Uzmanlar, stres, hormonlu gıda tüketiminin yanı sıra özellikle küresel ısınmayla birlikte çevre ısısının yükselmesinin, deride yağ salgısını artırarak, kontrolsüz bakteri ve mantar üremesine neden olduğunu, yetişkinlerde "erişkin aknesi"nin görülmesine yol açtığını belirtti.
Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Rana Anadolu, özellikle ergenlik döneminde ciltte kendini gösteren aknenin artık yetişkinlerde de sık rastlandığını belirterek, "erişkin aknesi" tedavisinin gündeme geldiğini söyledi.
"UZUN SÜRELER TEDAVİ GEREKTİRİYOR"
Aknenin artık ergenlik dönemi hastalığı olmadığını ifade eden Anadolu, "Erişkin aknesi, deri hastalığı, yeni nedenlere bağlı ve bireye özgü ve uzun süreli tedaviler gerektiriyor. Çünkü, sivilce ya da ergenlik sivilcesi olarak bilinen akne, bugün tamamen farklı ve sık görülen yeni bir hastalık olarak karşımıza çıkmaya başladı" diye konuştu.
25 yaş ve üstündeki kadınların yüzde 50'sinde "erişkin aknesi" görüldüğünü anlatan Anadolu, "Yetişkin erkeklerde de ergen dönem dışında akne, özellikle de saç, sakal bölgesi ve gövdede çok daha sık görülüyor" bilgisini verdi.
İŞTE ERİŞKİN AKNESİNİN NEDENLERİ
Anadolu, erişkin aknesinin nedenlerini şöyle sıraladı: "Stres, gıdalarla alınan hormon benzeri maddeler, bisfenol gibi endokrin sistemi bozan çok sayıda kimyasal, böcek ilaçları, plastik katkı maddeleri, spor desteği olarak kullanılan protein ve karbonhidrat tozları, deriye yapışıp kalan ve temizlenmesi çok zor olan uzun ömürlü makyaj malzemeleri, deriye ve saça uygulanan her türlü yağ, deri ve bağırsak florasının bozulması en sık görülen nedenler arasında yer alıyor."
Prof. Dr. Anadolu, erişkin akne tipinin en rahatsız edici yönünün uzun sürmesi ve tedavi kesildiğinde tekrarlaması olduğuna dikkati çekti. Ergenlik dönemine giren çocuklarda normal kabul edilebilecek bu durumun, ergenlik dönemi bitince geçen akneden çok farklı olduğunu ifade eden Anadolu, yetişkin bir kadın veya erkekte görülen bu akne tipinin, kişilerin iş ve özel yaşantılarını olumsuz etkileyecek ve psikolojilerini bozacak düzeyde olabildiğini söyledi.
Anadolu, erişkin aknesinin tamamen o kişiye özgü nedenlerle ortaya çıktığını ve artış gösterdiğinin altını çizerek, "Erişkin akne tipinde tedavi, tamamen kişiye özgü planlanmalı" dedi.
"İNTERNET VE SOSYAL MEDYA DA BİR ETKEN"
Stres ve endokrin sistemi bozan maddelerin, derinin yağ salgısının aşırı artmasına, yağ bezlerinin genişlemesine neden olduğunu anlatan Anadolu, sözlerine şöyle devam etti: "Hormonal sistemi bozan ve yanıltan çok sayıda çevresel kimyasal madde var. Bunların sayıları oldukça fazla ve günlük yaşantıda bilmeden sürekli karşı karşıya kalıyoruz. Hormonal sistemi bozan maddeler, insan vücudunda hormonların bağlandığı hücre iskelelerine bağlanıyorlar. Vücut, bunları normal fizyolojik hormonlar zannediyor. Doku ve organların işleyişleri bu nedenle bozuluyor.
Bozulan deri florası ve bilmeden gıdalara karışarak alınan antibiyotikler nedeniyle irinli iltihap yapan bakteriler çoğalıyor ve tedavilere de dirençli hale geliyor. Deride kıl-yağ bezi birimi adı verilen bölgede yapışkan tıkaçlar meydana geliyor ve salgılar deri yüzeyine rahatça akamayıp, deri içinde birikiyor. Tıpkı tıkanmış bir lavabo gibi sonun da deri içine taşan bu birikintiler hem iltihap hem de iz oluşumuna neden oluyor.
İnternet ve sosyal medya, kişileri deri ile ilgili her gördükleri, her duydukları şeyi, akıl süzgecinden geçirmeden ve dermatoloğa danışmadan bilinçsizce kullanmaya denemeye itebiliyor."
Küresel ısınmanın da önemli bir etken olduğunun altını çizen Anadolu, "Küresel ısınmayla birlikte çevre ısısının yükselmesi, derinin yağ salgısını artırıyor, deride kontrolsüz bakteri ve mantar elemanı üremesine neden oluyor. Kişisel ve çevresel hijyeni sağlamak ve sürdürmek zorlaşıyor. Bu durum erişkin aknesinin gelişmesine yol açıyor" bilgisini verdi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.