KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

DHKP-C

Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C), 30 Mart 1994'te Devrim Karataş tarafından kurulan yasadışı örgüttür. DHKPC, siyasal faaliyetlerden ve progpagandadan, DHKC ise askeri örgütlenme ve silahlanmadan sorumludur.

DHKP-C, amacını Türkiye'de mevcut durumda bulunan anayasal düzeni silahlı savaş ile yıkarak yerine Marksist-Leninist ilkelere dayalı bir Devrimci Halk İktidarı kurmak olarak açıklamıştır. Türkiye'deki iktidarın silahlı bir halk savaşı ile ele geçirilmesini ve şehir gerillası mücadelesi ve silahlı propaganda eylemlerinin gerekliliğini savunmaktadır.

1994'teki kuruluşundan günümüze kadar olan süreçte çeşitli terör eylemleri düzenlemiş ve özellikle Özdemir Sabancı suikasti ile ismi duyulmuştur. Aynı zamanda Gazi Mahallesi olayları ve F tipi cezaevindeki ölüm oruçları ile de sık sık gündeme gelmektedir.

Günümüzde DHKP-C yöneticilerinin büyük çoğunluğu İtalya, Almanya, Belçika, Yunanistan ve Hollanda'da yaşamaktadırlar. 2008'de örgütün kurucusu Dursun Karataş'ın ölümüyle liderlik sorunu ortaya çıkmıştır. 2014'te Yunanistan'da yakalanan Hüseyin Fevzi Tekin, örgütün kilit ismi ve lideri olarak görülmektedir.

Dhkp-c Haberleri