KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

TSK

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türkiye Cumhuriyetini dışarıdan gelebilecek her türlü tehdide karşı savunma görevini üstlenmiş olan silahlı devlet kuvvetidir. Yaptırım gücünü, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'ndan alan TSK’nın Başkomutanı Cumhurbaşkanı’dır.

Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı himayesinde; Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri olmak üzere üç ana kuvvetten oluşmaktadır. Barış döneminde İçişleri Bakanlığına bağlı olarak görev yapan ve sefer durumunda Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesine dahil olan Jandarma ve Sahil Güvenlik ise alt birimleridir.

KARA KUVVETLERİ

Türk Silahlı Kuvvetlerinin tarihi Asya Hun İmparatorluğuna kadar dayanmaktadır. Asya Hun İmparatoru Mete tarafından MÖ 209 yılında ilk defa düzenli bir ordu kurulmuş olup bu tarih Türk ordusunun ve Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir.

Günümüzde bünyesinde 4 Ordu, 14 Kolordu, 8 Mekanize Tümen, 11 Zırhlı Tugay, 23 Mekanize Piyade Tugayı, 15 Motorize Piyade Tugayı, 8 Komando Tugayı, 4 İnsani Yardım Tugayı, 5 Topçu Tugayı bulunan Kara Kuvvetlerinin asker sayısının ise yıllık 500.000 civarı olduğu tahmin edilmektedir.

DENİZ KUVVETLERİ

Deniz kuvvetlerinin tarihi Anadolu Selçuklu Devleti ile başlamıştır. 19 Mayıs 1090 tarihinde Çaka Bey'in Bizans donanmasını yendiği Koyun Adaları Zaferi, Türk Deniz Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir.

Deniz Kuvvetleri günümüzde bünyesinde bulundurduğu 27 Fırkateyn, 14 Denizaltı, 9 Korvet, 108 Hücumbot, 23 Füze Saldırı Gemisi, 102 Sahil Güvenlik Gemisi, 21 Mayın Gemisi ve 55.000 aktif çalışanı ile dünyanın 8. büyük deniz kuvvetidir.

HAVA KUVVETLERİ

Havacılık teşkilatının başlangıcı 1 Haziran 1911'de kurulan "Tayyare Komisyonu" ile olmuştur. Bu tarih günümüzde Hava Kuvvetlerinin kuruluş günü olarak kutlanmaktadır.

Türk Hava Kuvvetleri günümüzde savaş filoları bakımından Dünya sıralamasında ilk 10’da yer almaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Soğuk Savaşın bitiminin ardından Balkanlar, Kafkaslar, Orta Doğu, Afrika ve Asya'da meydana gelen krizlerin çözümü için Birleşmiş Milletler ve NATO'nun şemsiyesi altında barışı koruma harekâtlarına ve diğer harekâtlara katılarak aktif rol oynamıştır

18 Şubat 1952'de NATO'ya katılan Türkiye Cumhuriyeti, Silahlı Kuvvetlerinde modernizasyon çalışmaları başlatmıştır. Caydırıcılık gücü sürekli artan Türk ordusu 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'nda güç ve yeteneğini bir kez daha kanıtlamıştır.

Genelkurmay Başkanlığı Haberleri