KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

MİT

Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT), Millî Emniyet Hizmeti yerine 1965 yılında kurulmuştur. Türkiye'nin resmi istihbarat örgütüdür.

Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzenine, varlığına, bağımsızlığına, güvenliğine ve millî gücünü meydana getiren bütün unsurlarına karşı içten ve dıştan gelecek mevcut ve muhtemel tehditler hakkında bilgi toplamak, önlem almak ve gerekli durumlarda ilgili makamları uyarmakla görevli teşkilâttır.

Milli İstihbarat Teşkilatının görevleri şunlardır;

Türkiye  Cumhuriyetinin  ülkesi  ve  milleti  ile  bütünlüğüne,  varlığına,  bağımsızlığına,  güvenligine,  Anayasal düzenine ve milli gücünü meydana getiren bütün unsurlarına karşı içten ve dıştan yöneltilen mevcut ve muhtemel faaliyetler hakkında milli güvenlik istihbaratını Devlet çapında oluşturmak ve bu istihbaratı Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay  Başkanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri ile gerekli kuruluşlara ulaştırmak.

Devletin milli güvenlik siyasetiyle ilgili planların hazırlanması ve yürütülmesinde; Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay  Başkanı,  Milli  Güvenlik  Kurulu Genel  Sekreteri  ile  ilgili  bakanlıkların  istihbarat  istek  ve  ihtiyaçlarını karşılamak.

Kamu kurum ve kuruluşlarının istihbarat faaliyetlerinin yönlendirilmesiiçin Milli Güvenlik Kurulu ve Başbakana tekliflerde bulunmak.

Kamu kurum ve kuruluşlarının istihbarat ve istihbarata karşı koyma faaliyetlerine teknik konularda müşavirlik yapmak ve koordinasyonun sağlanmasında yardımcı olmak.
Genelkurmay Başkanlığınca Silahlı Kuvvetler için lüzum görülecek haber ve istihbaratı, yapılacak protokole göre Genelkurmay Başkanlığına ulaştırmak.

Milli Güvenlik Kurulunda belirlenecek diğer görevleri yapmak.

İstihbarata karşı koymak.

Dış güvenlik, terörle mücadele ve millî güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulunca verilen görevleri yerine getirmek.

Dış istihbarat, millî savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlar ile siber güvenlik konularında her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul, araç ve sistemlerini kullanmak suretiyle bilgi, belge, haber ve veri toplamak, kaydetmek, analiz etmek ve üretilen istihbaratı gerekli kuruluşlara ulaştırmak.

İstihbarat kapasitesini, niteliğini ve etkinliğini artırmak amacıyla çağdaş istihbarat usul ve yöntemlerini araştırmak, teknolojik gelişmeleri takip etmek ve uygun görülenleri temin etmek.

Milli İ̇stihbarat Teşkilatı Haberleri