Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde haşhaş üretiminin azalması yüzünden şifa deposu olan haşhaş ezmesinin kilo fiyatı 35 TL’ye yükseldi.

        Katmer, börek ve çöreklerde kullanılan şifa deposu haşhaş ezmesine yoğun talep olduğunu belirten satıcı Ali Eroğlu,” Ancak son yıllarda bölgemizde haşhaş ekim alanlarının azalması yüzünden haşhaş üretiminde büyük düşüşler yaşandı. Bu nedenle haşhaş tohumu fiyatları 2025 TL’ye yükseldi. Satın aldığımız sarı veya siyah haşhaş tohumlarını önce tavalarda kavuruyor, daha sonra kavrulan haşhaşı ezme makinesinde ezerek satışa hazır hale getiriyoruz. Şu an kendi imalatımız haşhaş ezmesinin kilosunu iki yıl önce 14 TL’den, bugün ise 35 TL'den satıyoruz. Üretim düştükçe fiyatlar artıyor. Bol miktarda demir, bakır, kalsiyum, potasyum, manganez, çinko ve magnezyum içeren haşhaş tohumlarının ağrı ve öksürük kesici etkisi bulunduğu, kabızlık ve tansiyon düşmesine yardımcı olduğu, ayrıca sac uzatıcı ve besleyici etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Haşhaş tohumlarının en önemli yararı kalp hastalığını önlenmesidir. Tohumlar, kalp sağlığı için gerekli bir omega6 yağ asidi olan linoleik asit içermektedir. Sabah kahvaltısında sade veya bal, pekmez karıştırılarak yenilebilir. Ayrıca hamur işlerinde kullanılır " diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kütahya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kütahya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler