Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Oyun Lara Croft'un son macerası: Shadow of the Tomb Raider - Teknoloji Haberleri
        .png
        .png

        Bu yıl Alicia Vikander'li Tomb Raider filminin ardından, oyun severler Shadow of the Tomb Raider ile Lara Croft'un macerasına yeniden ortak oluyor. 2015'de satışa sunulan Rise of the Tomb Raider'dan kısa bir süre sonrasını konu alan yapıma, arkadaşımız Jonah ile düşen bir uçakta başlıyoruz.

        DÜNYANIN SONU MU GELİYOR?

        Bir Maya hazinesi olan The Key of Chak Chel adındaki bıçağın peşindeyiz ve oyunun daha başında söz konusu objeyi buluyoruz. Ancak bir tehlike var. Antik yazıtlar, The Key of Chak Chel'in yerinden çıkarıldığında kıyametin başlayacağını söylüyor.

        Maalesef Lara, kendine hakim olamayıp bıçak şeklindeki objeyi alıyor ve gerçekten de kıyametin başlamasına sebep oluyor. İlk dalga da tsunami! Bu sahneler bir hayli heyecan verici. Bu noktadan sonra, Trinity adlı örgütle yarış içerisine giriyoruz.

        REKLAM

        Trinity'nin lideri Pedro Dominguez, The Key of Chak Chel'i elimizden alıyor. Örgütün amacı, bıçağın eşini bulup çok büyük bir güce ulaşmak ve dünyayı yeniden yaratacak bir varlığı uyandırmak. Biz de The Key of Chak Chel'i kaptırmış olmanın acısıyla, bıçağın eşini Trinity'den önce bulmaya çalışıyoruz...

        Açıkçası oyun başlangıç noktasındaki heyecanı, gizemi ve hareketliliği, ilerledikçe kaybediyor. Bunda da açık dünya gibi görünen ama aslında neredeyse hiç alternatif yol ve yöntem seçeneği sunmayan dünyanın ve bulmacaların payı büyük. Oyunun giriş bölümünü aştıktan sonra, Paititi denilen bölgeye geçiyoruz.

        YENİ OYUN ESKİ LARA

        Burada Tomb Raider sevenlerin aşina olacağı tarzda platform bulmacaları ve doğal ortamlar mevcut. Ancak A noktasından B noktasına gidişte neredeyse hep tek seçeneğiniz var. Bu tek düzelik, açık dünya tabanlı oyunların her geçen gün arttığı şu dönemde biraz demode ve kapalı bir kutu içinde dolanıyormuş hissiyatı yaratıyor.

        Zaten hangi noktadan nereye atlayacağınız, nerede ne yapacağınız gibi aksiyonları birkaç saat içinde öğrenmiş oluyorsunuz. Ondan sonra oyunda platform ilerlemeleri sadece doğru gözlem ve bir iki tane de zamanında tuşa basıp zemine asılmak gibi detaylardan ibaret hale geliyor. Yan görevler de maalesef sürükleyici değil.

        REKLAM

        Sürükleyici olmadığı gibi yan görev yapayım, puan kazanayım da yeni yetenekler açayım diye de düşünmüyorsunuz zira oyun sizi buna zorlamıyor. Başladığınız gibi ana görevlere odaklanarak giderseniz bile rahatça ilerleyebilirsiniz. Hatta bir kaç görevden sonra yan görevlerle uğraşmayı bırakıp ana hikayeye odaklanmanız olası.

        Silahlara baktığımızda yine öncelik ok ve yay. Ancak tabanca ve tüfek de zor zamanlarda epey imdadınıza koşacak. Kıyafet seçeneği, önceki Tomb Raider'lara kıyasla çok daha fazla. Hatta eski oyunlara gönderme olarak da Tomb Raider Anniversary ve öncesindeki Lara Croft kaplamaları da oyuna eklenmiş. Nostalji yaşamak isteyenler eski modellemeler eşliğinde Lara Croft'u yönetebilir.

        GRAFİKLER VE SESLER

        Kaplamalardan dem vurmuşken görsel olarak Shadow of the Tomb Raider'ın, 2015'te satışa sunulan Rise of the Tomb Raider'dan bir gömlek ileride olduğunun altını çizmek gerek. Özellikle ışık ve gölge efektlerinin yorumu, su altı görüntüleri, doğa manzaraları, 2015'teki oyunun üzerine yenilenmiş ve daha gerçekçi bir görünüme kavuşmuş.

        Özellikle ışık ve gölge efektlerindeki farklılık, karakter modellemelerini de daha iyi gösteriyor... Seslere kulak kabarttığımızda silah seslerinin çok başarılı olmadığını da belirtmekte yarar var. Bu noktada biraz basite kaçılmış ancak ağırlıklı olarak ok ve yay kullandığımız için silah seslerini göz ardı etmek mümkün.

        REKLAM

        Ortam sesleri ise başarılı, çevrenizde yaşayan bir ortam olduğunu düşündürüyor. Trinity askerlerinin konuşmaları, oyunun ilerleyen noktalarında karşınıza çıkan varlıkların sesleri için, eğer iyi bir ses sisteminiz veyahut kulaklığınız varsa gayet başarılı diyebiliriz.

        Shadow of the Tomb Raider'da serinin önceki üyelerinde olduğu gibi yine bir yetenek ağacımız var. Açıkçası son zamanlarda gördüğüm en karışık yetenek ağacı bu. Ne nedir, ne işe yarar hep okumanız gerekiyor. Aklınızda da tutmanız çok zor zira semboller, Maya tapınaklarının duvarlarındaki şekilleri andırıyor.

        Silahlar da geliştirilen bir diğer öge. Kıyafetlerde de artık alt ve üst olarak yeni varyasyonlara da imkan tanınmış. Eğer oyunun Croft Edition'ını alırsanız epey bir kıyafet seçeneğiniz oluyor. Köylerde bulacağınız marketlerde de silah ve cephane alabiliyorsunuz.

        Ancak orta zorluk seviyesinde, bir şey satın almanızı gerektirecek pek bir ihtiyaç doğmuyor. Düşmanlardan ve çevredeki tomb'lardan altınları topluyorsunuz ama harcamanızı gerektirecek bir şeyle karşılaşmıyorsunuz.

        ÜÇLEME SONLANIYOR

        Genel olarak baktığımızda Shadow of the Tomb Raider, türünün son yıllardaki nadir örneklerinden biri. Hem bu açıdan değerlendirdiğimizde, hem de serinin hayranları için oynanabilecek ve keyifli zaman geçirtecek içerikler sunuyor.

        REKLAM

        Ancak Shadow of the Tomb Raider'ın oyun dünyasındaki konumunu değerlendirecek olursak, hikayesinin çarpıcı başlayıp sıradanlaştığı, açık dünya gibi görünen ama olamayan, geliştirmelerin gerekliliğinin, yan görevlerin de varlığının tartışıldığı bir yapım ile karşı karşıyayız.

        Ana görevlerin üzerine giderseniz, zaman zaman keyifli, eğlenceli bir serüven yaşayabilirsiniz. Ancak işleyişte bulunan pek çok etmenin, görevini tam olarak yapamadığı bir oyun Shadow of the Tomb Raider. Örneğin aksiyon anlarında, gizlilik unsurları mevcut ama tek tuş ile düşmanların yerini tespit edebildiğinizi de unutmamak gerek.

        Böyle olunca işleyiş, düşman yakında değilken ilerlemek veya yakındayken gizlice bıçaklamak şeklinde tek düzeleşiyor. Oyuncuya yeni olay senaryoları düşündürtmüyor.

        Her şeye rağmen Orta Amerika'da, Maya harabeleri arasında gezinip, birbirinden enteresan lahitlere girip, bulmacalarla boy ölçüşmek, arada Trinity ile aksiyona girip zorlu doğa koşullarında hayatta kalmaya çalışmak istiyorsanız, beklentilerinizi biraz törpüleyip Shadow of the Tomb Raider'ı keyifle oynayabilirsiniz. Tabii Lara Croft'un yeni üçlemesinin de bu oyunla noktalandığını hatırlatmak gerek.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ