Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Lübnan, IMF'den özel çekme hakkı kapsamında 1 milyar 135 milyon dolar alacak
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre, Maliye Bakanlığı, IMF'nin özel çekme hakkı uygulaması kapsamında 2021 yılı için 860 milyon dolar, 2009 için de 275 milyon dolar olmak üzere Lübnan'a toplam 1 milyar 135 milyon dolar tahsis ettiğini belirtti.

        Bakanlığın açıklamasında, IMF'nin söz konusu meblağı 16 Eylül'de Lübnan Merkez Bankası hesaplarına aktaracağını bildirdiği ifade edildi.

        IMF, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadelede küresel likiditeyi artırmak amacıyla ağustos ayında 650 milyar dolarlık SDR olarak adlandırılan rezerv para biriminin üye ülkelere tahsisinin yürürlüğe girdiğini duyurmuştu.

        REKLAM

        IMF, 2009 yılında da üye ülkelere küresel mali krizin etkilerini hafifletmek için 250 milyar dolar tutarında SDR rezervi temin etmişti. Lübnan, 2009'da ihtiyacı olmadığından IMF'nin kendisine tahsis ettiği meblağı çekmek istememişti.

        Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşıyor.

        Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu tarafından 3 Eylül'de yayımlanan araştırma raporunda, Lübnan nüfusunun yüzde 74'ünün yoksulluk çektiğine işaret edilmişti. Raporda, bu oranın 2020 yılında yüzde 55, 2019'de ise yüzde 28 olduğu hatırlatılmıştı.

        LÜBNAN'DAN TALEP

        Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1701 sayılı kararına uyması için İsrail'e baskı yapılması çağrısında bulundu.

        Lübnan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Avn, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) Komutanı General Stefano Del Col'u başkent Beyrut'ta kabul etti.

        Görüşmede Avn, ülkesinin güney bölgesinde istikrarın korunması için UNIFIL ile Lübnan ordusu arasındaki iş birliğine çok güvendiğini ifade etti.

        Lübnan-İsrail sınırındaki tüm çatışmaların sona ermesini öngören BMGK'nın 1701 sayılı kararını tüm içeriğiyle uygulama yönündeki taahhütlerini yineleyen Avn, söz konusu karara uyması için İsrail tarafına baskı yapılmasını istedi.

        Avn, İsrail'in Lübnan'ın egemenliğini tekrar tekrar ihlal etmesiyle oluşan güvenlik krizlerinde UNIFIL'in gerginliği kontrol altına almak için gösterdiği çabalara dikkati çekti.

        UNIFIL'in görev süresinin bir yıl daha uzatılması kararından duyduğu memnuniyeti dile getiren Avn, karara Lübnan ordusuna lojistik destek sağlanmasına ilişkin bir madde eklenmesinden de övgüyle söz etti.

        Avn, BMGK'nın Lübnan ordusuna 6 ay boyunca akaryakıt, yiyecek, ilaç ve lojistik destek sağlanması talebi için şükranlarını ifade etti.

        Görüşmede UNIFIL Komutanı Del Col da ülkenin güneyindeki olaylara ilişkin Cumhurbaşkanı Avn için bir sunum yaptı.

        BM Güvenlik Konseyinin Ağustos 2016'da aldığı 1701 sayılı karar, Lübnan ile İsrail sınırındaki tüm çatışmaların sona ermesini öngörüyor.

        LÜBNAN BAŞBAKANI MİKATİ'DEN EKONOMİK KRİZE İLİŞKİN AÇIKLAMA: "SİHİRLİ BİR DEĞNEĞİMİZ YOK VE DURUM ÇOK ZOR"

        Lübnan'da 13 ay aradan sonra 10 Eylül Cuma günü Mikati başbakanlığında kurulan yeni hükümet, başkent Beyrut'taki Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayında ilk toplantısını yaptı.

        Cumhurbaşkanı Mişel Avn başkanlığında toplanan Mikati hükûmeti eylem planını hazırlayacak komiteyi de oluşturdu.

        Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre Başbakan Mikati, toplantıdaki konuşmasında, ülkedeki ekonomik duruma işaret ederek, kendilerini çok zorlu bir sürecin beklediğini ve bunun için hem yorulmaları hem de fedakarlık yapmaları gerektiğini belirtti.

        Ülkenin istisnai çabalara ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Mikati, "Sihirli bir değneğimiz yok ve durum da çok zor. Ancak bizler bir ekip olarak, güçlü bir irade, kararlılık ve planlamayla acılara sabreden halkımızın beklentilerinin bir bölümünü gerçekleştirebiliriz." diye konuştu.

        Kabinesinden "basında görünmek yerine eylemleriyle halkın beklentilerini karşılamalarını" isteyen Mikati, "Lübnanlıları hayal kırıklığına uğratmayın. Sözleriniz eylem olsun." dedi.

        Mikati ayrıca yeni hükûmetin akaryakıt ve ilaç krizini çözme konusuna odaklanacağını vurguladı.

        Cumhurbaşkanı Avn da yeni hükûmeti kurma sürecinin 13 ay sürmesi nedeniyle ülkedeki ekonomik, mali ve sosyal durumun kötüleştiğine, hatta hayat koşullarının daha önce hiç olmadığı kadar zorlaştığına dikkati çekti.

        Kabine üyelerine "kurtarma programını hayata geçirmek üzere bir çalışma ekibi gibi iş birliği yapmaları" çağrısında bulunan Avn, "Bizleri bekleyen birçok zorluk var. Bu nedenle de sizlere az konuşup çok iş yapmanızı tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ