Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Macron açıkladı: Fransa yeni nükleer reaktörler inşa edecek
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa'nın gaz ve elektrik faturalarında bir artışla karşı karşıya olduğu bir dönemde, ülkenin enerji arzı için yabancı ülkelere bağımlılığını azaltmasına olanak sağlaması için yeni nükleer reaktörler inşa edeceğini söyledi.

        Televizyonda yayınlanan konuşmasında Macron, Fransa'nın ülke içindeki önemli teknolojik bileşenlerin üretimini hızlandırması gerektiğini söyleyerek, bu tür ürünlerin ABD ve Asya'dan sağlanmasının azaltılması gerektiğini belirtti.

        REKLAM

        Enerji krizi kıtayı sarsarken, Fransa Cumhurbaşkanı Macron daha önce ülkesindeki nükleer reaktörlerin bir kısmını kapatma yönündeki vaadinden dönerek, 12 Ekim’de Fransa’nın nükleer enerji üretimini artırmaya karar verdiğini söylemişti.

        2017 yılındaki seçim kampanyasında yeni emeklilik sistemini ön plana çıkaran Macron, koronavirüs salgını nedeniyle bu sistemin uygulanmasının maliyetli olacağını öne sürerek sistemi yürürlüğe koymayı ertelediklerini açıkladı. Ülkede işsizlik maaşı alabilmek için son 2 yılda çalışılması gereken sürenin 4 aydan 6 aya çıkarıldığını ifade eden Macron, işsiz kişilerin iş aradığını ispatlamaması halinde işsizlik maaşlarının iptal edileceğini belirtti.

        Ülkede iç güvenlikle ilgili bir yasa tasarısı hazırlandığını ifade eden Macron, böylece polise daha fazla imkan sağlanacağını kaydetti.

        Macron, ülkesinin birçok alanda 2030'a kadar 30 milyar avro yatırım yapacağını belirtti.

        Okullarda maske zorunluluğunun devam edeceğini ifade eden Macron, sağlık çalışanlarının maaşlarına ortalama 200-400 avro zam yapıldığını belirtti.

        Macron, ülkedeki 500 hastanede ve binlerce yaşlı bakımevinde restorasyon çalışmaların yapılacağını, bunun maliyetinin 19 milyar avro olduğunu aktardı.

        Macron, aralık ayının başından itibaren 50-64 yaşları arasındakilere üçüncü doz aşının sağlanacağını söylerken, Avrupa'da beşinci bir vaka dalgasının ortaya çıkması konusunda uyarıda bulundu. Sağlık sisteminin alarm verdiğini ifade eden Macron, aşılanmamış Fransız vatandaşları da "Aşı olun. Kendinizi korumak için aşı olun. Normal yaşamak için aşı olun" sözleriyle aşı yaptırmaya çağırdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ