Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Özel Röportajlar Özge Doğru: ‘Popçular gibi deli cesaretimiz yok’

        İstanbulTeknik Üniversitesi, Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda orta-lise ve üniversite eğitimini bitirdikten sonra çalgı eğitim yüksek bölümünden mezun olan Özge Doğru, ‘Velhasıl’ adını verdiği single’la pop müzik dünyasına adım attı. Yeni bir albüm hazırlığı içerisinde olan sanatçının, zihinsel engelli çocuklara müzik öğretmenliği yapmasının yanı sıra uzun yıllardır Çırağan Sarayı’nda tek başına ayakta kanun çalıp söyleyen dünyadaki ilk kadın olduğunu biliyor muydunuz? Her parmağında bir marifet olan Doğru, 10 yıldır kurucusu olduğu Şişli Belediyesi’ne bağlı 2 Türk sanat müziği korosunda kanun çalarak şeflik de yapıyor...

        ‘SEZEN AKSU ALBÜM İÇİN BASKI YAPTI’

        Çırağan Sarayı’nda ve Şişli Belediyesi’nde çalarken, zihinsel engelli çocuklara müzik öğretmenliği yaparken, önce single sonra albüm çıkarma fikri nereden çıktı?

        Albüm yapmak gibi bir düşüncem yoktu. Çırağan Sarayı’nda 3 yıl boyunca kanunla kişisel programlar yaptım. Oraya gelen ünlü konukların her gelişlerinde benden hatıra olarak bir CD talep etmeleri üzerine artık bir şeyler yapmanın zamanının geldiğini anlayıp harekete geçtim. Kendi çevremde oldukça popülerdim fakat cesaretim yoktu.

        Kimler sizi müzik camiasına girmeniz konusunda cesaretlendirdi?

        Sezen Aksu bana “Neden albüm yapmıyorsun?” diyerek Çırağan yönetimine baskıda bulundu. Baskı usta bir sanatçıdan gelince müzik direktörü Ahmet Özden’le Çırağan’a özel olarak içinde alaturka, caz ve Türk sanat müziği olan bir CD hazırladık. Bu beğenilince yolum bir şekilde Samsun Demir’le kesişti. Sonrasında o bana “Bu albümü geliştirip pop olarak çıkaralım. İnsanlar sizin bu yönünüzü de görsün” dedi. Böylece kendimi müzik camiasında buldum.

        İlk single’ınız ‘Velhasıl’a geri dönüşler nasıl?

        Dinleyen insanların çoğu “Türk sanat müziği sanatçısı olmana rağmen senden beklenmeyecek kadar iyi bir performans gördük” dedi. Olumlu yorumlar ister istemez göğsümü kabartıyor. Ancak şarkımın çıktığı hafta Atatürk Havalimanı’nda patlama oldu. Sonrasında da darbe girişimine tanıklık ettik. Darbe girişimi nedeniyle mağdur oldum. Tabii önemli olan ülkemizin bütünlüğü. En nihayetinde ülkemizin kurtuluşu ve refahı önemli.

        'İZEL-ÇELİK-ERCAN İDOLÜMDÜ'

        Yeni albümünüzü ne zaman piyasaya çıkarmayı planlıyorsunuz?

        Prodüktörlüğünü Febyo Taşel’in yaptığı albümü bu ayın sonunda çıkarmayı planlıyoruz. Albümde benim bestelerimin yanı sıra Serdar Ortaç, Özdemir Erdoğan, Zeki Güner ve Yıldırım Gürses gibi isimlerin besteleri bulunuyor. Bir şarkıda ENBE Orkestrası’yla düetimiz olacak. Renkli bir albüm geliyor anlayacağınız.

        26 yıldır emek verdiğiniz Türk sanat müziğinden pop müziğe geçmeniz sizin açınızdan zor olmadı mı?

        Okulda, Türk sanat müziğinden Batı müziğine kadar çeşitli eğitimler aldım. Enstrümanım kanun olduğu için Türk sanat müziğine yöneldim. Pop müziğe yabancı değilim, küçüklüğümden beri severek dinliyordum. Okula girdiğimde Aşkın Nur Yengi ve İzel-Çelik-Ercan üçlüsünü kendime idol olarak görüyordum. Kantinde oturup onları hayranlıkla seyrediyordum.

        İçinizde “Türk sanat müziğinden pop müziğe geçersem eleştirilirim” korkusu mu vardı?

        Evet. Türk sanat müziğinde pop müziğe geçiş yapanlar eleştirilir diye cesaret edemiyordum ama güzel geri dönüşler aldım. Kendi çevremde oldukça popülerdim fakat cesaretim yoktu. Türk sanat müziği sanatçıları kendilerini hep yetersiz bulduğu için pop sanatçıları gibi ortaya çıkmaya kolay cesaret edemez. Bizim pop sanatçıları gibi deli cesaretimiz yok.

        Artık pop müzik kulvarında mı ilerleyeceksiniz?

        Pop müzik üzerinden ilerleyeceğim. Benim açımdan Türk sanat müziği ile Türk pop müziği arasında çok fark yok. Günümüz pop müziği çok fazla Türk sanat müziği ezgisi barındırıyor.

        ‘Tek derdim saygınlık’

        Şimdi diğer pop sanatçılarıyla aranızda rekabet de yaşanacak ister istemez...

        Ben kendime özgü bir kulvar açmak istiyorum. Kimseye rakip olma derdim yok. Kendimle barışık bir insanım. Diğer pop sanatçılarıyla rekabete girersem yıpranacağımı da biliyorum. Çeyrek asır, kaderci bir insan olduğum için beklemişim. Şimdi doğru zamanda piyasaya girmişken kimseyle kötü olacak halim yok. Zaten popüler müzik dünyasında marka olmak çok zor. Ama benim marka olma derdim yok. Mütevazılığımdan asla ödün vermeyeceğim. Popüler olma derdim yok. Tek derdim saygınlık. Profesyonel olmama rağmen işimde amatör ruhla düşünüyorum. Böylesi daha iyi.

        Pop müzik sanatçılarından kimleri dinlersiniz?

        Tarkan’ın gırtlağı çok hoşuma gidiyor, onu çok beğeniyorum. Gülşen, Serdar Ortaç, Funda Arar, Candan Erçetin ve Aşkın Nur Yengi’yi de standardın çok üstünde buluyorum. Okuldan arkadaşım olan Gökhan Tepe’yi de severek dinliyorum.

        ‘Tony Blair ve pek çok kral beni dinlemeye geliyordu’

        Ayakta kanun çalan ilk kadınsınız öyle değil mi?

        Dünya üzerinde kanunu bir sehpa üzerine koyup ayakta çalarak koro yönetip aynı zamanda da şarkı söyleyen ilk kadınım. Çırağan Sarayı’nda kanunla tek başıma program yaparken Tony Blair ve Ajda Pekkan’ın yanı sıra yurtdışından pek çok kral beni dinlemeye geliyordu. Bu inanılmaz ilgi çekti ve son yıllarda benden görüp uygulayan çok kadın arkadaşımızı görüyorum. Bu durumdan gurur duyuyorum açıkçası... Patentini de almayı düşünüyorum.

        ‘Kültür merkezleri artmalı’

        Ülkemizde sanata ve sanatçıya yeterince kıymet veriliyor mu sizce?

        Ülkemizde sanata yeterince ilgi gösterilmiyor. Bundan fazlasıyla mustarip ve mutsuzum. Enstrüman çalanlar ‘çalgıcı’ diye küçümseniyor. Belediyelerin konserleri daha çok desteklemesi gerekiyor. Kültür merkezleri artmalı, halkımız da sanat konusunda broşürlerle bilinçlendirilmeli.

        ‘Evcimen tarafım kuvvetli’

        Boş zamanlarınızı nasıl geçiriyorsunuz?

        Tipik bir yengeç burcu olduğum için evde vakit geçirmeyi seviyorum. Evcimen tarafım kuvvetli. Evde 2 kedim var, vaktimin büyük bir bölümünü onlarla geçiriyorum. Bunların dışında yüzmeyi ve mutfakta vakit geçirmeyi çok seviyorum. Boş zamanlarımda bol bol beste yapıyorum.

        Arif HÜR /HABERTÜRK MAGAZİN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ