• Canlı Yayın
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

KKTC’ye elektrik sağlayan Teknecik santralinde peşpeşe meydana gelen arızalar Kıbrıslı Türkleri karanlıkta bıraktı. Kıbrıs Rum yönetimi, arızaları fırsat bilerek, elektrik satın almak isteyen KKTC’ye, ’Beşparmaklar’daki bayrağı söndürün’ şartı koydu.

Kış aylarının başlaması ve ısınma amacıyla talebin artması üzerine meydana gelen arızaların ardından KKTC elektrik kurumu daha önceki arızalarda da yapıldığı gibi Rumlar’dan elektrik satın almak istedi. KKTC Elektrik Sendikası Başkanı Çağlayan Cesurer özel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, Rumlar’ın dağlardaki bayrağın aydınlatılmaması şartını koyduğunu ve elektrik vermeyi reddettiğini söyledi.

YENİ SANTRAL GELDİ

KKTC’nin yıllardır devam eden elektrik sıkıntısı önümüzdeki aylarda Finlandiya’dan satın alınan santral ile tamamen sona erecek. Santralin ana parçaları önceki gün Magosa limanına ulaştı. Santralin kurulması ise Nisan ayında tamamlanacak. Nisan ayına kadar KKTC’nin elektrik açığını nasıl karşılayacağı ise yetkilileri meşgul eden en büyük sorun.

Son günlerde elektrik kesintilerinin yoğunlaşmasının ardından Kıbrıslı Türkler arasında da bayrağın aydınlatılması tartışması çıkmıştı. KKTC hükümeti bayrağın ayda 635 Kilowatt tutarında elektrik tükettiğini belirterek, bu rakamın büyük bir evin kullandığı miktar ile eşit olduğunu vurgulamıştı.

Papadopulos hükümeti, kabul edilmeyen Annan planına da anlaşmanın ilk günü bayrağın kaldırılması maddesini ekletmişti. Rumlar yabancı bir siyasi adaya gelerek KKTC’de temaslarda bulunacağı zaman da, KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda, KKTC ve Türkiye bayraklarının kaldırılması şartını koyuyor.

Bayramda gece de görüyorlar

KKTC’de 1974 sonrasında Beşparmak Dağları’na yapılan dev Türkiye ve KKTC Bayrağı geceleri ışıklandırıldığında, Rum kesiminin en uzak köşesinden bile görülebiliyor. Milli bayramlar ve özel günlerde geceleri aydınlatılan bayrak, dünyanın da en büyük bayrağı kabul ediliyor. 450 metre boyunda 225 metre genişliğindeki bayrak, dönüşümlü olarak önce KKTC bayrağı ardında da Türkiye bayrağı halini alıyor. Işıklandırıldığında uzaydan da görülen tek bayrak olma özelliğini taşıyor.

Ömer BİLGE/LEFKOŞA-Hürriyet