Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Haziran sonunda yüzde 15-20 ile başlayan, Temmuz boyunca yüzde 50 olarak uygulanan indirim Ağustos’ta yüzde 70’e ulaştı

Hazırgiyim, ayakkabı ve aksesuar başta olmak üzere perakende sektöründe yeni sezon öncesi ’temizlik indirimi’başladı. Haziran ayında yüzde 15-20 ile başlayan, Temmuz’da yüzde 50’yi bulan indirim oranları, sektörde stokları eritme ve rafları yeni sezon öncesi boşaltma çabalarıyla birlikte Ağustos’ta yüzde 70’e ulaştı. Bu oran, büyük indirim bekleyen tüketiciye yaradı. Tüketici, sezonda beğendiği ürüne şimdi üçte biri kadar para ödeyerek sahip olabiliyor. Örneğin son indirimle sezonda 179 YTL olan bir ayakkabının fiyatı 59 YTL’ye kadar geriledi.

Harvey Nichols da indirdi

İndirim en alt gelir grubuna hitap eden markalarda da Harvey Nichols gibi en üst gelir grubuna hitap eden markalar da var. Harvey Nichols’ta yüzde 50 indirim uygulanıyor. Türk pazarına daha birkaç ay önce Mecidiyeköy’de açtığı mağaza ile giren C&A firması ise indirimde daha agresif bir politika izliyor. Uygun fiyatlarıyla iddialı olan şirket, yüzde 70’e varan oranlarda indirim yaptı. Şu anda mağazada 5-6 YTL’ye tişört satılıyor.

Tartışmayı beraberinde getirdi

Yüzde 70’e ulaşan indirim tartışma da yarattı. Sektörde bir kesim “Satış hedeflerini tutturamayanların stokları birikti. Zararına da olsa indirimle sezon sonu temizliği yapılıyor” derken diğer kesim “İndirim yasası çıkmadığı için herkes elindeki stoğun büyüklüğüne göre indirim yapıyor” görüşünü savunuyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ali Murat Kızıltaş, bu büyük indirimi ’temizlik operasyonu’ olarak nitelendirenlerden. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı (TGSD) Ahmet Nakkaş ise sık ve yüksek oranlı indirimin sektördeki çetin rekabete ve seçim yüzünden rafa kalkan indirim yasasının çıkmamasına bağladı.

Nakkaş: Stok miktarına göre oran belirleyen var

Perakende sektöründe çok çetin bir rekabet olduğunu anlatan TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş, büyük oranlı indirimlerin orta ve ortanın altı büyüklüğe sahip şirketleri zorladığını ifade etti.

Yüzde 50-70 gibi oranlarda indirim yapan firmaların diğerlerini de buna zorladığını kaydeden Nakkaş, “İndirimde disiplin yok. Haksız rekabet çok fazla. Bazı firmalar stok miktarına göre indirim yapıyor. Yani iç stok yükü olan istediği oranda indirim belirliyor. Diğerlerini de takibe zorluyor” dedi.

Birçok firmanın da stoklarını eritmek, stok maliyetini çekmemek için indirim dalgasına katıldığını da belirten Nakkaş, “Kimi firmalar stoklarını eritiyor, kimileri zarar ediyor. Ama çoğunluğu orta ve ortanın altı olan markaların durumları hiç kolay değil” diye konuştu.

Firmalar arasında çıkar çatışması noktasına gelindiği için bir türlü ortak hareket edilemediğini kaydeden Ahmet Nakkaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de yasa çıkmadığı için indirimler de belli bir disiplin içinde yapılamıyor. Bu yüzden dalga dalga indirim yaşanıyor. Eğer yasa çıksaydı bu sorun çözülecekti ama araya seçimler girince maalesef kaldı. Şimdi yeni hükümetin kurulmasını bekliyoruz. Kurulur kurulmaz indirim ve kapalı alışveriş merkezlerinde yerli-yabancı ayrımını ortadan kaldırmaya yönelik yasal düzenlemeler için devreye gireceğiz.”

Kızıltaş: Sezon sonu temizlik operasyonu

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ali Murat Kızıltaş, yüzde 70’e varan indirimi sezon sonu büyük temizlik olarak nitelendirdi. Her şirketin elindeki malı bitirmeye çalıştığını kaydeden Kızıltaş, “Herkes raflarındaki malı bitirip yeni sezon ürünlerine yer açmak, stoklarını eritip cebine para koymak istiyor. Yüzde 70 makul bir indirim oranı değil ama herkes ’Kıymetli stoktansa yüksek oranlı indirim iyidir’ görüşünü savunuyor” dedi.

Kızıltaş, Türkiye’de artık fiyatların sezondan sezona çok farketmediğini belirterek şunları söyledi: “Artık enflasyon eskisi gibi yüksek oranlarda seyretmiyor. Önümüzdeki yıl fiyatlar bu yılın fiyatlarından çok farklı olmayacak. İndirim yapılmazsa isteseniz de bu fiyatlara önümüzdeki sene eski ürünü satamazsınız. Bu yüzden çok yüksek oranlı indirimler yapılıyor. Sektör açısından bu durum olumsuzluk yaratıyor ama sadece son indirimi bekleyen kitleyi memnun ediyor.”

Haziran’da % 20 ile başlayan indirim Ağustos’ta % 70’e çıktı

Firma adı İndirim

oranı (%)

C&A 70*

Derimod 70*

Desa 70*

Accessorize 70

Mango 70

Polo Garage 60

Harvey Nichols 50

Damat-Tween 50

Park Bravo 50

Tommy Hilfiger 50

Marks&Spencer 50

Network 50

Fabrika 50

Stefanel 50

Nine West 70*

Derimod 70*

Desa 50-60

Mudo 50-60

* Yüzde 70’e varan