Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler BBC Dünya SON DAKİKA: NASA'nın uzay aracı Perseverance'ın Kızıl Gezegen'deki ilk 100 gününden fotoğraflar
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        #resim#843976#- NASA/JPL-Caltech/ASU

        Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Kızıl Gezegen'de 100 günü geride bıraktı. Perseverance Mars'ta geçmişten kalan mikrobik yaşam izlerini, gezegenin ikliminin geçmişine dair verileri ve jeolojik yapısını araştıran uzay aracı, pek çok çarpıcı görüntüyü de aktardı.

        Perseverance 18 Şubat'ta Jezero Krateri'ne iniş yapmıştı. Mars'ın ekvator çizgisinin hemen kuzeyinde yer alan ve çarpma sonucu oluşmuş bu krater 49 km çapında.

        Ingenuity adı verilen ve başka bir gezegende uçurulan ilk araç olarak tarihe geçen küçük helikopter de bölgeden kuşbakışı görüntüler gönderdi.

        #resim#843977#- NASA/JPL-Caltech/MSSS

        Ingenuity helikopterinden Perseverance uzay aracının görüntüsü - 6 Nisan 2021. Bu fotoğraf, Dünya'ya gönderilen 62 ayrı görüntünün birleştirilmesiyle elde edildi.

        #resim#843978#- NASA/JPL-Caltech/MSSS

        Ingenuity helikopteri, uçuş için kalkışını uzay aracının alt kısmından yapmıştı

        #resim#843979#- NASA/JPL-Caltech/ASU

        1.8 kg ağırlığındaki helikopter, Mars'ın ince atmosferinde uçuş potansiyelini gösteren bir teknoloji olarak değerlendiriliyor

        #resim#843980#- NASA/JPL-Caltech

        Ingenuity helikopteri 19 Nisan'daki ilk uçuşu ile başka bir gezegende uzaktan kontrollü ilk uçuş bakımından da tarih yazdı. Fotoğrafın ortalarında görülen araç, yerden 3 metre yükseğe çıkıp birkaç saniye çevrede uçuş yaptı.

        #resim#843981#- NASA/JPL-Caltech

        Ingenuity 22 Nisan'daki ikinci uçuşunda havadan ilk görüntüleri kaydetti. 5 metre yükselen araç hafif eğim yaptı ve yana doğru 2 metre hareket ettikten sonra kalkış noktasına geri döndü. Görüntüde Perseverance'ın Mars yüzeyinde bıraktığı izler göze çarpıyor.

        #resim#843982#- NASA/JPL-CALTECH

        Ingenuity helikopteri üçüncü uçuşunda Perseverance'ı Mars yüzeyinde görüntüledi. Bu esnada mini helikopter, araçtan 85 metre uzaktaydı ve 5 metre yükselmiş halde yatay uçuş halindeydi. Görüntüde helikopterin ayaklarından biri de görülüyor.

        #resim#843983#- NASA/JPL-Caltech

        7 Mayıs'taki beşinci uçuşunda Ingenuity 10 metre yükselip 129 metre yol aldıktan sonra iniş yaptı.

        #resim#843984#- NASA/JPL-Caltech

        Bir ton ağırlığa sahip Perseverance, Jezero Krateri'ne iniş yaptıktan birkaç gün sonra, 4 Mart'ta ilk sürüşünü yaptı. Mars'ın yapısı, atmosferi ve çevre koşulları ile ilgili bilgi toplayacak birçok ileri teknoloji cihaz ile yüklenmiş halde...

        #resim#843985#- NASA/JPL-Caltech/ASU

        Perseverance, Mars'ın jeolojik yapısı ile ilgili bilgi toplamasını sağlayan lazer ile donanımlı. 15 cm uzunluktaki bir kaya parçasının ortasındaki delik bu lazer cihazı ile açılmış.

        #resim#843986#- NASA/JPL-Caltech/ASU

        Perseverance farklı kameralarla donanmış halde. Bu görüntü, aracın "sağ gözü" olarak nitelenen sağ Mastcam-Z kamerasından. Soldaki diğer kamera ile birlikte, insan gözünün gördüğüne benzer stereo görüntü alınmasını sağlıyor.

        #resim#843987#- NASA/JPL-Caltech/ASU

        Perseverance'ın Mars'taki 6. haftasında aracın sol Mastcam-Z kamerası ile çekilmiş bu görüntü kamuoyu tarafından "Haftanın Fotoğrafı" seçilmişti.

        #resim#843988#- NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

        Bu görüntü, Perseverance'dan 2,5 km kadar uzaktaki Santa Cruz tepesine ait. Tepenin arkasında ufukta Jezero Krateri'nin kenarları görünüyor.

        Perseverance'ın Kızıl Gezegen'de bir Mars yılı kalması planlanıyor. Bu yaklaşık iki Dünya yılına eşdeğer.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ