Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Çetin Emeç anıldı

        Uğradığı silahlı saldırı sonucu 20 yıl önce hayatını kaybeden Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Çetin Emeç, Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında törenle anıldı.

        Törene, Çetin Emeç'in eşi Bilge Emeç, kızı Mehveş Emeç Birol, oğlu Mehmet Emeç, damadı Özalp ve torunu Selin Birol ile CHP İStanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, gazeteci Doğan Hızlan, Tufan Türenç, Uğur Dündar, Murat Bardakçı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, TGC Eski Başkanı Nail Güreli ve Emeç'le birlikte öldürülen şoförü Sinan Ercan'ın eşi Ayşe ve oğlu Müfit Ercan ile çok sayıda kişi katıldı.

        Burada bir konuşma yapan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Emeç'in çok iyi bir gazeteci olduğunu söyleyerek, genç bir gazeteci açısından bakıldığında çok iyi bir rol model olduğunu ifade etti.

        Muhabir olarak başladığı meslek hayatında genel yayın yönetmeni olarak Çetin Emeç'in mezarı başında konuşma yapma düşüncesinin kendisini korkuttuğunu dile getiren Berberoğlu, ''Şimdi geriye doğru bakıyorum, Emeç'le yola çıktığımız o günleri, bana bir muhabir olarak yaptıklarını, önümü açmasını, ilkesini, korkusuzluğunu, gazetecilik damarını nasıl bana miras olarak bıraktığını, bugünlere gelmeme nasıl yardım ettiğini, bu borcumu ifa etmekten başka çarem yok. Başka bir tercihim olamaz, bu konuşmayı bu mezarın başında yapmak dışında...'' dedi.

        Berberoğlu, son zamanlarda Çetin Emeç'in neden öldürüldüğüne dair çok kafa yorduğunu anlatarak, merhumun katilinin yakalandığını öğrendiğinde rahatladığını söyledi.

        Olayın üzerinden geçen sürede katillerin kim olduğundan çok Çetin Emeç'e kafa yormayı öğrendiğini belirten Berberoğlu, ''Her ne saikle öldürülürse öldürülsünler, hangi karanlık amaca hizmet etmek amacıyla bu işi yaparlarsa yapsınlar şunu biliyorum ki Çetin Emeç'in, daha doğrusu gazetecinin işi bitmiyor, gazetecinin arkasında bıraktığı bayrağı biri mutlaka alıyor. Bir yere taşıyor'' şeklinde konuştu.

        Çetin Emeç'in mezarı başında okunan duaların ardından Emeç'in torunu Selin Birol, ''Bence onun ölmesi çok kötü bir şey. Ben onu görmesem bile çok seviyorum'' dedi.

        Birol, ardından dedesi için kendi el yazısıyla yazdığı şiiri, gazetecilere okudu.

        TGC Başkanı Orhan Erinç de Çetin Emeç'le 1957 yılında tanıştığını ve Emeç'in gazetecilik konusundaki özenini, habere verdiği önemi çok iyi hatırladığını söyledi.

        Bu törenin, aradan 20 yıl geçmesine rağmen Emeç'in yaşadığını gösterdiğini dile getiren Erinç, ''Her zaman aramızda. Bugün onun mezarında bir araya gelerek yine onun gazeteciliğini bir kez daha andık. Genç meslektaşlarımızın buradaki varoluşları da Çetin Emeç'in gazeteciliğe yaptığı katkının süreceğinin bir işareti olarak görülüyor. O açıdan bu üzüntünün içinde umutlarımız da yeniden yeşeriyor'' şeklinde konuştu.

        ÖZKÖK'E EMEÇ'İN ÇOCUKLARINDAN TEPKİ

        Bu arada Emeç'in kızı Mehveş Emeç Birol, bir dergiye verdiği röportajda 'Evet, 20 yıl boyunca her mart ayında Çetin Bey'in mezarı başına gidip, törende konuşma yaptım... Ama ben her yıl başka bir şey daha yaptım. Onunla birlikte öldürülen şoförü Sinan Ercan'ın mezarına gittim. Her yıl orada da Sinan'ın ailesi ile birlikte anma töreni düzenledik. 20 yıl boyunca sadece Doğan Hızlan benimle geldi. 20 yıl bunu içimde tuttum. Bilge Hanım bir kere bile gelmedi. Oysa o çocuk sadece Çetin Emeç'in şoförü olduğu için öldürüldü. O mezarın başında Sinan'ın çocuğunun büyüdüğünü gördüm ben. Ama Bilge Hanım görmedi. O yüzden bu sözlerine çok alındım. Telefon açmak bile içimden gelmedi' ifadelerini kullanan Hürriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök'e tepkisini dile getirdi. Birol, "Ertuğrul Özkök'ün yanlış bir açıklaması olmuş, Ayşe Arman'ın röportajında. Ailemizi çok üzen, gerçekleri yansıtmayan. Eminim düzeltilecektir. Çünkü Sinan Ercan'ın eşi Ayşe abla da bizi aradı. Yazılanlardan dolayı çok üzgün olduğunu söyledi. Dolayısıyla olmaması gereken bir şeydi. Özür beklemiyoruz ama gerçek bu değil." şeklinde konuştu.

        AA/CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ