Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya atv ve Sabah'ın satışı için seçimi beklemiyoruz

        Satışta Uzan Grubu modelini uygulayacaklarını belirten Ertürk, satış takvimini çok yakında açıklayacaklarını ifade etti.

        Ertürk, Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasındaki gizli ortaklığın belgesinin ellerine geçmesinin ardından yasal olarak üzerilerine düşen görevi yaptıklarının altını çizerek, “Böyle bir durumda ‘Şu seçimler geçsin, durum belli olsun’ diyemezdik. Aksi takdirde yasal olarak sorunlu duruma düşerdik” diye konuştu.

        Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Sabah ve ATV grubunun satış sürecini bugünden itibaren başlattıklarını söyledi. Satışta Uzan Grubu modelini uygulayacaklarını belirten Ertürk, satış takvimini çok yakında açıklayacaklarını ifade etti. Ahmet Ertürk, NTV’de katıldığı programda Sabah ve ATV Grubu’nun satışına ilişkin soruları yanıtladı. Satış sürecine ilişkin gelinen nokta hakkında bilgi veren Ertürk, bugün itibariye Merkez Medya Grubu şirketlerinin satış sürecini başlattıklarını bildirdi.

        “UZAN GRUBU MODELİ İLE SATACAĞIZ” Satış sürecinin başlamasının hem yurtiçi ve yurtdışında bu varlıklara ilgi duyan yatırımcıların çalışmaya bir an önce başlamaları açısından, hem de TMSF’nin satışın hukuksal modelini oluşturmaya başlaması açısından önemli olduğunu kaydeden Ertürk, satış yöntemi olarak Uzan Grubu medya varlıklarında uyguladıkları modeli uygulayacaklarını dile getirdi. Buna göre, farklı şirketlerin bünyesinde bulunan gazete, televizyon ve radyo kanalları hukuksal bütünlük içinde birleştirilecek.

        Mevcut hukuki sistem içinde medya grubu satmanın çok zor olduğuna işaret eden Ertürk, Türkiye’de ilk defa Uzan Grubu’nda böyle bir model oluşturduklarını ve çok başarılı olduklarını ifade etti. Şimdi bu modeli Sabah ve ATV grubunda hayata geçireceklerini dile getiren Ertürk, uygulamaya ilişkin altyapının hemen hemen hazır olduğunu kaydetti.

        “SATIŞ TAKVİMİ ÇOK YAKINDA İLAN EDİLECEK” Ertürk, satış takviminin de çok yakında ilan edileceğini söyledi. İhaleye ilişkin etapların ve satışın farklı süreçlerinin hangi tarihlerde başlayıp biteceğini yakın zamanda kamuoyuna ilan edeceklerini belirten Ertürk, “Böylelikle yerli-yabancı yatırımcıların bizimle temas kurmaları için gerekli dokümanların hazırlanması için de düğmeye basmış olduk” dedi.

        “HUKUKUN GEREĞİNİ YAPTIK” TMSF’nin medyadaki varlıklarını politik amaçla kullandığı iddialarına da yanıt veren Ertürk, “Bizim medyanın yayın politikalarıyla hiçbir ilgimiz yok. TMSF’nin böyle bir işe kalkışmasını düşünmek bile çok garip bir şey” diye konuştu. Gerçekleştirdikleri operasyonun tamamen hukuksal bir zeminde yapıldığını vurgulayan Ertürk, Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasındaki gizli ortaklığın belgesinin ellerine geçmesinin ardından yasal olarak üzerilerine düşen görevi yaptıklarının altını çizdi. Ertürk, şunları söyledi:

        "'SEÇİMLER GEÇSİN, DURUM BELLİ OLSUN' DİYEMEZDİK" “Biz bunu öğrendikten sonra, artık ‘Seçim süreci var, yanlış politik bir takım manipülasyonlara alet olunduğu iddiasında bulunulabilir’ gibi düşüncelere kapılmadan hukuksal olarak ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık. Biz böyle bir durumda ‘Şu seçimler geçsin, durum belli olsun’ diyemezdik. Aksi takdirde yasal olarak sorunlu duruma düşerdik. Biz kamu alacağını tahsil için bütün bu çalışmaları yapıyoruz. Bu varlıklara el koymamız, kamu alacağının tahsilinde yarar görmemiz dolayısıyladır. Dinç Bilgin’den kaynaklı Etibank’tan alacaklarımızın tahsili için bütün bu medya sektörünün içine girmiş olduk.”

        “YAYIN POLİTİKALARIYLA HİÇBİR İLGİMİZ YOK” Ertürk, Dinç Bilgin’den alacaklarının yaklaşık 900 milyon dolar olduğunu ve daha önceki satış geliriyle Bilgin’in bu borcu ödeyemez durumda olduğunu söyledi. Sabah ve ATV Grubu’na el konması ile bu alacağın tamamını tahsil edebilme imkanına kavuşacaklarını belirten Ertürk, “Burada yasal ve hukuksal bir zorunluluk vardı. Bizim medyanın yayın politikalarıyla hiçbir ilgimiz yok” dedi.

        “ARTIK GAZETE OKUMAYA SABAH’TAN BAŞLIYORUM” Grubu devraldıktan sonra, “TMSF manşetlere karıştı” şeklinde yorumlar yapıldığını hatırlatan Ertürk, “İnanın, bunları takip edecek ne vaktimiz var, ne bilgimiz var, ne de böyle bir isteğimiz var. Her medya grubunda olduğu gibi, burada da medyanın yayın tarafını yöneten bir yönetim piramidi var. Diğer gazetelerde nasıl bir çalışma sistemi varsa, orada da öyle. Orada manşeti değiştirmeye kim yetkiliyse, manşeti onlar yapıyor” diye konuştu. Sabah gazetesini eskisi gibi iş yerine geldiğinde ya da arabada kendisine verilen gazeteler içinde okumaya başladığını ifade eden Ertürk, “Bir fark oldu benim için, eskiden başka gazetelerden başlardım okumaya. Şimdi Sabah’tan başlıyorum” dedi.

        “DEĞERİNİN FAZLASINA SATACAĞIZ” Ciner Grubu’nun operasyona ilişkin hukuki itirazının satış sürecini etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin bir soruya ise, “Biz kendi hukuksal gerekçelerimize güveniyoruz” yanıtını veren Ertürk, bu konuda çok ciddi hukuksal araştırmalar yaptıklarını vurguladı. TMSF’nin kamu alacaklarının daha yüksek değerlerde tahsili konusunda bir haklılık taşıdığını savunan Ertürk, “Türkiye’nin ikinci büyük medya grubunu, değerini düşürmeden hatta yükselterek yeni sahiplerine teslim etmek gibi bir sorumluluğun da altındayız. Biz daha önce Star’da bunu gösterdik. Gerçekten değeri bırakın indirmeyi, yükseltmeyi başardık. Burada da o konuda iddialıyız” dedi.

        “SABAH VE ATV’Yİ PAKET OLARAK SATACAĞIZ” Sabah ve ATV’yi beraber satacaklarını belirterek, bu konuda RTÜK tarafından belirlenmiş kurallara uymak durumunda olduklarını hatırlatan Ertürk, “Bu paketin içinde bir televizyon, bir gazete ve ikiden fazla radyo olamıyor. Dolayısıyla şu an Sabah, ATV ve radyolardan oluşan medya grubunu bir paket olarak satmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

        “BİLGİN VE CİNER İLE GÖRÜŞMEYİ SÜRDÜRÜYORUZ” Ertürk, “Bilgin veya Ciner’den görüşme talebi geldi mi? Ciner de ihaleye girebilecek mi?” sorusuna ise, şu yanıtı verdi: “Hukuksal süreçle ilgili görüşmelere hiçbir zaman kapımız kapalı değil. Her iki tarafla da görüşmelerimiz devam ediyor. Ama şu ana kadar bizim pozisyonumuzu değiştirmemizi gerektirecek herhangi bir bilgi ve belge ile karşılaşmış değiliz. Mevcut olanlarla ilgili de taraflar arasında bir tartışma yaşandı. Mahkemeye sunulan belge ile ilgili altında imzası olan Dinç Bilgin, bir açıklama yaparak böyle bir belge imzalayıp vermediklerini söyledi. Tabii ki hukuk mekanizmaları bunu değerlendirecektir.”

        ANKA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ