Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Gazeteler Ekonomi haberlerinde artış

        Medya Takip Merkezi (MTM)’nin hazırladığı Eylül ayı ekonomi gündemi raporuna göre, ekonomi haberleri bir önceki aya göre medyada yüzde 21 oranında daha fazla yer buldu. İşte, Eylül ayı ekonomi gündeminin detayları…

        Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı medyada ekonomi raporuna göre ihracat, Eylül ayının ekonomi gündeminde ilk sırayı aldı. Eylül ayı içerisinde açıklanan Ağustos ayı rakamlarına göre, ihracatın bir önceki yıla oranla yüzde 10.17 artarak 97 milyar 717 milyon dolara yükseldiği belirtildi. En fazla ihracatı kimyevi maddeler sektörü gerçekleştirirken, onu hazır giyim ve konfeksiyon sektörü takip etti. Eylül ayında ihracat 34 bin 335 haber ve yazıda yer aldı.

        Ayın medyada en fazla öne çıkan ikinci ekonomi başlığı ise vergi oldu. Vergi ile ilgili haberlerde bir önceki aya oranla yüzde 13’lük bir artış yaşanırken; verginin medyada en çok yer bulduğu haberler arasında, Gelir Vergisi Kanun Taslağı’nın hazırlanıyor olması yer aldı. Bu yeni kanun taslağı ile futbolcu gibi geliri yüksek ancak vergi oranı düşük meslek gruplarının da normal vergi oranına tabi olacağı planlanıyor. Vergi ile ilgili medyada öne çıkan bir diğer haber ise, akaryakıta 30 kuruş, tapu harçlarına binde 4, alkollü içkilere ise 30 liraya varan zam gelmesi oldu. Vergi, ay genelinde 33 bin 598 haber ve yazıda yer buldu.

        MTM'nin aynı araştırmasına göre, ay boyunca medyanın en fazla ilgi gösterdiği bir diğer ekonomi başlığı, yatırım oldu. Yatırım ile ilgili 31 bin 268 haber ve yazı, medyada yer aldı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012 yılının ilk 7 ayında uluslararası doğrudan yatırım girişinin 8,9 milyar dolar olduğunu belirtti. Ay içerisinde ayrıca, Merkez Bankası Temmuz ayı Uluslararası Yatırım Pozisyonu Gelişmeleri’ni açıkladı. Buna göre, “uluslararası yatırım pozisyonu açığı”, geçen yılın sonuna oranla 377,2 milyar dolara yükseldi.

        MTM VERİLERİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN EKONOMİK GELİŞMELERİ:

        · KGS gişeleri önünde oluşan trafiğe çözüm olması beklenen Hızlı Geçiş Sistemi’nin (HGS) 10 milyon dolarlık yatırımla hayata geçeceği bildirildi.

        · Türkiye’ye 2012 yılında 400 bin kişi sağlık turizmi için geldi ve 1 milyar dolarlık ekonomi oluşturdu.

        · Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kadın istihdamının artırılması amacıyla başlattığı "esnek çalışma" sistemine göre, ev temizliğinde çalışan ve engelli çocuğu olduğu için çalışamayan yaklaşık 841 bin kadın, sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınacak.

        · İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ağustos ayında fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 18,65 ile sivri biber olduğunu açıkladı.

        · Üç aydır aylık bazda eksi çıkan enflasyon, Ağustos’ta petrol fiyatlarının etkisiyle yükselse de yıllık bazda inişe geçti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, enflasyon Ağustos ayında TÜFE'de yüzde 0.56, ÜFE'de yüzde 0.26 arttı. Yıllık TÜFE yüzde 8.88'e, ÜFE ise yüzde 4.56'ya geriledi.

        · Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, enflasyonun yılı yüzde 6 ile kapatacağını söyledi.

        · Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yeni bir taslakla bankalara ziynet eşyası olarak kullanılan altını alıp satma yetkisi verdi.

        · Uluslararası marka derecelendirme kuruluşu Brand Finance’in raporuna göre, 2012 yılında Türkiye'nin en değerli markaları sırasıyla, Türk Telekom, Türk Hava Yolları (THY) ve Akbank oldular.

        · Türk Telekom'un genel müdürü, TTNet'te genel müdürlük görevini yürüten Tahsin Yılmaz oldu.

        · iPhone 5 Amerika’nın Kaliforniya Eyaleti’nde tanıtıldı.

        · Türk Telekom, Halkbank ve Başkentgaz’ın özelleştirilmesi ile ilgili çalışmalara başlandığı açıklandı.

        · BDDK tarafından yapılan yazılı açıklamada Denizbank'ta Dexia'nın yüzde 99.85'lik hisse alımına onay verdiği belirtildi.

        · Tüketici Güven Endeksi’nin, Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,8 oranında azaldığı açıklandı.

        · Maliye'nin bütçe açıklarını kapatmak için benzin, motorin ve LPG'de Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) artırması, akaryakıt fiyatlarına tavan yaptırdı. Dağıtım şirketlerinin bir anda benzine 26 kuruş zam yapmasının ardından 1 litre benzinin fiyatı 4,73 liraya çıktı. Motorinin litresi 4,36 lira, LPG'nin ise 2,73 lira oldu.

        · Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, aylıkları eksik ödenen 2 bin 500 emeklinin ödemelerini yapmaya başladıklarını belirterek, "Aylığı eksik yatırılanlardan ilk etapta işlemleri tamamlanan 826 emekliye toplam 2 milyon 455 bin lira fark ödenecek" dedi.

        · Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, doğalgaz zammının ekim başında yapılacağı, miktarın da yüzde 10-15 arasında olacağını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ