Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya İnternet medyası Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından yapılan bir araştırma, sosyal medya ile gazete, radyo ve televizyonların içinde yer aldığı geleneksel medyanın gündemlerinin çok farklı olduğunu ortaya koydu.

        Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından yapılan bir araştırma, sosyal medya ile gazete, radyo ve televizyonların içinde yer aldığı geleneksel medyanın gündemlerinin çok farklı olduğunu ortaya koydu.

        110 bin twit'i incelemeye alan öğretim üyeleri, Suriye'de düşürülen Türk jetiyle ilgili olarak geleneksel medyada yer alan haberlerle ile sosyal medyadaki ele alınan konuları inceledi. İkisinin sadece yüzde 36 benzerlik gösterdiğini belirten uzmanlar, sosyal medya kullanım yaşının da ilkokul seviyesine kadar düştüğüne dikkat çekti.

        Bursa Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü ile Tüm Bilişim ve Yazılımcılar Derneği tarafından düzenlenen "Sosyal Medya ve Geleneksel Medya Üzerindeki Etkileri" konulu seminer, Ördekli Kültür Merkezi'nde verildi. Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Kadir Akarkaya, Bursa'da bilinenin aksine ilçelerle birlikte 68 gazete ve 19 derginin faaliyet gösterdiğini, 900 gazetecinin görev yaptığını söyledi. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Akyazı ise, "Çalışmamız, örnek olay üzerinden gidiyor. Dünya gündemini meşgul eden Suriye'de, Türk jetinin düşürülmesiyle ilgili bir kriz vardı. Bu konuda medyanın gündeminde ne olduğunu ve ardından sosyal medyanın ne düşündüğünü araştırdık. Sosyal medyanın gündemi, geleneksel medyanın gündeminden farklılık arz edebiliyor." dedi.

        10 BİN KİŞİNİN 110 BİN TWİT'İ İNCELENDİ

        Araştırmada yer alan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Sefa Sütçü de 10 bin kişinin attığı 110 bin twit'in yanısıra 67 gazetecinin 10 gazetede yayımlanan köşe yazısı, haber ve yorumlarını incelediklerini söyledi. Suriye kriziyle ilgili Türk jetinin düşürülmesi olayına ilişkin sosyal medyada konuşulanlarla geleneksel medyada yazılanların sadece üçte bir benzerlik gösterdiğini vurgulayan Doç. Dr. Sütçü, şunları söyledi: "Sosyal medya ile geleneksel medya gündeminde muhakkak farklılıklar var. Geleneksel medya gündemi, biraz da 'resmî gündem' dediğimiz gündem oluyor. Halkın nabzını tutmak açısından sosyal medya çok farklı özellikler ve fırsatlar sunuyor. Bu gündemin farklılaştığını düşünüyoruz. Bu araştırma, sadece bir konu üzerinde yapıldı. İnternet ortamında konuşulanlar, geleneksel medyadan oldukça farklılaşıyor. Radyolarda, televizyonlarda, hattâ gazetelerde, 'Twitter'da öyle yorumlar yapıldı.' şeklinde her haberin altında not yazmak yaygınlaşmaya başladı."

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ