Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya İnternet medyası hükümetler twitter'dan bilgi mi istiyor? son zamanlarda twitterdan hesap bilgi istekleri ne kadar arttı
        1

        2013 tüm dünyada protestoların yılı oldu. Orta Doğu, Türkiye, Brezilya, Doğu Avrupa derken, vakur Japonlar’ın bile sokaklara döküldüğünü gördük. Kitle örgütlenmesinde sosyal medyanın payı da çok konuşuldu. / webrazzi

        2

        Belki bu yüzden en yaygın sosyal ağlardan biri olan Twitter kural koyucuların daha çok ilgisini çekti.

        3

        Twitter‘in kendisine gelen hesap bilgi taleplerini içeren Transparency Report (Şeffaflık Raporu)’un son versiyonu da bu öngörüyü doğrular nitelikte. 1 Temmuz ve 31 Aralık 2013 tarihlerini kapsayan rapora göre, hükümetlerden ve telif sahiplerinden gelen bilgi taleplerinde dikkat çekici bir artış var.

        4

        Raporda Twitter’a gelen talepler üç ana kategoride inceleniyor: Hükümetlerin hesap bilgi istekleri Bilgi talepleri (Information requests); hükümetlerin içeriklere yönelik Kaldırma talepleri (Removal requests) ve Digital Millennium Copyright Act (DMCA) Telif kararları (Copyright notices).2013′ün ikinci yarısında bir önceki döneme göre bu taleplerde toplam yüzde 22 artış gerçekleşmiş.

        5

        Bilgi talepleri

        Hükümetlerden gelen bilgi taleplerinde ABD, toplam taleplerin yüde 59′una sahip ülke olarak ilk sırada yer alıyor. Bunu tüm taleplerin yüzde 15′iyle Japonya ve yüzde 4′le Fransa ve Birleşik Krallık takip ediyor. İncelenen toplam 1.410 talebin arasında Türkiye’den gidenlerin sayısı 10′dan küçük.
        Kaldırma talepleri

        6

        Hükümet ve diğer yetkililerin, illegal olduğu gerekçesiyle içerik kaldırma taleplerinde ise bir önceki döneme göre beş kat artış var. 2013′ün ikinci yarısında Twitter’a gelen toplam 365 talebin 305′i Fransa’dan, bunu 14 taleple Rusya izliyor. Türkiye’den giden toplam talep sayısı ise 2.

        7

        Telif kararları

        Twitter’ın yaygınlaşması ve paylaşımların artmasıyla birlikte telif hakları konusunda şirkete gelen taleplerin arttığı da raporda göze çarpıyor. Bir önceki döneme göre yüzde 16 oranında artan kaldırma kararları, toplam 12 bin 243 hesabı etkilemiş. Bunun karşılığında 26 bin 506 tweet silinmiş ve 5 bin 847 tane medya içeriği kaldırılmış.

        8

        Bunlara ek olarak Twitter’ın engelli olduğu iki ülke olan Çin ev İran’daki erişilebilirliğini yayımladığı raporda, her iki ülkede de Twitter’ın daha erişilebilir hale gelmesi dikkat çekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ