Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mehmet Uçum İş Kolları ve Yetki Süreci Çalıştayı'na başkanlık etti

        Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili MehmetUçum, "Türkiye'nin ihtiyaçları çerçevesinde politika geliştirme süreçlerine katkıda bulunmak isteyen her çevreden temsilciler her zaman bu ortamlara gelebilir görüşlerini aktarabilir ortak bir politika geliştirme konusunda katkılarını sunabilir." dedi.

        "BU KURULLARIN GÖREVİ POLİTİKA GELİŞTİRMEYE KATKIDA BULUNMAK"

        Çankaya Köşkü'nde düzenlenen İş Kolları ve Yetki Süreci Çalıştayı'na başkanlık edenUçum, kurulun toplu iş hukuku çalışma grubu olarak ikinci kez toplandıklarını söyledi.Bugün yapılan toplantının konusunun "İş kolu ve yetki süreçleri" olduğunu hatırlatanUçum, "Bildiğiniz gibi Hukuk Politikaları Kurulu, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulmuş 9 Politika Kurulundan biridir. Bu kurulların tamamının başkanı Cumhurbaşkanıdır. Çeşitli kereler dile getirdiğimiz gibi bu kurulların görevi esas olarak politika geliştirmeye katkıda bulunmaktır." diye konuştu.

        REKLAM

        "ELE ALINAN KONULARIN TAMAMI ÜLKESEL İHTİYAÇLARLA İLGİLİDİR"

        Bu kurulların istişari olduğunu vurgulayanUçum, şunları kaydetti:"Bu kurullar ele aldıkları her konuda o konuyla ilgili temas eden tüm aktörlerin tüm temsilcilerin tüm çevrelerin bir arada olmasını sağlayacak şekilde bir çalışma tarzını benimsemiştir. Burada ele alınan konuların tamamı ülkesel ihtiyaçlarla ilgilidir. Makro konulardır. Belli bir mecranın, belli bir görüşün bakış açısıyla ele alınmamaktadır. O nedenle biz kendi alanımıza giren çalışma konularımızla ilgili her toplantımıza tüm çevreleri davet ediyoruz."Uçumbazı çevrelerin çeşitli gerekçelerle bu toplantılara katılmadığının altını çizerken, yüzde 90 denilebilecek bir kesimin severek, isteyerek bu toplantılara katıldığını ve hükümetin geliştirebileceği politikalar açısından katkı sunmayı bir sorumluluk olarak kabul ettiğini dile getirdi.MehmetUçum, şöyle devam etti:

        REKLAM

        "SENDİKA ÜYESİ OLMA POTANSİYELİNE SAHİP 13 MİLYON 764 BİN 63 İŞÇİ VAR"

        "Türkiye'nin ihtiyaçları çerçevesinde politika geliştirme süreçlerine katkıda bulunmak isteyen her çevreden temsilciler her zaman bu ortamlara gelebilir görüşlerini aktarabilir ortak bir politika geliştirme konusunda katkılarını sunabilir. Bugünkü toplantımızın özel konusu iş kolu ve yetki süreci. Türkiye'de şu anda 2019 Temmuz istatistiklerine göre 13 milyon 764 bin 63 işçi çalışan vardır. Bunun anlamı Türkiye'de sendika üyesi olma potansiyeline sahip 13 milyon 764 bin 63 işçinin bulunmasıdır."

        "BAZI AVRUPA ÜLKELERİNE BAKILDIĞINDA SENDİKALAŞMA DURUMUMUZ İYİDİR"

        Sendikalaşma oranına bakıldığında 1 milyon 894 bin 170 üye ve yüzde 13,76'lık bir oranın söz konusu olduğuna işaret edenUçum, "Aslına bakarsanız bazı Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında da bu sendikalaşma oranı son derece iyi bir orandır." diye konuştu.Uçum, sendikaya üye olma, ayrılma konusunda noter şartının kaldırılmasının çok olumlu etkisinin olduğunu hatırlatarak, "2012 yılında yapılan değişiklikle e-Devlet üzerinden üye olma imkanı getirilmiş ve başka etkenlerle birlikte üyelik artışı son 7 yılda yüzde 50'den fazla olmuştur." ifadesini kullandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının verilerine göre, toplu sözleşmeden yararlanma oranının sendika üyesi oranına göre biraz daha düşük olduğuna dikkati çekenUçum, yüzde 2'lik bir sendika üyesi kesimin toplu sözleşmeden yararlanamadığını dile getirdi.

        REKLAM

        "YENİ YASA İLE 28 İŞ KOLU SAYISI 20'YE İNDİRİLDİ"

        Türkiye'de toplu sözleşmeyi teşvik edecek bir mekanizmanın var olduğunu aktaranUçum, "O da teşmil. Hükümet kanalıyla toplu sözleşmenin teşmil edilmesi. Ancak bu teşmil pek de uygulamaya geçmiş bir düzenleme olmamıştır." dedi.Uçum, yeni yasa ile 28 olan iş kolu sayısının 20'ye indirildiğini ancak uygulamada sorunların bulunduğunun söylendiğini ifade etti. Azaltmaya gidildiğinde 18 olarak düşünüldüğünün altını çizenUçum, sonrasında 20'de karar kılındığını kaydetti.

        "SINIF KODLARI AÇISINAN SORUN VARSA BU MASADA TARTIŞILMALI"

        Bu konuda çok sorunlu bir alan tanımı olmadığına değinenUçum, "Olmayan iş kollarında kayıtlı olan iş yerleri ile karşılaşılmaktadır. Ama eğer sınıf kodları açısından da sorun varsa bu da bu masada tartışılmalı, çözüm önerileri de gündeme gelmelidir." dedi. Uçum, yetki sürecinin toplu sözleşme üniteleri ile değerlendirilebileceğine işaret etti.Toplantıya kurul üyesi Uğur Kızılca'nın yanı sıra yargı üyeleri, akademisyenler ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ