Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Merkel ile Putin bir araya geldi!

        Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün başkent Berlin'in de sınırları içinde bulunduğu Brandenburg eyaletinde görüşecek olması, iki ülke arasındaki ekonomik ve politik ilişkileri gündeme getirdi. ABD'nin karşı çıkmasına rağmen Rus gazını Almanya'ya taşıyacak Kuzey Akım 2 projesinin yanı sıra Ukrayna ve Suriye'nin görüşmenin odak noktası olması bekleniyordu.

        Merkel, Rusya Devlet Başkanı VladimirPutin'i, başkent Berlin yakınlarındaki Alman hükümetinin konuk evi Meseberg Sarayı'nda ağırladı.

        Görüşme öncesinde açıklama yapan Merkel,Putinile Soçi'de yaptığı görüşmeye işaret ederek, dünyadaki ciddi ihtilaflara çözüm bulmak için bu diyaloğun sürmesi gerektiğini belirtti.

        Merkel, görüşmede Suriye'nin önemli bir konu başlığı olacağını vurgulayarak, "İdlib ve çevresinde insani felaket yaşanmasını önlememiz gerekiyor." diye konuştu.

        Suriye'de çatışmaların azaldığını gördüklerine ancak bunun barışın sağlandığı anlamına gelmediğine dikkati çeken Merkel, bu nedenle 'Small Group' üyesi Almanya'nın siyasi sürecin başlatılmasını istediğini aktardı.

        Merkel, BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura'nın çalışmalarını da desteklediklerini belirtti.

        Görüşmede İran'ın da gündeme getirileceğini ifade eden Merkel, Almanya'nın İran ile yapılan nükleer anlaşmadan yana olduğunu, ancak İran'ın Yemen'deki balistik füze programı ve Suriye'deki durumla ilgili faaliyetlerini endişeyle izlediklerini kaydetti.

        Merkel, Ukrayna'daki ihtilafa da değinerek, bu konunun Minsk Anlaşması temelinde ele alınması gerektiğini söyledi.

        Ukrayna'nın doğusunda hala sağlam bir ateşkesin sağlanamadığını hatırlatan Merkel, okulların açılmasıyla bu noktada yeni bir girişim başlatacaklarını, bugünkü görüşmede ayrıca olası BM misyonu konusunu da ele alacaklarını kaydetti.

        Merkel, Almanya'nın Normandiya Formatı kapsamına sorumluluk alamaya hazır olduğunu dile getirdi.

        Ukrayna'yı gaz transit ülkesi bağlamında da değerlendireceklerini ifade eden Merkel, Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı'ndan sonra da Ukrayna'nın gaz taşınmasında rol oynayacağını vurguladı.

        Merkel, Almanya ve Rusya'nın dünyadaki gelişmelere ilişkin sorumlulukları bulunduğunu ancak Rusya'nın, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olması nedeniyle ayrı bir sorumluluk taşıdığını da sözlerine ekledi.

        "ÖNEMLİ OLAN SURİYE İÇİB İNSANİ YARDIMI GENİŞLETMEK"

        Rusya Devlet BaşkanıPutinde siyasi, ekonomik ve diğer alanlarda karşılıklı yararlı olacak iş birliklerine büyük önem verdiğini belirterek, görüşmede ekonomik ilişkilerin perspektifini ele alacaklarını söyledi.

        Almanya'nın Rus enerji kaynaklarının en büyük alıcılarından olduğunu anımsatanPutin, ülkenin sadece Rus ürünleri için en büyük pazar değil, aynı zamanda büyük bir transit ülkesi olduğunu kaydetti.

        Putin, Alman partnerlerle Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı konusunda birlikte çalıştıklarını, Kuzey Akım 2'nin yalnızca ekonomik bir proje olduğunu vurgusu yaptı.

        Gazın, Ukrayna üzerinden taşınmasına devam edileceğini söyleyenPutin, burada önemli hususun, taşınma sırasında ekonomik koşulların karşılanması olduğunu belirtti.

        Putin, Ortadoğu'daki duruma ilişkin de "Önemli olan Suriye için insani yardımı genişletmek. Öncelikle Suriye halkı için insani yardımı." değerlendirmesinde bulundu.

        Sadece Avrupa'dan değil Türkiye, Ürdün ve Lübnan'dan da mültecilerin Suriye'de dönebileceği bölgelere yardım yapılması gerektiğini vurgulayanPutin, dönenler için temel alt yapı hizmetlerinin tamamlanması gerektiğini ifade etti.

        Putin, Ukrayna konusunda ilerleme sağlanamadığını da işaret ederek, Minsk Anlaşması'nın alternatifi olmadığını dolayısıyla bu konuda görüşmelere devam edeceklerini bildirdi.

        Rusya ile Almanya arasındaki ilişkilerin bel kemiğini enerji ticareti oluşturuyor. Almanya, 2016'da ithal ettiği yaklaşık 50 milyar metreküplük doğalgazla Rusya'nın en büyük müşterisi konumunda. Söz konusu ticaretin "önde gelen enstrümanı" konumunda ise Kuzey Akım doğalgaz boru hattı yer alıyor. Yıllık kapasitesi 55 milyar metreküp olan Kuzey Akım, başta Ukrayna olmak üzere bazı Doğu Avrupa ülkelerinin sert muhalefetine hedef oluyor.

        REKLAM

        Ukrayna'da yaşanan kriz ve Kırım'ın ilhakı sonrasında, Avrupa'ya gönderdiği doğalgazda Ukrayna'nın payını daha da düşürmek isteyen Rusya, Kuzey Akım 2 projesini 2015'te duyurmuştu.

        10 MİLYAR EUROLUK MALİYET

        Maliyeti 10 milyar euro civarında olması beklenen Kuzey Akım 2 projesiyle, yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya sevk edilmesi planlanıyor.

        Kuzey Akım 2 projesinin işletmecisi Nord Stream 2'den geçen ay yapılan açıklamada, deniz aşırı boru döşeme gemisi "Castoro 10" tarafından proje kapsamında inşa edilecek boru hattı için hazırlık çalışmalarına başlandığı bildirilmişti. Hazırlık çalışmalarına, Almanya'nın Lubmin kenti sahilinde başlanırken, çalışmalar aynı zamanda Almanya’nın Greifswald şehrinde de devam ediyor.

        Gazprom'un yanı sıra Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi Batılı şirketlerin de yer aldığı projeye, Ukrayna'nın yanı sıra ABD, Polonya ve Baltık ülkeleri karşı çıkıyor.

        ABD Başkanı Donald Trump, temmuz ayında NATO Zirvesi için bulunduğu Brüksel’de yaptığı açıklamada, Almanya'nın Rusya ile petrol ve doğalgaz anlaşmaları yapmasını "çok yakışıksız" olarak niteleyerek, "Almanya enerji için Rusya'ya yüksek düzeyde ödemeler yapıyor. Bu nedenle Almanya, Rusya'nın esiri." yorumunu yapmıştı. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov da Trump'ın söz konusu açıklamalarını eleştirerek, ABD'yi kendi sıvılaştırılmış doğalgazını (LNG) satabilmek için "Avrupa'ya baskı yapmakla" suçlamıştı.

        REKLAM

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yine temmuz başında Soçi'de yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Donald Trump iyi bir iş adamı ve Avrupa pazarına Amerikan gazının tedarikini teşvik ediyor. Ancak Kuzey Akım 2 projesinin hayata geçmesi için mücadele edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

        Trump'ın Almanya gazda Rusya'nın esiri olduğunu iddia etmesine rağmen, Rus gazı ülkenin enerji ihtiyacının sadece yüzde 10'una karşılık geliyor. Berlin son yıllarda yenilebilir enerji kaynaklarına yatırım yaparak, enerjide çeşitlilik sağladı. Ayrıca Avrupa Birliği, birlik ülkelerinin gaz sıkıntısı yaşamaması için başta sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatının artırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik etmek gibi çeşitli önlemler alarak enerji çeşitliliğini artırıcı çalışmalar yapıyor.

        Öte yandan, Rusya'nın gaz ihracatı ekonominin önemli bir ayağı olduğu için, Berlin'e karşı gaz kesintisine gitmenin Rus ekonomisine büyük zarar vereceği belirtiliyor.

        ALMANYA, RUSYA'YA KARŞI TİCARET AÇIĞI VERİYOR

        İki liderin sık sık bir araya gelmesi dikkati çekerken, bu görüşmelerin iki ülke ticari ilişkilerine de ivme kazandırıyor. Rus ekonomisindeki sıkıntılardan dolayı iki ülke arasındaki ticaret hacmi son dört yıldır düşmesine rağmen geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 20'den fazla artarak 57 milyareuroya ulaştı.

        Almanya'nın Rusya'ya ihracatı geçen yıl sonunda bir önceki yıla göre yüzde 20,2 artarak 25,8 milyar euroya ulaşırken, ithalat ise 2017'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 18,7 artarak 31,4 milyareuroya yükseldi. Böylece, ticaret dengesi Berlin'in enerji ithaltından dolayı Rusya lehine 5,6 milyar euro oldu. Rusya, Almanya’nın ticaret açığı verdiği birkaç ülkeden birisi olarak kayıtlara geçti.

        Türkiye'nin 7 Eylül'de İstabul'da Suriye konusunu görüşmek üzere düzenleyeceği liderler zirvesinin Putin ve Merkel görüşmesinde de gündeme gelmesi bekleniyor. Berlin'de bugün yapılacak görüşme, iki liderin üç ay içindeki ikinci görüşmesi olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ