Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Merkez Bankası: Fiyat artışları genele yayıldı - Para Haberleri

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayında enflasyonun aylık yüzde 2.98, yıllık ise yüzde 73.5'e yükseldiğini açıklamasının ardından bugün Merkez Bankası (TCMB) mayıs ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımlandı.

        Rapora göre mayısta tüketici yıllık enflasyonundaki artış alt gruplar geneline yayılırken bu gelişmeye en belirgin katkı temel mal ve hizmet gruplarından geldi. Mayıs ayında, temel mal grubunda yıllık enflasyon tüm alt gruplarda artış kaydetti. Hizmet grubunda ise yıllık fiyat artışı ulaştırma hizmetlerinde görece yatay seyrederken, lokanta-otelde daha belirgin olmak üzere diğer alt gruplarda yükseldi.

        SEBZE FİYATLARINDA DÜZELTME YAŞANDI

        Raporda gıda fiyatlarında yıllık enflasyonun işlenmemiş gıdada gerilerken işlenmiş gıdada yükselmeye devam ettiği belirtildi. Bir önceki ay yüksek oranda artan taze meyve sebze fiyatlarında bu dönemde sebze fiyatları kaynaklı olarak kısmi bir düzeltme yaşandığı ifade edildi.

        Mayıs ayında hizmet fiyatları yüzde 3.73 oranında yükselirken, grup yıllık enflasyonu 3.60 puan artışla yüzde 45.78 oldu. Bu dönemde, yıllık enflasyon ulaştırma hizmetlerinde yataya yakın bir seyir izlerken, lokanta-otel grubunda daha belirgin olmak üzere diğer alt gruplarda yükseldi.

        HAC ZİYARETLERİ PAKET TURLARI SÜRÜKLEDİ

        Lokanta-otel alt grubunda fiyatlar gerek yemek gerekse konaklama hizmetleri kaynaklı olarak yüzde 5.47 oranında arttı, yıllık enflasyon ise 7.57 puan yükselişle yüzde 76,83 seviyesine ulaştı. Diğer hizmetler alt grubu fiyatları yüzde 2.97 oranında yükselirken, iki yıl aradan sonra yeniden başlayacak olan hac ziyaretlerinin sürüklediği paket tur kalemi bu gelişmede öne çıktı.

        KİRADA ARTIŞLAR HIZLANDI

        Ulaştırma hizmetlerinde fiyat artışları (yüzde 5.14) genele yayılırken, yüksek baz nedeniyle alt grup yıllık enflasyonu yatay seyrederek yüzde 78.16 oldu. Mevsimsel etkilerden arındırılmış veriler, kirada aylık artışların bir miktar hızlandığına işaret etmiştir.

        MOBİLYA, OTOMOBİL VE BEYAZ EŞYADA YÜKSELİŞ

        Merkez'in raporunda yer alan bilgilere göre göre temel mal yıllık enflasyonu mayıs ayında 3.74 puanlık yükselişle yüzde 65.32 seviyesine ulaştı. Bu dönemde yıllık enflasyon tüm alt gruplarda yükseldi. Dayanıklı mal fiyatları (altın hariç) Mayıs ayında yüzde 2.14 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu yüzde 76.75 olarak gerçekleşti. Bu gelişmede büyük ölçüde mobilya, otomobil ve beyaz eşya fiyatları belirleyici oldu.

        Enerji fiyatları ise mayıs ayında yüzde 2.9 artarken, grup yıllık enflasyonu 3.01 puanlık yükselişle yüzde 121.21'e ulaştı. Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları söz konusu ayda yüzde 1.63 arttı. Gıda fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 91.63 oldu. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 3.06 puan düşüşle yüzde 97.61 seviyesine gerilerken, işlenmiş gıdada 7.92 puan artışla yüzde 86.01 seviyesine çıktı.

        AYLIK ENFLASYONA 0.28 PUAN KATKI

        Alkollü içecekler ve tütün ürünleri fiyatları mayısta aylık yüzde 6.53, yıllık ise yüzde 66.62 yükseldi. Merkez raporunda bu gelişmede üretici firmalar kaynaklı yapılan fiyat artışlarının belirleyici olduğu belirtilirken, bu grubun aylık tüketici enflasyonuna katkısı 0.28 puan oldu.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ