Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Almanya Mesut Özil'in kararı tüm dünyanın gündeminde! - Futbol Haberleri
        1

        Mesut Özil, Dünya Kupası şampiyonluğu da yaşadığı Almanya Milli Takımı'nı bırakma kararı aldığını açıkladı. Mesut Özil, kararını açıklarken "Kazanırken Alman kaybederken göçmenim" sözlerini kullandı. Mesut Özil, politik bir propagandaya alet edildiğini ve ırkçılık hissettiğini dile getirdi, “Türk kökenime saygı göstermemeleri bardağı taşırdı” dedi.

        2

        Öte yandan Özil, "Benim için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğraf çektirmek, siyaset ve seçimlerle alakalı değil, ailemin mensubu olduğu ülkenin en yüce makamına duyduğum saygının gereğidir" ifadelerini kullandı.

        3

        ALMANYA'YI İKİYE BÖLDÜ

        Mesut Özil'in Almanya Milli Futbol Takımı'nı bıraktığını açıklaması Alman basınında geniş yer buldu. Almanya basınından bazı medya kuruluşları Mesut Özil´in milli takımı bırakmasını haklı bulurken, bazı kurumlar bu durumu eleştirdi.

        4

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çekilen fotoğraf sonrası Mesut Özil'i hedef tahtasına oturtarak adeta linç kampanyası başlatan Bild gazetesi ''Özil'in istifa feryadı ve Almanya ile şaşkın hesaplaşması'' başlığını kullandı. Bild gazetesi, Mesut Özil'in yaptığı açıklamaları hazırladığı analiz haberle çürütmeye çalıştı.

        5

        Frankfurter Rundschau gazetesi, ''Özil, Alman Futbol Federasyonu (DFB) ve medyayla hesaplaştı'' başlığını kullandığı haberinde, Mesut Özil'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çektirdiği fotoğrafa sahip çıktığına, DFB, medya ve sponsor olan Mercedes firmasını sert bir şekilde eleştirdiğine yer verdi.

        6

        Der Tagesspiegel gazetesi, manşetinden duyurduğu haberinde, milli takımı bırakan 29 yaşındaki oyuncunun saygısızlığı ve ırkçılığı hissettiği sürece oynamayacağını kaydettiği aktarıldı.

        7

        Spiegel online sitesinde yer alan haberde, "Özil, Almanya için oynamak istemiyor'' başlığı flaş haber olarak kullanıldı.

        8

        Haberde, tecrübeli futbolcunun Almanya Milli Takımı'nda oynamak istememesine gerekçe olarak kendisine yönelik ırkçılık ve saygısızlık yapılmasını gösterdiği belirtilerek, Mesut Özil'in özellikle DFB Başkanı Reinhard Grindel'i hedef aldığı ifade edildi.

        9

        Focus'ta yer alan haber yorumda ise Mesut Özil'in açıklamalarının ne kadar kırgın olduğunu gösterdiği belirtildi.

        10

        Haberde, özellikle Mesut'un Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çekilen fotoğraf sonrası baskıya maruz kaldığı dönemde DFB tarafından yalnız bırakıldığı hissine kapıldığına ve en önemlisinin ise okuduğu ortaokulda yapılması planlanan etkinliğin iptal edilmesinin kendisini derinden üzdüğüne dikkat çekildi.

        11

        Yorumda, ''DFB Başkanı Grindel görevde kalmak istiyorsa Mesut'un açıklamalarına bir argüman getirmeli.'' ifadesi kullanıldı.

        12

        Frankfurter Allgemeine Zeitung ise ''Özil artık Almanya için oynamayacak'' başlığını kullandı. Mesut Özil'in milli takımı bırakmasının iyi bir gelişme olmadığının vurgulandığı haberde, Alman futbolundaki krizin daha da derinleşebileceği uyarısında bulunuldu.

        13

        Stern dergisinin internet sitesindeki haberde de ''Mesut Özil istifa etti: Bugün yaşadığımız Almanya için üzücü bir sembol'' ifadesi kullanıldı.

        14

        Die Welt gazetesi, manşetinden verdiği haberinde, İngilizce ''Mesut'tan mesaj'' anlamına gelen ''Message from Mesut'' başlığını tercih etti. Haberde, Mesut'un Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çekilen fotoğraf sonrası ilk kez açıklama yaptığı vurgulanarak, futbolcunun yaptığı suçlamaları okuyucularına aktardı.

        15

        Süddeutsche Zeitung'da yer alan haberde de ''Suskunluğun sonu'' başlığı kullanıldı. Haberde, Mesut'un Londra'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çekilen fotoğraf sonrası ilk kez suskunluğunu bozduğu ve tutumundan geri adım atmadığı, özür dilemediği aksine taarruza geçtiği belirtildi.

        16

        HOENESS'TEN ÇİRKİN SÖZLER

        Öte yandan Bayern Münih Başkanı Hoeness, Mesut Özil için çirkin ifadeler kullandı: "Hayalet, bıraktığı için mutluyum. Yıllardır kötü oynuyordu. En son 2014 Dünya Kupası'nda bir ikili mücadele kazanmıştı. Şimdi de berbat performansının ardından bir fotoğrafın arkasına saklanıyor."

        17

        DÜNYA KONUŞUYOR

        The Guardian gazetesi "Mesut Özil, Alman Milli Takımı'nı ırkçılık ve saygısızlık gerekçesi ile bıraktı" başlığıyla verdiği haberde, yıldız futbolcunun "Kazandığımızda Alman, kaybettiğimizde göçmenim" sözlerine yer verdi.

        18

        Mesut Özil'in kararında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile mayıs ayında çektirdiği fotoğrafa yöneltilen haksız eleştirilerin de rolü olduğuna dikkati çeken gazete, futbolcunun "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğraf çektirmemin siyaset veya seçim ile ilgisi yoktu. Ailemin ülkesindeki en üst makama saygı gösterdim." şeklindeki mesajının altını çizdi. Gazete, Mesut Özil'in Almanya Futbol Federasyonuna yönelttiği eleştirilere de yer verirken, tecrübeli futbolcunun 2009'dan bu yana Alman Milli Takımı'nda elde ettiği başarıların unutulmuş olmasıyla ilgili şikayetini okurlarıyla paylaştı

        19

        The Independent da futbolcunun kararını "Mesut Özil uluslararası futboldan emekli olduğunu duyurdu" ve "Özil, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşmasıyla ilgili sessizliğini bozdu" başlıkları ile verdi. Gazete, Mesut Özil'in kararında Erdoğan ile fotoğrafına yönelik tepkilerin etkili olduğuna işaret ederek, futbolcunun "Maruz kaldığım muamele artık Alman milli formasını taşımama isteği doğurdu." değerlendirmesini okuyucularına aktardı.

        20

        Daily Mirror gazetesi de haberinde "Alman Milli Takımı'nı bırakan yıldızdan bomba sözler" başlığını kullandı. Haberde "Özil, 2 bin 320 kelimelik dikkate değer bir bildiri yayımlayarak uluslararası futboldan emekli olduğunu doğruladı ve maruz kaldığı ırkçılığı ve saygısızlığı eleştirdi." ifadelerini öne çıkardı. Gazete haberinde Mesut Özil'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşması ve 2018 FIFA Dünya Kupası'ndaki performansı ile ilgili tepkilere maruz kaldığını hatırlattı.

        21

        "Özil, Erdoğan ile çektirdiği fotoğrafından dolayı pişman değil" başlığını tercih Daily Telegraph gazetesi de haberinde futbolcunun "İki kalbim var, biri Türk, biri Alman" ifadelerine yer verdi.

        22

        Daily Mail gazetesi ise haberine seçtiği başlıkta "Alman formasını taşımaktan gurur duyardım ama artık böyle hissetmiyorum." sözlerini kullandı. Gazete, Mesut Özil'in Erdoğan ile buluşmasının ardından "günah keçisi" muamelesi görmekten şikayet ettiğini belirterek, futbolcunun ayrılık kararını sosyal medyadan duyurduğunu kaydetti.

        23

        The Times ise "Özil, Almanya kariyerini ırkçılık ve saygısızlık gerekçesiyle bitirdi" başlıklı haberinde, bu kararda, Erdoğan ile buluşmasına yönelik tepkilerin yanı sıra, 2018 FIFA Dünya Kupası'ndan elenmelerinin ardından Almanya Milli Takımı Menajeri Oliver Bierhoff'un kendisine yönelik açıklamalarının da etkili olduğuna işaret etti.

        24

        BBC (İngiltere): "Özil, artık Almanya için oynamak istemiyor."

        25

        Daily Star (İngiltere): "Mesut Özil: Arsenal ve Almanya'nın yıldızı uluslararası futbolu bıraktı."

        26

        İspanya'nın önde gelen spor gazetelerinden Marca, gelişmeyi okuyucularına "Özil, milli takımı ırkçılık nedeniyle bıraktı" başlığıyla duyurdu. Haberde, Mesut Özil'in sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, "Federasyondan gördüğüm muamele, Almanya formasını tekrar giymek istemememe neden oldu. Irkçılığa ve küçümsemeye maruz kaldığım sürece Almanya için oynamayacağım. Artık yeter. Irkçılık asla kabul edilmemelidir. "dediği belirtildi.

        27

        Tecrübeli futbolcunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile fotoğraf çektirmesi nedeniyle eleştirilere hedef olduğunu, sahaya çıktığında ıslıklandığını yazan gazete, "Özil, 2014'te Dünya Kupası'nı, 2010'da dünya üçüncülüğünü, 2010'da 21 yaş altı takımıyla Avrupa Kupası'nı Almanya bayrağı altında kazandı. 29 yaşında ise ırkçılığa maruz kalma duygusu, Almanya renklerini savunmaya devam etmekten daha ağır bastı." yorumunu yaptı.

        28

        Diğer bir spor gazetesi AS ise Mesut Özil'in ırkçılığa maruz kaldığına dikkati çekerek artık Almanya forması giymeyeceğini açıkladığını yazdı.

        29

        El Mundo Deportivo (İspanya): "Özil, Alman Milli Takımı'nı tartışmaların ortasına attı."

        30

        El Pais gazetesindeki haberde de Mesut Özil'in ırkçılık nedeniyle Almanya Milli Takımı'nı bıraktığı aktarılarak, "Mesut Özil, Almanya Milli Takımı'nı bırakma kararını açıkladı. Oyuncu, kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çektirdiği ve Alman basını ile taraftarlarının eleştirilerine neden olan fotoğrafın ardından gelen "ırkçı yorumlar" nedeniyle aldığını belirtti." denildi.

        34

        Gazzetta dello Sport (İtalya): "Özil, Almanya'ya veda etti: Irkçılık kabul edilemez! Arsenal'in yıldızı Erdoğan ile olan fotoğrafını açıkladı: "Bu fotoğrafı alet ederek bütün bir ülkeyi bana karşı kışkırttılar."

        35

        De Telegraaf (Hollanda): "Üzgün Özil, milli takımı bıraktı."

        36

        L'Equipe (Fransa): "Mesut Özil, ırkçılık nedeniyle Almanya Milli Takımı'nda oynamayacağını açıkladı."

        37

        New York Times (ABD): "Mesut Özil, ırkçılığa maruz kaldığını belirterek Alman milli takımını bıraktı."

        38

        TARİHİ ASİST

        Alman Futbol Federasyonu Başkanı Reinhard Gringel’i, resmen ateşe atan Mesut, EURO 2024 adaylığı için Almanya ile yarışan Türkiye’ye önemli bir katkı yapmış oldu. Alman milli takımını bırakarak, federasyon başkanı Grindel’e kabarık bir fatura çıkaran Mesut, Almanya-Türkiye rekabetinde Türkiye’yi avantajlı konuma getirmiş oldu. Bilindiği üzere UEFA EURO 2024 ev sahipliği için Türkiye ile Almanya arasında kıyasıya bir rekabet yaşanıyor.

        39

        HABERTÜRK YAZARLARI NE DEDİ?

        HALİL ÖZER: "Mesut kesinlikle doğru bir karar aldı. Bir ülke bu kadar vefasız olamaz. Top oynadığı ülkeye öz vatanının bir devlet büyüğü, Cumhurbaşkanı geliyor ve Mesut tabii ki kendisiyle fotoğraf çektirebilir. Bundan doğal ne var. Mesut bu noktaya geldiyse kendisine yapılan baskıları düşünün artık. Spora siyaseti Mesut değil Almanlar sokmuştur. Mesut doğru olanı yapmıştır. Ve bence Almanya Mesut’tan özür dilemelidir."

        40

        SERDAR ALİ ÇELİKLER: "Maksat hasıl oldu, Mesut'u Almanya Milli Takımı'ndan koparma operasyonu başarıya ulaştı. Almanya'da halen arka planda olan 'ırkçı kafa' Mesut'u bu kararı almaya adeta zorladı. Tabii burada Mesut'un giderek zayıflayan ve duraklama devrinden gerileme dönemine giren kariyeri de bunda etkili. Mesut, Real Madrid'in futbolcusu olsa ya da Arsenal'da patlayıp Manchester United'a transfer olsa, bu zorlamayı yapmazlardı."

        41

        BAKAN KASAPOĞLU'NDAN DESTEK

        Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ayrımcılığa maruz kaldığı gerekçesiyle Almanya Milli Takımı'nı bırakan Türk asıllı futbolcu Mesut Özil'i destekledi. Twitter hesabından Mesut'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çekilmiş fotoğrafını paylaşan Kasapoğlu, "Mesut Özil kardeşimizin sergilediği onurlu duruşu yürekten destekliyoruz." ifadesini kullandı.

        42

        Dünyaca ünlü Alman eski Formula 1 (F1) sürücüsü Nico Rosberg, ırkçı ve ayrımcı saldırılar nedeniyle Almanya Milli Takımı'nı bırakan Türk asıllı futbolcu Mesut Özil'e destek verdi. Rosberg, Twitter'dan yaptığı paylaşımda Mesut Özil'in 2014 FIFA Dünya Kupası'nı kazanmasının ardından kupa ile çektirdiği fotoğrafa yer verdi. Ünlü eski pilot, paylaşımına "Teşekkürler Mesut." notunu düşerken, Almanca "Dünya şampiyonu 2014" etiketini ekledi.

        49
        50

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ