Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Seyahat Metcezirin doğayı dönüştürdüğü yer Mont Saint Michel
        1

        Fransa'nın batısındaki Normandiya bölgesinde yer alan Mont Saint Michel, metcezirin (gelgit) yarımadayı zaman zaman adaya dönüştürmesi ve Orta Çağ'ı hatırlatan mimarisiyle dikkati çekiyor.

        2

        AA'nın haberine göre Mont-Saint-Michel, Fransa'nın Normandiya bölgesinde Manş Denizi'nin kıyısında yer alıyor. Tarihi yarımadanın en önemli özelliklerinden biri metcezirin (gel-git) dünyada Kanada'dan sonra en belirgin şekilde görülebildiği yerlerden olması.

        3

        Bu özelliğiyle geçen yıl 9,4 milyon turistin geldiği Mont Saint Michel, başkent Paris'ten sonra en çok ziyaret edilen noktalardan biri oldu.

        4

        Mont Saint-Michel, metcezir nedeniyle denizin çok yükseldiği zamanlarda ada görünümünü alıyor. Gelgitin şiddetli olduğu dönemde Mont Saint Michel, her gün iki kez adaya dönüşüyor, birkaç saat sonra tekrar kumsal üzerinde yükselen kaya görüntüsüne ulaşıyor.

        5

        Etrafını çevreleyen koyda meydana gelen gelgitler sırasında su 15 metre yükselip alçalırken, deniz de adadan 15 kilometre uzaklaşıp yakınlaşıyor.

        6

        Dünyada gelgit sırasında deniz seviyesinin en çok yükseldiği yer, 16 metre ile Kanada'nın Fundy Körfezi.

        7

        Mont Saint Michel'de 21 Mart 2015'te gelgitin şiddeti 120 üzerinden 119 olarak ölçüldü. Bu tarihteki "yüzyılın gelgitini" yaklaşık 30 bin kişi izledi. Bir sonraki "yüzyılın gelgiti"nin 3 Mart 2033'te izleneceği belirtildi.

        8

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ