Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Mutfakçı rotayı Latin Amerika ve Uzak Doğu’ya çevirdi - İş-Yaşam Haberleri

        Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Burak Önder, internet medyası editörleri ile bir araya geldiği sohbet toplantısında sektörle ve önümüzdeki dönem hedefleri ile ilgili önemli bilgiler verdi.

        Türkiye'nin ev ve mutfak eşyaları pazarında ciddi bir kalite ve fiyat avantajı olduğunu kaydeden Önder, bunu ihracatta fırsat olarak kullandıklarını anlattı. Geçen yıl 158 ülkeye ihracat yaptıklarını ve yüzde 8 büyüme ile 2.3 milyar dolara ulaştıklarını anlatan Önder, bu yıl da en az 2017 kadar büyüme hedeflediklerini ve yeni pazarlara açılacaklarını belirtti.

        REKLAM

        Sektörel olarak bakıldığında en çok ihraç edilen ürünlerin çelik tencere ve tava grubu olduğunu kaydeden Önder, ikinci sırada ise plastiklerin geldiğini ifade etti.

        HEDEF ALTERNATİF PAZARLAR

        Önder, ihracat ve yeni pazar hedefleri ile ilgili olarak da şunları anlattı:

        "Türkiye’nin dünya ihracatı içerisindeki payı yüzde 1.5 iken, biz sekörel olarak dünya ticaretinden yüzde 2.5 pay alıyoruz. Ana pazarımız Avrupa Birliği ülkeleri ve bunlar ihracatımızın yüzde 42’sini oluşturuyor. İkinci sırada ise Orta Doğu var. Ama biz bundan sonra alternatif pazarlara yönelmek istiyoruz. Latin Amerika ve Uzak Doğu ilk sırada yer alıyor. Latin Amerika’da Türk dizileri çok izleniyor ve bizim bunu ihracatta koz olarak kullanmamız lazım. Afrika çok derin bir pazar, kullanmamız gerekiyor. 2014 yılından sonra Irak, Suriye, Rusya, Tunus gibi ülkelerde gücümüzü kaybettik. İnsanın olduğu her yere ciddi pazar gözüyle bakıyoruz."

        AB'ye yapılan ihracattaki ürün test maliyetlerine de dikkat çeken Önder,AB'nin talep ettiği bu testlerin adeta gizli bir gümrük vergisi olarak uygulandığını belirtti. Önder, AB'nin testler için bazı Avrupalı kurumları işaret ettiğini, bu kurumlarda yapılan testlerin maliyetinin siparişlerin yüzde 10'una kadar çıkabildiğini söyledi.

        15 ÜLKEDE ORGANİZASYON

        Birçok heyetin ve ihracatçının tek başına gidemediği yerlere dernek olarak gittiklerini söyleyen Önder, "3 yıllık bir dernek olmamıza rağmen 15 farklı ülkede organizasyon düzenledik. Gideceğimiz ülkelere öncesinde bir heyet gönderiyoruz ve raporları alıyoruz. B2B görüşmelerine katıldığımızda bu çalışmalar bize fayda sağlıyor. Başarılı fuarlar her zaman verimli geçiyor. Sadece fuara katılmak yetmiyor arkasını da getirmek gerekiyor. B2B ile firmaların pazarını, ürünler arasındaki farkları görebiliyorsunuz” diye konuştu.

        REKLAM

        Bir heyetlerinin Panama ve Kolombiya’da çalışmalara başladığını ikinci heyetlerinin İran’a gittiğini ifade eden Önder, "İran’a derinliği olan bir pazar bakıyoruz. Fas’a gittik. Uzak Doğu’ya gittik. Hindistan, Fransa, Dubai ve Güney Afrika bunlardan birkaçı” dedi.

        Geçen yıl 28 ülkeden 50 satın almacıyı Türkiye’ye getirdiklerini anlatan EVSİD Başkanı Önder, sektördeki ürün çeşitliliği ve uygun fiyatın Türkiye’nin en büyük avantajı olduğuna dikkat çekti.

        Türkiye'nin lokasyon açısından da oldukça avantajlı durumda olduğunu kaydeden Önder, "Sektörümüzün dünya pazarında Çin birinci sırada yer alıyor. Kilogram ihracatında Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyoruz. Değer de ise altıncı sıradayız. İhracatımız ithalatımızdan daha fazla. Uzakdoğu planlarımız arasında önemli bir yer alıyor. Pazar çeşitliliği bizim açımızdan oldukça önemli” dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ