KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Necmettin Erbakan

Necmettin Erbakan, 29 Ekim 1926'da Sinop'ta dünyaya gelmiştir. Eğitim hayatına Kayseri'de başlamış, ancak babasının iş tayini nedeniyle Trabzon'da sürdürmüştür. 1937'de orta okulu İstanbul Erkek Lisesi'nde birinci olarak tamamladı. Üniversiteye sınavsız giriş hakkı olmasına rağmen sınavla girmeyi tercih eden Erbakan, İstanbul Teknik Üniversitesi'ni kazandı ve dönem öğrencileri arasında Süleyman Demirel ve Turgut Özal da bulunmaktaydı. 1948'de üniversite eğitimini tamamladı.

1948-1951 yılları arasında Motorlar Kürsüsü'nde asistan olarak görev yapan Erbakan, bir süre boyunca motor dersleri verdi. 1951'de üniversitesi tarafından Almanya'daki Aachen Teknik Üniversitesi'ne doktorasını yapması için gönderildi ve doktorasını burada tamamladı.

Alman ordusu için çalışmalar yapan DVL Araştırma Merkezi'nde Prof. Dr. Schmidt ile çalışmalar sürdürdü, Alman üniversitelerinde doktorasını tamamladı.

1953 tarihinde doçentlik ünvanı için sınava girmek üzere Türkiye'ye döndü ve 1954'te henüz 27 yaşındayken İstanbul Teknik Üniversitesi'nde doçent oldu. Doçentliğinin ardından yeniden Almanya'ya giderek Deutz fabrikalarında görev yaptı.

1956-1963 yılları arasında 200 ortaklı ilk yerli motoru üretecek olan Gümüş Motor'u kurdu ve ilk yerli motor üretimini gerçekleştirdi. 1965 yılında 39 yaşındayken profesör oldu. 1967'de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde Genel Sekreterliği görevine seçildi.

Genel Sektererlik yıllarında büyük sanayici ve tüccarlara karşı Anadolu tüccar ve küçük sanayicilerini savunmasıyla dikkati üzerine topladı. 25 Mayıs 1969'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne genel başkan olarak seçildi ancak Adalet Partisi hükümetinin seçimleri iptal etmesiyle 8 Ağustos 1969'da başkanlıktan ayrıldı.

17 Ocak 1970'te 17 arkadaşı ile birlikte Milli Nizam Partisi'ni kurdu ancak 12 Mart 1971'de gerçekleşen Askeri Müdahale ile partisi mahkeme tarafından "laikliğe aykırı çalışmalar yürüttüğü" gerekçesiyle 20 Mayıs 1971'de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

Erbakan, partinin kapatılmasından sonra İsviçre'ye gitti ve 1973 Türkiey Genel Seçimleri'nden önce yeniden Türkiye'ye döndü. 11 Ekim 1972'de kapatılan Milli Nizam Partisi kadrosuyla Milli Selamet Partisi'ni kurdu. Partisi 14 Ekim 1973 seçimlerinde %12 oy alarak 48 milletvekili ile meclise girdi.

Seçimlerin hemen ardından dönemin Cumhuriyet Halk Partisi lideri Bülent Ecevit ile yapılan ortak çalışmalarla CHP - MSP koalisyon hükümeti kuruldu. Koalisyon hükümetinde devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev aldı.

Kıbrıs sorunun ortaya çıkmasıyla Kıbrıs Harekatı'nı savundu, ancak Ecevit'in harekatın ardından adayı tamamen ele geçirme fikriyle ters düştü. 17 Eylül 1974'te koalisyon hükümeti dağıldı.

12 Eylül 1980 darbesininardınadn bir süre İzmir Uzunada'da gözaltında tutulan Erbakan, 15 Ekim 1980'de 21 Milli Selamet Partisi yöneticisiyle beraber "MSP'yi illegal bir cemiyete dönüştürmek ve laikliğe aykırı davranmak" suçlamasıyla tutuklandı ve 24 Temmuz 1981'de serbest bırakıldı.

1982 Anayasası kararınca 10 yıl boyunca siyaset yapması yasaklandı. Cezası bittiğinde 6 Eylül 1987 halk oylamasıyla yeniden siyasete dönüş yaptı ve 11 Ekim 1987'de Refah Partisi genel başkanı seçildi.

Necmettin Erbakan, "Kayıp Trilyon Davası" kapsamında "Refah Partisi'ne yapılan yaklaşık 1 trilyon TL'lik hazine yardımının harcanmış gibi gösterilerek devlete iade edilmemesi" davasında 6 Mart 2002'de 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

5 yıllık siyasi yasağı 2003'ün Şubat ayında sona erdi ve 11 Mayıs 2003'te Saadet Partisi genel başkanı olarak göreve başladı. 3 Aralık 2003'te hakkında verilen hapis cezası Yargıtay tarafından onaylandı ve 30 Ocak 2004'te Saadet Partisi genel başkanlığı görevinden ve parti üyeliğinden ayrıldı.

Aldığı sağlık raporu sebebiyle hapis cezası ertelenen Erbakan'ın, Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliklerle hapis cezası 2008'in Nisan ayında ev hapsine dönüştürüldü.

Adli Tıp Kurumu'nun verdiği "sürekli hastalık" raporu üzerine dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Erbakan'ın hapis cezası iptal edildi ve 19 Ağustos 2008'de affedildi.

19 Ocak 2011'de ayağında çıkan damar iltihabı nedeniyle hastanede yoğun bakıma alındı. Kısa bir süre sonra solunum ve kalp yetmezliği sebebiyle uygulanan tüm tedavi ve müdahalelere rağmen kalp, çoklu organ yetmezliği ve solunum yetmezliği nedeniyle 27 Şubat 2011'de yaşam faaliyetlerini yitirerek komaya girmiş, aynı gün saat 11:40'ta ise hayatını kaybetmiştir.

Necmettin Erbakan Haberleri

  • Merhum başbakanların isimleri yaşatılıyor

    Yaşam, 09 Mart 2011

    Merhum başbakanların isimleri yaşatılıyor

    Ankara Büyükşehir Belediyesi, eski başbakanlar Necmettin Erbakan ve Bülent Ecevit'in isimlerini bazı bulvar ve meydanlara verdi

  • Erbakan, dualarla anıldı

    Gündem, 26 Şubat 2014

    Erbakan, dualarla anıldı

    Ölümünün 3'üncü yılında Üsküdar Belediyesi'nin düzenlediği bir programla anıldı

  • Oğul Erbakan'dan ilk açıklama!

    Gündem, 28 Şubat 2011

    Oğul Erbakan'dan ilk açıklama!

    Fatih Erbakan, evinin çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı

    "Onu övünerek dinledik"

    Gündem, 28 Şubat 2011

    "Onu övünerek dinledik"

    Taziye ziyareti için Saadet Partisi Genel Merkezine gelen Zeybek, çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu

    "Obama ve Sarkozy Müslümanlar'a selam duracak"

    Gündem, 15 Mart 2012

    "Obama ve Sarkozy Müslümanlar'a selam duracak"

    Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan, babasının adil ve sömürüsüz bir dünya kurulmasını istediğini kaydetti ve ilginç açıklamalarda bulundu

  • "Bizleri siyasete Erbakan Hoca kazandırdı"

    Gündem, 03 Ekim 2015

    "Bizleri siyasete Erbakan Hoca kazandırdı"

    Abdullah Gül Kayseri'de konuştu

  • Erbakan anıldı

    Gündem, 25 Şubat 2012

    Erbakan anıldı

    Saadet Partisi'nin "Erbakan Haftası" etkinlikleri kapsamında düzenlediği programa katılan Fatih Erbakan, babasını anlattı

  • Milli Görüş'ün geleceği ne olacak?

    Gündem, 02 Mart 2011

    Milli Görüş'ün geleceği ne olacak?

    Saadet Partisi Genel Başkanı ve Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan'ın ölümünden sonra, partiyi ve ideolojiyi bekleyenleri, uzmanlar HABERTURK.COM'a değerlendirdi

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necmettin Erbakan'ı andı

    Gündem, 27 Şubat 2022

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necmettin Erbakan'ı andı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ı vefatının 11. yılında andı

    Merhum başbakan Erbakan kabri başında anıldı

    Gündem, 27 Şubat 2022

    Merhum başbakan Erbakan kabri başında anıldı

    Eski başbakanlardan merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan, vefatının 11. yılında kabri başında anıldı

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Erbakan  vizyon ve misyon sahibi bir şahsiyetti

    Gündem, 22 Ekim 2021

    Cumhurbaşkanı Erdoğan: Erbakan vizyon ve misyon sahibi bir şahsiyetti

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Necmettin Erbakan fildişi kulelerde ahkam kesmek yerine milletin içinde milletiyle birlikte ülkesi için çalışan vizyon ve misyon sahibi bir şahsiyetti" dedi.

  • Şentop, Erbakan'ı anma programına katıldı

    Gündem, 22 Ekim 2021

    Şentop, Erbakan'ı anma programına katıldı

    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, "Erbakan Hocamızın, Refah Partisinin kapatılma kararının açıklandığı gün, 'Bu, bizim siyasi hareketimiz içerisinde sadece bir noktadan ibarettir.' diye yapmış olduğu açıklamanın bugün ne kadar haklı, isabetli bir açıklama olduğunu görüyoruz." dedi.

  • Erbakan vefatının 10. yılında anlıyor

    Gündem, 27 Şubat 2021

    Erbakan vefatının 10. yılında anlıyor

    Milli Görüş'ün lideri ve eski Başbakan Necmettin Erbakan vefatının 10. yıl dönümünde anılıyor. Erbakan'ın vefat yıl dönümü nedeniyle başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TBMM Başkanı Şentop olmak üzere siyasilerden peş peşe anma mesajları geldi. Peki, Necmettin Erbakan kimdir, neden ve kaç yaşında vefat etti? İşte merak edilen soruların cevabı ve Necmettin Erbakan'ın vefat yıl dönümü nedeniyle yayınlanan mesajlar...

    Necmettin Erbakan'ın kardeşi vefat etti

    Gündem, 12 Ağustos 2020

    Necmettin Erbakan'ın kardeşi vefat etti

    Eski Başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın kardeşi Kemalettin Erbakan vefat etti. Fatih'teki evinde yaşlılıktan kaynaklı sebeplerle 92 yaşında vefat eden Erbakan'ın cenazesi yarın Merkez Efendi'de defnedilecek

    Necmettin Erbakan kimdir?

    Biyografi, 27 Şubat 2020

    Necmettin Erbakan kimdir?

    Necmettin Erbakan ölüm yıl dönümünde anılırken kim olduğu da vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Türk siyasetçi olan Erbakan aynı dönemde akademisyenlik ve başbakanlık da yapmıştı. Peki Necmettin Erbakan kimdir? Kaç yaşında, nereli? İşte Necmettin Erbakan hayatı...

  • Necmettin Erbakan vefatının 8. yılında anıldı

    Gündem, 28 Şubat 2019

    Necmettin Erbakan vefatının 8. yılında anıldı

    Eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın vefatının 8'inci yılı dolayısıyla, Saadet Partisi tarafından MEB Şura Salonu'nda "Necmettin Erbakan'ı Anma ve Anlama" programı düzenlendi. Düzenlenen programda konuşan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Erbakan Hocamız vefat ettiğinde Saadet Partisinin genel başkanıydı. Bugün Milli Görüşçü olmanın, Erbakan'ın yolundan gitmenin en önemli ölçüsü, kanaatimizce Saadet Partili olmaktır." dedi

  • "Erbakan'dan öğrendiğim en önemli şey gerçekten milli ve yerli olmak"

    Gündem, 28 Şubat 2019

    "Erbakan'dan öğrendiğim en önemli şey gerçekten milli ve yerli olmak"

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Rahmetli Hocamız ile birlikte çalışma onurunu yaşadım ve o dönemde de çok şeyler öğrendim. Öğrendiğim önemli şey, milli ve yerli olmak, ama gerçekten milli ve yerli olmak. 'Milli ve yerli' diye diye milli ve yerli ne varsa satan riyanın karşısında gerçekten milli duruş sergilemek. Bu Hocamızın en önemli mirasıdır" dedi

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Erbakan mesajı

    Gündem, 27 Şubat 2019

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Erbakan mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ölümünün 8. yıl dönümünde eski başbakan Necmettin Erbakan'ı Twitter mesajıyla andı

    Necmettin Erbakan'ın 8. ölüm yıldönümü

    Gündem, 27 Şubat 2019

    Necmettin Erbakan'ın 8. ölüm yıldönümü

    Necmettin Erbakan'ın 8. ölüm yıldönümünde sevenleri tarafından anılıyor. Refah Partisi'nin kurucu lideri ve aynı zamanda Başbakanlık yapmış olan Necmettin Erbakan, benimsediği Milli Görüş Hareketi ile döneminde büyük kitlelere hitap etmeyi başarmış Akademisyen, Siyasetçi ve Devlet Adamı'dır. İşte, Necmettin Erbakan'ın hayatı ve kariyerine dair tüm detaylar...