Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Nepal'de çevre kirliliği alarmı: Bagmati Nehri siyaha büründü
        1

        Himalayalar'daki yüksek bir dağdan akan Bagmati Nehri, Nepal kültüründe ve tarımında önemli bir yere sahip. Yetkililer, Bagmanti Nehri'nin artık temiz olmadığını ve içilemez hale geldiğini belirtti. Pirinç, sebze ve diğer mahsüllerin su kaynağı olan nehirin etrafını koku sardığı ve nehrin suladığı mahsüllerin yenilemez hale geldiği belirtildi.

        2

        AP'nin haberine göre, şehirde yapılan incelemelerde kirliliğin büyük çoğunluğuna nehre atılan çöplerin sebep olduğu belirlendi. Şehirde kültürel ve dini açıdan önemli olan bu nehir ülkenin en kirli nehri olarak belirlendi.

        3

        1979'da UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen Pashupatinath Tapınağı'nın yanından akan nehir, Hinduların tapınakta ibadet etmelerini zorlaştırıyor. Tapınağa gelen ziyaretçilerin ayrıca dini inançları gereği Bagmati Nehri'ne yaptığı dalış da iptal edildi.

        4

        Hindular, tapınaklarda ibadet etmek ve çeşitli festival kutlamaları için Katmandu'daki nehir kıysındaki tapınağı ziyaret ederlerdi. Hindu inancı gereği ölülerini nehirde yıkar ve yaktıkları ölü bedenlerin küllerini de nehire atarlardı.

        5

        59 yaşındaki tapınak görevlisi Mithu Lama, insanların su kirliğiği yüzünden dini ritüellerini yerine getirmek için artık nehir suyunu kullanamadıklarını ve bundan muzdarip olduklarını belirtti.

        Lama, suyu kullanamayan ailelerin, kutsal cenaze geleneğini yerine getiremedikleri için üzgün olduklarına şahitlik ettiğini söyledi.

        6

        Bagmati kıyılarında büyüyen Mithu Lama, insanların nehri onlarca yıldır yemek yapmak, banyo yapmak ve içmek için kullandıklarını belirtti. Lama, bunu asla karşılaşmayı ummadığı bir manzara olduğunu da sözlerine ekledi.

        7

        Hindistan Yüksek Güç Komitesi yönetici üyesi Mala Kharel, her hafta sonu nehrin temizlenmesine yardımcı olduğunu belirtti. Kharel, ayrıca Bagmati Nehri için çeşitli projeler üzerinde çalıştığını söyledi.

        8

        Mala Kharel, başlattığı kampanyanın nehir kıyısındaki çöpleri yüzde 80 oranında azaltmada başarılı olduğunu belirtti. Kharel, ayrıca kanalizasyon hatlarını kontrol altına alarak, atıkların Bagmati Nehri'ne ulaşmasını engeleyeceğini söyledi.

        9

        Mala Kharel, arıtma tesisi projesi üzerinde çalıştığını söyledi. Kharel aynı zamanda muson yağmurlarını depolayacak bir tesis kurarak, kuraklığın olduğu dönemlerde Bagmati Nehri'ne temiz su tedariki yapmayı amaçladıklarını belirtti.

        Kharel, "Önümüzdeki 10 yıl içinde nehrin berrak ve ağaçlarla kaplı olmasını umuyorum" dedi.

        10

        Bazı çevreciler ise bu projelerin nehrin temizlenmesine yardımcı olacağını düşünmüyor.

        11

        Bagmati Nehri'ni inceleyen havza uzmanı Madhukar Upadhya, "Bu projeler çok fazla beklentiye sebep oldu. Bagmati doğal bir nehir ve temizlenmesi kolay değil. Ayrıca nehirdeki kum da tükenmiş durumda" dedi.

        12

        Hindu rahip Pandit Shivahari Subedi, "Siyasi liderler ve üst düzey yöneticiler nehirle alakalı çok fazla güvence verdi ancak hepsi yerine getirilmedi. Görünüşe göre tanrılar bir mucize yaratmadıkça Bagmati Nehri eski ihtişamına dönmeyecek" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ