Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Ödüllü Türk western filmi Belalılar'ın galası yapıldı

        Türk sinema sektöründe son yıllarda dikkat çeken dönüşümler var. Özellikle konu bazında. Sadece aşk filmleri veya komedi filmleri değil. Farklı denemeler de dikkat çekiyor. İşte bunlardan biri de Belalılar. Aslında başlangıçta kısa film şeklinde çekilip İspanya'da Almeria Film Festivali'nden ödül alan Belalılar'ın daha sonra sinema filmi versiyonu da çekildi.

        Ve bu filmin galası da dün akşam yapıldı.

        Ve bu filmin bir diğer ilginç yönü de şu: Yeşilçam'ın temel taşlarından biri olan Metro Film'in ilk yönetmenlerinden biri olan Hasan Karcı'nın Yeşilçam'a veda filmi. Yani yönetmenlik hayatına veda ettiği film olarak kabul ediliyor. Hasan Karcı, bugüne kadar sinemadan kazandığı bütün parayı bu filme harcamış. Cengiz Güçlü, Sinan Bengier, Mimoza Elezi, Gül Arslan, Güray Kip, Hasan Yıldız, Ökkeş Avgın, Hilal Naz Öztürk, Ayşe Kadlan, Gürcan Küçüker, John Hutchins, Jose Hita, Yvonne Könnig, Janine Hutcihns, Tommy Combes, Didier Mathiver, Karin d.Angela filmin oyuncu kadrosu. Filmin çekimleri büyük ölçüde İspanya Almeria'da yani bildiğimiz western filmlerinin çekimlerinin yapıldığı hatta daha da ötesi bir westrn efsanesi İyi, Kötü ve Çirkin'in çekimlerinin yapıldığı bölgede gerçekleşti.

        Filmin gösterimi ise Grand Pera Emek Sineması'nda 22 Aralık'ta başlıyor.Filmin gösteriminden önce Türkiye Western Kulüp tarafından Emek Sineması çalışanlarına bir plaket verildi. Plaketi çalışanlar adına Emek Sineması müdürü Remzi Buharalı aldı.

        Konusu ne mi? Çok ilginç.

        Görünürde konusu Meksikalı acımasız bir haydutun hayatını anlatıyor. Fakat mesajı bundan çok daha derin. Filmin hedeflediği mesajı ise filmin Lolita'sı Mimoza Elezi'ye sorduk.

        Elezi, "Film bir absürt komedi aslında.Bir tarafta eski Maya döneminden insanları dumanla telepati yaparak iletişim kurarken göruyoruz, diğer tarafta ise bugünün son model telefonu ile görüyoruz.Bir tarafta haydutların çirkefliği ve acımasızlığını görürken diğer tarafta Karadeniz'in kol bastıoyununu görüyoruz.Bir tarafta seri katil acımasız bir kovboyugörürkenöte yandan bir adaletkararı vurgulanıyor. Sonu da filmin en güzel mesajını anlatıyor. Her ülkede cinayetler var. Ve bazı ülkelerde idam kararları uygulanıyor. Fakat biz Türk olarak idama karşı olduğumuz için normalde western kültüründe idamla cezalandırılması gereken birhaydutun idam cezasının uygulanışı gösterilmiyor. Yani finalinde darağacına bağlı boş bir iple sürpriz bekliyor izleyiciyi" diyor.

        "Çekimler yapılırken çokgüldük, çok eğlendik fakat filmin son sahnesine kadar filmin mesajını aslında biz de bilmiyorduk oyuncular olarak.Son sahnede biz de anladık asıl mesajın sonda olduğunu. Filmde İpanyol oyuncuların da destek amacıyla rol aldı" diyen Elezi, maalesef bu tür yapımlara Türkiye'de yeterli destek verilmediğinden dem vuruyor. Film Bonne Vie dergisinde de yer aldı.

        Peki bufilmle ilgili neden Mimoza Elezi ile konuştuk. Çünkü onun da hikayesi oldukça enteresan.

        REKLAM

        1997 yılındaki Arnavut iç savaşından kaçıp Türkiye'ye göçeden 2çocukannesiMimoza Elezi, 1999 depreminde Yalova'da enkaz altından canlı çıkanşanslı insanlardan biri. Bu mucizenin ardındanTV sektörüneatılan bir çokfilmi ve diziderol alan Elezi2007 de Show TV'de yayımlanan Eksik Etek dizisinde 4 başrol oyuncusundan biri oldu. Sonra Canan dizisinde Sena karakteri ile 13 bölüm oyunculuğu devam etti. En son İstanbul Sokakları'nda Eleni karakteri ile ekranlarda idi. Belalı Aile'de ki Lolita karakteri ile dikkat çekti. Fakat uzun süredir ekranlarda ve beyaz perdede göremediğimiz isimlerden biri. Ve bu filmle tekrar karşımıza çıktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ