Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Müzik Oğuz Kaplangı: Ters köşe müzik yapmayı seviyorum

        Edinburg’ta yaşayanmüzisyen Oğuz Kaplangı,20 yıldır tiyatro, reklamve filmlere müzikler yapıyor:Recep İvedik, Kötü KediŞerafettin gibi... How To HoldYour Breath (NefesiniziNasıl Tutarsınız?) oyunuiçin bestelediği müziklerise 2017 Afife TiyatroÖdülleri’nde ‘En İyiMüzik’ dalındaaday gösterildi. Şusıralar MehmetGünsür’ünoynadığı‘Kanaga’ adlıinternet dizisininmüziklerinide üstlenenKaplangı,EugèneIonesco’nunkomedi türündekiabsürt oyunu‘Gergedanlar’için bestelediğimüzikleri dedinleyiciylebuluşturuyor.İlk kez geçenyaz Edinburgh’tasahnelenen oyun, bu yıl 7Nisan’a kadar The Royal LyceumTheatre’da DOT tiyatrosuortaklığıyla Edinburgh’tasahnelenecek. Oyununalbümü ise oyununsahnelenmesinden öncetüm dijital platformlardandinlenebilecek. HT Cumartesi'den Ekin Türkantos'un haberi...

        REKLAM

        Müzik kariyerinizi neden Edinburgh’ta devam ettiriyorsunuz?

        İskoçya’da ‘Gergedanlar’ oyununun prova ve sahne sürecinde tiyatro dünyasıyla bağlantı kurduk. Bu süreçte Birleşik Krallık’ın tiyatro sektörünü takip etmeye başladım. Edinburgh, tiyatronun önemli merkezlerinden. Müzik kariyerim için doğru bir yer.

        Oradan bakıldığında sektörün Türkiye’deki durumu nasıl görünüyor?

        Canlı müzik mekânlarının Beyoğlu’ndan çekilmesiyle müzisyenlerin üretime daha çok önem verdiğini görüyorum. Gruplar sesini internetten daha rahat duyurmaya başladı. ‘Sofar Sounds’ gibi bağımsız konser girişimleri de çok faydalı. Indie ve alternatif müzik Türkiye’de en üretici zamanını yaşıyor.

        Bir tiyatro oyunu için beste yapmanın incelikleri nelerdir?

        Tiyatro, seyircinin hayal gücüne geniş bir alan bırakıyor. Bu nedenle müzikte de özgür davranmak mümkün. Tiyatro müziği yaparken genelde ters köşe, beklenenin dışında müzik yapmayı çok seviyorum.

        ‘Gergedanlar’a yurtdışından gelen yorumlar nasıldı?

        Müziklerin oyunun ruhunu etkilediği yazıldı. Oyun hakkında pek çok 5 yıldızlı yazı çıktı ve her yazıda müziklerden özel olarak bahsedildi. Bu heyecan ve gurur verici bir deneyimdi.

        REKLAM

        Başka projeleriniz var?

        Reklam, film ve dizi müzikleri devam edecek. Serkan Çeliköz’le beraber ‘Suç Ortakları’ isminde bir projemiz var. Indie sound’larda gezinen parçalar yapıyoruz. Ayrıca Istanbul Calling serilerime devam edip sıradaki albümü İskoç müzisyenlerle yapmak da planlarım arasında.

        Sektörde 20 yılı geride bırakırken gençlere neler önerirsiniz?

        İnternet sayesinde dinleyicilere ulaşmak kolay. Ama müzikten para kazanmak eskiden olduğu gibi zor. Tavsiyem yaratıcılıktan, yeni şeyler denemekten korkmamak ve kendi tarzını yakalamak. Artistik bir kariyer planlıyorsanız sizden isteneni yaptığınızda ilerlemeniz veya kalıcı olmanız mümkün değil. Gerçek müzik dinleyicisini hafife almamanız gerekir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ