Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ölüm anında hayatımız gözlerimizin önünden geçiyor
        1

        Frontiersin Aging Neuroscience'da yayınlanan yeni bir çalışma, beynin ölüme geçiş sırasında ve hatta sonrasında aktif ve koordineli kalabileceğini ve tüm süreci yönetmek için programlanabileceğini öne sürüyor.

        2

        Estonya'daki Tartu Üniversitesi'nden Dr. Raul Vicente ve meslektaşları, 87 yaşındaki epilepsi hastasının nöbetlerini saptamak ve hastayı tedavi etmek için sürekli elektroensefalografi (EEG) kullandı.

        3

        Bu kayıtlar sırasında hasta kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Bu beklenmedik olay, bilim insanlarının ölmekte olan bir insan beyninin aktivitesini ilk kez kaydetmesine olanak sağladı.

        Sinirbilimciler ölüm anına yakın; rüya görme, hatırlama ve meditasyon sırasında meydana gelenlere benzer ritmik beyin dalgası kalıpları keşfettiler.

        4

        ABD, Louisville Üniversitesi'nde beyin cerrahı olan Dr. Ajmal Zemmar, "Bu araştırmadan öğrenebileceğimiz bir şey var: sevdiklerimiz gözlerini kapatmış ve bizi dinlenmeye bırakmaya hazır olsalar da beyinleri hayatlarında yaşadıkları en güzel anlardan bazılarını tekrar ediyor olabilir" diye tahminde bulundu.

        5

        "Bu bulgular, yaşamın tam olarak ne zaman sona erdiği konusundaki anlayışımıza meydan okuyor ve organ bağışının zamanlaması ile ilgili sonraki önemli soruları ortaya çıkarıyor."

        6

        Bu çalışma, ölüm sürecindeki canlı beyin aktivitesini ölçen türünün ilk örneği olsa da farelerde yapılan deneylerde de benzer sonuçlar gözlemlenmişti.

        Kaynak: Frontiersin

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ