Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Özellikleriyle tam bir tasarım harikası olan ince belli çay bardağı nasıl ve ne zaman bulundu?
        1

        Türkler'in çay keyfinin bir tamamlayıcısı olan ince belli çay bardağına diğer ülkelerde rastlamak neredeyse imkânsız. Bir nevi Türk bardağı olarak da anılan ince belli çay bardakları ortaya çıktığında takvimler 1850'li yılları gösteriyordu.

        2

        O tarihlerde kullanılan Avrupa formundaki bardakların üretimi daha maliyetliydi. Beykoz Cam Farikası, maliyetlerden kısmak için ilk defa sapı, ayağı ve kulbu olmayan bir bardak üreterek efsanevi bir tasarıma imza attı.

        Önceleri bir süre yeni bardaklar garipsense de daha sorna toplum tarafından hızlıca benimsendi.

        3

        Cam bardağa ince bel denilen şeklin verilmesinin birçok sebebi bulunuyor. Öncelikle; ince belli çay bardağı şekli gereği avuca kolayca oturuyor ve soğuk günlerde elleri ısıtıyor.

        4

        Aynı zamanda bardağın aşağıya doğru daralan yapısı çayın daha uzun süre sıcak kalmasını; geniş ağzı ise çayın daha kolay içilmesini sağlıyor.

        5

        İnce belli çay bardaklarının üretilmesini sağlayan başka bir sebep ise; çay içmeyi son derece seven Türkler'in çaydan aldığı keyfi daha da artırmaktı. Hem tutuş şekli hem de çayın bardaktan görülmesi; istenilen sonucun alınmasını sağlamıştı.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ