Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Ne yumurta ne de taş... Sahili kapladı! - Haberler

        Finlandiya'nın Hailuoto Adası'nda nadir görülen bir doğa olayı meydana geldi. AdadakiMarjaniemi Plajı'nda30 metre genişliğinde bir alan yumurtayı andıran buz toplarıyla kaplandı.

        Amatör fotoğrafçıRisto Mattila, deniz kıyısında yürüyüş yaparken muhteşem manzaraya şahit oldu. Daha önce buz toplarıyla karşılaştığını fakat yumurtaların bu kadar bir alana yayıldığını görmediğini belirten Mattila,"Bazı yumurtaların büyüklüğü futbol topu kadardı. Olağanüstü bir manzaraydı. Hayatımda hiç böyle bir şey görmedim" dedi.

        Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü'nden buz uzmanı Jouni Vainio, bu doğa olayının nadir rastlandığını söyledi. Yılda sadece bir kez buzdan yumurtaların sahilde görülebileceğini ifade eden Vanio, "Bu durum için hava sıcaklığının sıfırın biraz altında, suyun donma derecesinde, kumlu plajın hafif eğimli, dalgaların da biraz kabarık olması gerekiyor"şeklinde konuştu.

        REKLAM

        Illinois Eyalet Üniversitesi coğrafya ve jeoloji bölümünden Dr. James Carter da bu olayın sonbaharda görüldüğünü belirterek su yüzeyinde oluşan buzun dalgaların yardımıyla şekil aldığını söyledi.

        Dr. Carter,"Fotoğrafları paylaşan fotoğrafçı sayesinde dünya, çoğumuzun asla göremeyeceğidoğa olayını görme şansına sahip oldu" dedi.

        CNN'e göreyumurta benzeri toplardenizdeki akıntıların etkisiyle kıyı yakınlarında oluşuyor. Önce eriyen buzlardan kopan buz parçalarısoğuk su içerisinde birleşiyor.Daha sonra da dalgalar sahile vurdukça buz parçaları da kıyıya vurmaya başlıyor ve buzlar birbirlerine eklendikçeyumurta benzeri bir yapıya kavuşuyor.

        Finlandiya'daki 'buz yumurtaları' daha önce Rusya'da ve Chicago'daki Michigan Gölü'nde görülmüştü.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ