Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik "Tahmin yoluyla infaz"

        Uğur USLUBAŞ / BURSA (AHT)

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Türkiye'nin dünyanın en güçlü beşinci, NATO'nun en güçlü ikinci büyük ordusuna sahip olmasına rağmen Uluslararası Güvenlik Endeksi'ne göre dünyada 121. sırada yeraldığını söyledi. Seçimlerin normal süresinden daha önce olacağını savunan Öymen, "Kötü tabloya rağmen vatandaşımız karamsarlığa kapılmasın. Bu hükümet gidicidir, karanlık sonsuza kadar sürmez, güneş doğacaktır. Hükümetin son kullanma tarihi geçmiştir" dedi.

        Partisinin Bursa İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, hükümetin 2009'da iyi bir sınav vermediğini söyledi. Uluslararası Barış ve Güvenlik Endeksi'ne göre Türkiye'nin dünya ülkeleri arasında 121. sırada yeraldığını anlatan Öymen, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dünyanın en güçlü orduları arasında yeralmasına rağmen Türkiye'nin hergeçen yıl listede daha geriye gittiğini söyledi.

        Türkiye'nin güvenlik açısından olması gereken yerden daha aşağıda olduğunu vurgulayan Onur Öymen, şöyle konuştu:

        "Türk Silahlı Kuvvetleri dünyanın beşinci en büyük, NATO'nun da ikinci en büyük, en güçlü ordusudur. O bakımdan Türkiye gibi ülkede güvenlik koşullarının çok iyi olması gerekir. Ama maalesef Uluslararası Güvenlik Endekslerine bakıyoruz; dünya ülkeleri arasında Türkiye 121'inci sırada. Barış endeksinde Türkiye he rgeçen yıl geriye gidiyor. Geçen yıl 115. sıradayken önceki yıl 92. sıradaydı. Türkiye son iki yılda güvenlik endeksinde eksi 23 puan gerilemiştir. Dünyada bizim kadar düşüş gösteren başka bir ülke bulmak çok zordur. Türkiye güvenlik standardının en fazla düştüğü ülkedir. Etopya bile listede eksi 10 puan gerilemiş. Ülkemiz güvenlik açısından son derece sıkıntılı durum yaşamaktadır. Ülkemiz günlük hayatımızda güvenlik açısından bukadar kötü durumda olmasına rağmen güvenlikten sorumlu kurumlarası güven, itimat eksikliği ve çekişme çatışma ortamı ülkemizi sıkıntıya düşürmüştür. Bizim bildiğimiz demokratik ülkeler arası hiç bir örneği olmayan olaylar yaşanıyor. Emniyet g çleri Erzincan'da MİT'i basıyor. Yine emniyet askeri birliği basıyor. Bunlar gerçekten örneği görülmeyen olaylardır. Verilen beyanlar güven bunalımın ne kadar ileri düzeyde olduğunu gösteriyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast yapıldığı iddasıyla araştırma yapılıyor. Genelkurmay Başkanlığı sözü geçen askerlerin başka işte görevli olduğunu açıklıyor; ancak hükümet buna itibar etmiyor. (Tevil yoluyla ikrar) diyor, esasen onların yaptığı tahmin yoluyla infazdır"

        YUMURTALARINIZI HÜKÜMETİN SEPETİNE KOYMAYIN

        Türkiye'nin güvelik, ekonomik ve dış politikada sınıfta kalıdğını anlatan Onur Öymen, hükümeti sert dille eleştirdi. Çizdiği karamsar tablo sonrası, vatandaşların ümitvar olmasını isteyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, sorunların çözümünün tek yolunun erken seçim olduğunu ileri sürdü. Karanlık tabloyu ortaya koyarken vatandaşları karamsarlığa itme istemediklerinin altını çizen Onur Öymen "Halkımızı karamsarlığa sevketmek istemiyoruz. Mutlaka işin çıkışı vardır. Demokrasilerde son sözü halk söyler. Demokrasilerde karanlık tablosunu bertaraf edecek olan halkın iradesidir. Bunun yolu da seçimdir. Öyle anlaşılıyor ki; hükümet bir yıl daha geçiremeyecektir. Hükümet Türkiye'yi idare edemeyecek hale gelmiştir. Biz seçimlerin 2011 mayıs ayında yapılacağnı tahmin ediyorduk; ancak gelişmeler gösteriyor ki hükümet Türkiye'yi idare etme yeteneğini kaybetmiştir. Hükümetin son kullanma tarihi geçmistir. O zaman yapılacak iş halka gitmektir. Erken seçim, halk iradesi kötü gidişi mutlaka sona erdirecektir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen halka iyimserlik mesajı vermek istiyoruz. Bu karanlıklar sonsu kadar sürmez. Güneş mutlaka doğacaktır. Burdan sesleniyorum işadamlarımız da dahil hiçkimse yumurtalarını hükümetin sepetine koymasın" şeklinde konuştu.

        Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelere başlayan ülkelere üye ülkelere vizesiz seyahet etme imkanı verilmesine karşın 4 yıl önce müzakerelere başlayan Türkiye'ye bu hakkın verilmediğini iddia eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Türkiye'nin dış politikada zaafiyet yaşadığını iddia etti. Makedonya ve Sırbistan vatandaşlarının AB üyesi ülkelere vizesiz sehayet ettğini anlatan Öymen,"Biz 4 yıl öce müzakerelere başladık, ancak halen vize uygulanıyor. Müzakerelere başlamayan Bosna Hersek bile 2010'un ortasında vize muafiyetinden yararlanacak. Yaptığınız sehayetler, Tokya'da kahvaltı yapmanız, Ürdün'de öğle yemeği yemeniz, akşam üstü ABD'de olmanız dıyş politikada başarılısınız anlamına gelmez. Hangi geziden hangi sonucu aldınız. Ekonomide, güvenlikte olduğu gibi dış politikada da hükümet 2009'da sınıfta kalmıştır. Hükümet ilk sınavda gidicidir. Beklenilenden daha erken bir tarihte seçim olma ihtiumali yüksektir" diye konuştu.

        FAİZE 6 TANE KEBAN BARAJI ÖDEDİK

        2009 yılında yüzde 4 tahmin edilen kalkınma hızının eksi 6 olarak yaşandığı belirten Öymen, "İşsizlikte Türkiye Avrupa'nın en kötü ülkeleri arasına girdi. Türkiye maalesef uluslararası endesklerde gayri safi milli hasılada 50 sıradadır Türkiye'de ki kişi başına gelir rakamları sanal rakamlardır. Türkiye'nin bir bölümü İspanya kadar zengin bir bölümü ise Tacikistan kadar fakirdir" dedi

        Refah endeksinde Türkiyenin 69 . sırada olduğunu kaydeden Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, "Türkiye'den sonda Moldovya ve Belarus gelmektedir diğer avrupa ülkeleri Türkiyeden çok daha ileridir . Bulgaristan bile 46. sıradadır bu tablo Türkiyenin refah açısından dünyada ne durumda olduğunu göstermektedir. AKP iktidarı döneminde sadece faiz olarak ödediğimiz para 225 milyar dolardır bu 6 tane keban barajı demektir" diye konuştu.

        Onur Öymen, getiğimiz Mayıs ayında 9 hastanın ölümüyle sonuçlanan Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nin onarım ihalesinin hastaneyi yapan firmaya verildiğini öne sürdü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ