Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Rahmi Saltuk’tan meslektaşına yaylım ateşi:

        Balçiçek Pamir’le Söz Sende’nin bugünkü konuğu ünlü sanatçı Rahmi Saltuk’tu. Türkülerinin yanı sıra politik duruşu ile de tanınan Saltuk programda meslektaşı Orhan Gencebay’a eleştiriler yağdırdı. Balçiçek Pamir’in sanatçılara uygulanan baskı ve yasaklarla ilgili olarak söylediği “Gündemde çok fazla yasaklanan sanatçı var ve onlar konuşuyorlar. Özellikle Orhan Gencebay mesela, açıklamaları oldu, Timur Selçuk’un açıklamaları oldu. TRT’de yasaklı dönemler var. Ahmet Kaya sürekli konuşuluyor biliyorsunuz korkunç bir linç gecesi yaşamıştı…” sözlerine şöyle cevap verdi: “İzliyorsunuz, izliyoruz… Orada at iziyle it izi birbirine karışmış. Bir yasaklılık var, bir de denetime takılma var. Öyle ya da böyle her kurumda yüzde 100 serbesti diye bir şey olamaz. Bazıları bunu bilinçli olarak yapıyor bana göre… Denetimle yasaklıyı birbirine katıyor. Denetim vardı evet, oradaki adamların kafalarına göre uyguladıkları bir şeydi bu. Mesela Zülfü Livaneli detone olmuş gerekçesiyle Timur Selçuk onu denetimden geçirmemiş. Zaten o da bunu hiç inkar etmedi. Neyse… Gençler bu ayrımı bilmezler. Dün mesela Can Dündar sıralamış köşesinde tüm şarkıları, yasaklanmış bir şarkı arıyorum, yok, hepsi denetime takılmış. Asıl yasak o değildir. Asıl yasak politik görüşlerinden ötürü, fikirlerinden ötürü ses sanatçısının, şairin yasaklanması. Benim çektiklerim ne Alevi kökenli oluşumdan ne Tuncelili oluşumdan. Bunun bir tek nedeni var, sosyalist oluşum. Benim arkadaşlarım asıldılar. Eninde sonunda öfkeleniyorsunuz, yani Orhan Gencebay’dan birdenbire bir yasaklı sanatçı çıkardılar. Nasıl öfkelenmeyeyim? Yanlış bilgilendiriliyor kamuoyu. Öbür taraf beni ilgilendirmiyor ki, kendi aralarında isterlerse heykelini diksinler. Bu yasaklı olmak değildir, denetimden geçememektir. O günlerde bugünkü dizilerin yerinde fotoromanlar vardı, peki o fotoromanlar Orhan Gencebay’a çalışmıyor muydu? İki yıl önce Hakkı Devrim’in programında rastladım. Hakkı ağabey soruyor ‘Seni de yasakladılar çok da ezildin’ diye… Orhan da böyle… Hani vardır ya böyle yeni gelin gibi… Karım Asuman’a da söyledim hatta ‘Bak göreceksin yakın zamanda Orhan Gencebay’dan bir yasaklı sanatçı yaratacaklar. Ve nihayet yarattılar.

        1989 yılında içinde Kürtçe parçalar olduğu için albümü toplatılan Rahmi Saltuk demokratik açılım sürecini de şöyle değerlendirdi. “Niyet iyi ama sonunda bir şey çıkmadı, maalesef gerginliği daha çok arttırdı. Çünkü altyapısı iyi hazırlanmamış. Bu belalı bir şey, mayınlı bir arazidir. O siyasi duruş olmayınca, o projeler insanların önüne konmayınca sadece gerilimi arttırdı.”

        Balçiçek Pamir’in sorusu üzerine açılım kahvaltılarına da çağrılmadığını söyleyen Saltuk sözlerine şöyle devam etti: “Açılım kahvaltılarına çağrılmadım. Ama çağrılsam da açıkçası gitmezdim. Çünkü bu mesele sanatçılarla, yazarlarla çözülmez. Bunu politikacılar çözer. Sanatçıların politikayla ilgilenenleri ise çok azdır. O görünümü vermek istemezler. O zaman başbakan bu işleri iyi tespit edecek, politikayla ilgilenenleri çağıracak. Bin türlü sanatsal eksiklik var sanatçılarla esas bunları konuşmaları gerekir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ