Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik BDPli Ayna: "Başbakan istifa etmeli"

        Faruk YÜCE / DİYARBAKIR (AHT)

        BDP Diyarbakır İl Başkanlığı "Ya özgürlük ya hiç" sloganıyla bir yürüyüş düzenledi. BDP Diyarbakır İl Binası önünde başlayan yürüyüşe, BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile BDP Diyarbakır İl Başkanı Necdet Yaruk ile PKK'nın Kandil kampından gelen Gülbahar Çiçek ve çok sayıda kişi katıldı.

        Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı yürüyüşe katılanlar "Tek muhatap önder Apo, gün önderliğe özgürlük olmalı" pankartları taşıdı. Koşuyolu Parkı önünde açıklama yapan BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, Gazze'ye yardım malzemesi götüren gemilere İsrail'in saldırılarından hükümeti sorumlu tuttu. Ayna, 'Sayın' olarak nitelediği Öcalan'ın çağrısı üzerine Ekim ayında Kandil ve Mahmur'dan grupların geldiğini, operasyonların durmadığını söyledi.

        "İSRAİL SALDIRISINDA, TÜRKİYE'DE SORUMLUDUR"

        Türkiye'de 6 bin çocuğun Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yargılandığını ifade eden BDP'li Emine Ayna, "Bu çocuklardan 3 bini bin çocuk tutuklu. Bu ülkenin başbakanı çıkıp barıştan dünya barışından söz ediyor, medeniyetler ittifakından söz ediyor. Bakın 31 Mayıs günü birçok halkın bir araya gelerek İsrail'i protesto ettiği bir eylem gerçekleşti. Filistin'e yardım etmek için yola çıktılar. gemiye İsrail baskın yaptı insanları öldürdü. Bu ölümlerden bu baskından en az İsrail devleti kadar Türkiye cumhuriyeti devletli de sorumludur.

        ''O ÖLÜMLERİN HER BİRİNDEN BİREBİR BAŞBAKAN'IN KENDİSİ SORUMLUDUR"

        İsrail devletinin sadece Filistin halkının kanı eline bulaşmamıştır. Dünyadaki birçok halkın kanı eline bulaşmıştır, Kürt halkının kanı da İsrail Devleti'nin eline bulaşmıştır. 1990'lı yıllara kadar İsrail Devleti'nin uygulamaları meşru değildi, herkes kınıyor ve Filistin'in yanında yer alıyordu. Türkiye Cumhuriyeti gizli ve açık anlaşmalar yapmaya başladıktan sonra İsrail Devleti'nin uygulamaları meşrulaştı. Neydi bu anlaşmalar? Türkiye'nin Kürt halkının haklarını tanımama, silah alışverişi oluşturdu. Bize hikaye okumasınlar. Başbakan hani ''one minute'' demişti ya. Biz uzun süredir Başbakan'a, İsrail silahlarıyla bombalarıyla Kürt halkını öldürülmelere ''one minute'' diyoruz. Başbakan istifa etmelidir. Bu gemi yola çıktığından beri İsrail ne yapacağını söylüyor. Neden Dışişleri Bakanı bir hafta öncesinden gitmedi İsrail'e heronlarla ilgili anlaşmayı iptal etmeyeceğini duyurdu. O ölümlerin her birinden birebir Başbakan'ın kendisi sorumludur" şeklinde konuştu.

        "ÖCALAN İSTİFAMIZI ENGELLEDİ"

        Öcalan'ın "31 Mayıs'ta muhatap bulmazsam çekileceğim" sözlerine atıfta bulunan BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, "Özgürlüğün olmadığı yerde barış olmaz diyoruz. Özgür insan barıştan söz edilebilir. ''Ya özgürlük ya hiç'' yürüyüşümüzün adı bu. Sayın Öcalan, muhatap bulamadığı için 31 Mayıs'ta çekileceğini söyledi. Barış diyorum bakın huzura kavuşalım, buna kavuşmak zorundayız en azından silahların nereye konulmasından söz edelim, konuşmadan olmaz diyor. Ama bir tek kişi bile çözüm konusunda cevap vermedi. DTP kapatılınca dedik ki biz milletvekilleri istifa edeceğiz, çekileceğiz dedik. Bunun sonuçlarının ağır olacağını da biliyorduk. Bize bir çağrı yaptı sayın Öcalan ''Sizi anlıyorum, onurlu bir karar alıyorsunuz ama bir şans daha'' dedi. Biz meclise döndük istifa etmekten vazgeçtik. Bugün gelinen noktada savaş artık tamamen kendini göstermiş durumda" diye konuştu.

        ''ARTIK SAVAŞ SADECE KÜRDİSTAN'DA OLMAYACAK''

        İskenderun'daki saldırıya değinen BDP'li Ayna, "İskenderun'daki gerçekleşen eylemden şunu okudum. ''Artık savaş sadece Kürdistan'da olmayacak'', ben bunu okudum. Kimse kızmasın bunu söylediğim için gerçekler acıdır, acıtır. Gerçekleri konuşursak çözeriz, kafanıza kuma gömerek değil. Hükümet, Başbakan savaşın bütün Türkiye'ye yayılmasını mı istiyor, zevk mi alıyor insanların ölmesinden" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ