Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Dadısına benzeyen eş için 112.5 Milyon TL

        GAZETE HABERTURK / POLEMİK

        İngiltere’de bugünlerde en çok konuşulan konu Prens William ile Kate Middleton’ın 2011 yılında yapacakları evlilik...

        Düğünün 50 milyon sterlinlik maliyeti konuşulurken, Daily Mail Gazetesi bu evliliğe ilginç bir yaklaşımda bulundu. Gazete, Prens William’ın babası Prens Charles gibi dadısına benzeyen bir eş seçimi yaptığını yazdı. Bilindiği gibi Prens Charles’ın Diana ile evliliğinde de bu konu gündeme gelmiş, Diana’nın Prens Charles’ın dadısına olan benzerliği konuşulmuştu.

        Şimdi benzer tartışma Prens William ile eş adayı Kate Middleton’ın evliliğiyle ilgili yapılıyor. Peki gerçekten erkekler dadılarına benzeyen eşleri mi tercih ediyor? Bu durumu “damak tadı”na benzeten bazı uzmanlar, çocukken edinilen damak tadının, erişkinlikte de aranması gibi, eş tercihlerinin de anne veya dadı modeline göre yapılabileceğini ifade etti.

        Evlilik ve İletişim Uzmanı İNCİ YEŞİLYURT:

        ‘Çocukken kimin yanında mutluysa, eşte onu arıyor’

        “Çocuk doğduğu andan itibaren, emzirme saatleri dışında anne sıcaklığını dadıdan alıyor. Yani anne-çocuk ilişkisini dadısıyla yaşıyor”

        Uygulamada danışanlara yönelttiğimiz “Nasıl bir eş arzu ederdiniz?” sorusuna kadınlar baba, amca veya dayı, erkekler anne, teyze veya dadılarına benzer insanlarla evlenmeyi tercih ettikleri cevabını veriyor. Daha doğrusu kızlar veya erkekler hayatlarını ergenlik çağına kadar hangi ebeveynin yanında geçirdilerse vemutlu oldularsa onlarımükemmel olarak sınıflandırabiliyor. Bu nedenle de “Benimutlu edecek eş kimdir?” diye kendi kendilerine sorduklarında, “Bana yakın olan, benimutlu etmeye çalışan annem, teyzem, dadım” diyebiliyorlar. Doğal olarak evlilik tercihlerinde bu insanlara benzer özellikler taşıyan kişileri arıyorlar. Prens William’ın nişanlısının fotoğrafını gördüğümde, kızın tavrı ve yüzündekimutluluk ifadesinden yola çıkarak “William’a yakın olan birinin özellikleri bu kızda var” diye düşündüm. “Acaba Lady Diana’ya mı dadısınamı benzer özellikleri var?” çıkarımı yaptım. Özellikle asil ailelerde çocukla anne arasındaki ilişki, çocukla dadı arasında yaşanıyor. Çocuk doğduğu andan itibaren, emzirme saatleri dışında anne sıcaklığını dadıdan alıyor. Yani anne-çocuk ilişkisini dadısıyla yaşıyor. Bu nedenle Prens Williamdadısına benzer bir eş tercihi yapmış olabilir.

        Psikiyatrist AYHAN AKCAN:

        ‘Çocukluktaki damak tadı, büyüyünce aranır’

        Teorik olarak tartışılıyor ancak ispatlanmış bir durum yok. Bu tercihleri alışkanlık, çocukluktan gelen davranış kalıpları olarak algılamak lazım. Eş seçiminde anne-baba özellikleri motif olarak, davranış özelliği olarak kendini gösterir. Damak tadı gibi düşünülebilir. İnsanlar çocukluktaki damak tadını, büyüdüklerinde de bulmak isterler. Eşinden annesinin yaptığı gibi yemek yapmasını beklerler. Evlilikteki sevgi veya aşk dışında, davranış profili olarak anne veya dadı da önemli bir faktördür.

        Psikiyatrist Prof. Dr. BAYRAM MERT:

        ‘Bilimsel değil tamamen efsane’

        Efsane gibi konuşulan ancak bilimsel olarak ispatlanmamış bir durum bahsedilen. Genellikle kızların babalarına, erkeklerin ise annelerine benzeyen insanlarla evlendiği söylenir. Fakat eş seçimi konusu son derece karmaşık bir konu. Bu anlamda genel bir tespit veya analizde bulunmak mümkün değildir.

        ÜNLÜLER NE DİYOR?

        GÖNÜL YAZAR:

        O kadar evliliğimde hiçbir kocam bakıcısına benzediğim için benimle evlenmiş değil. Bakıcılarına benzeyen kadınlarla evlenmek isteselerdi zaten benimle evlenmezlerdi. Çünkü hiçbir bakıcıya benzediğimi sanmıyorum.

        KEREM ALIŞIK:

        Hiç duymadım. Benim bildiğim erkekler sevdikleri ve kendilerine huzur verecek kadınlarla evlenir. İlk planda dadılarına benzeyen kadınları düşündüklerini sanmam. Prens William’ın nişanlısı Kate Middleton’ın bakıcısına benzemesinin sadece tesadüf olduğunu sanıyorum.

        ÖNDER BEKENSİR:

        Komik bir iddia. Böyle bir şey olacağına inanmıyorum. Belki de farkında olmadan kendini büyüten dadıya bir hayranlık olabilir, onu idealize edebilir. Ben kendimde ve çevremde böyle bir şey gözlemlemedim.

        ŞAHAN GÖKBAKAR:

        Sanmıyorum öyle olduğunu. En azından benim hiç aklıma gelmedi. Gönül işi bu. İlle de bir rol model alınıp sevdiği kadın dadısına benzerse ne âlâ. Benzemezse de hayatı zehir olacak değil herhalde.

        MURAT CEVAHİR:

        Dadım gibi biri değil annem gibi biriyle evlenmek isterim. Dadılık sonuçta ticari bir olay. İçin içinde maddiyat var. Ne var ki annelikte böyle bir şey yok. Ben şahsen dadıma benzeyen biriyle evlenmem.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ