Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik "Dövüşmek anayasal hak sayılmalı"

        ABD’nin karma dövüş sanatının 1997’den beri yasak olduğu New York Eyaleti’ndeki dövüşçüler, anayasanın birinci maddesini arkalarına alarak yasağın kaldırılması için hukuki mücadele başlattı.

        ABD’nin New York Eyaleti’nde yaşayan, kısa adı “MMA” olan “karma dövüş sanatı” ustaları, boks, güreş, Jiu Jitsu dahil birçok dövüş sanatını içeren “sporlarını” yasaklayan yasanın değiştirilmesi için kolları sıvadı. New York Üniversitesi’nde görevli hukuk profesörü Barry Friedman, “dövüşçü”, izleyici ve organizatörlerin adına geçen hafta federal mahkemeye dava dilekçesi sundu. MMA dövüşçülerinin çıkış noktası, anayasanın ifade özgürlüğüne atıfta bulunan birinci maddesi olduğu için konunun bireysel hak ve özgürlükler kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği tartışması gündeme geldi. Yasağın 1997’de yürürlüğe girdiği New York’un, yasak uygulanan az sayıda eyaletten biri olduğunu anımsatan Friedman, “Bu kadar şiddet içeren bilgisayar oyunu ve TV yayını yasaklanmazken sporun yasaklanması kabul edilemez. Bu yasak insanların kendilerini ifade etme özgürlüklerine aykırı” görüşünü savundu. Friedman, karma dövüş sanatında amacın zarar vermek değil kazanmak olduğunun, kadın dövüşçülerin kendilerini koruyabileceklerini kanıtladıklarının altını çizdi.

        HER ŞEY SERBEST

        Birçok dövüş sporunun birleşmesinden meydana gelen “Karman Dövüş Sanatları”nda (Mix Martial Arts), tekme ve yumruk kombinasyonlarına artı olarak yerde boğuşma teknikleri de uygulanıyor.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ