Fazla vitamin kanser mi yapıyor?
Meyve tüketemeyen bireyler, bu açığı vitamin haplarıyla kapatmaya çalışıyor...
Ancak uzmanlar, aşırı tüketimin kansere yol açabileceği, hatta öldürebileceği konusunda uyarıyor. Amerikan Kanser Cemiyeti ilk defa 2004’te Amerikan toplumunun sağlıklı yaşamın gerisinde olduğunu belirterek sağlıklı yaşam için ortak bir beslenme önerisi yayınlamıştı.
Beslenme düzeninin tam tahıllı taneli tahıl ürünleri, kuru baklagiller, sebze ve meyvelerin çoğunlukta bulunduğu beslenme şeklinin yararlı olduğunu bildirmişti. 2012’de Amerikan Diyetetik Akademisi’nin raporunda ise ABD ve diğer ülkelerde az yeme ve sebze-meyve tüketiminin hedeflenen düzeye çıkamadıkları görüldü. Bunun nedeni olarak insanların taze sebze ve meyve yerine geçtiği inanılan multivitamin hapları çok fazla şekilde tüketildiği Amerikan İlaç Birimi tarafından rapor edildi.
Hiçbir hap doğal besinin yerini tutmaz ABD’de koruyucu hekimlik çalışma grubu kanser ve kalp hastalıklarından korunmak için A, C, E ve folik asit vitaminlerinin düzenli ve yüksek dozda hap şeklinde kullanıldığını belirtiyor. Avrupa Sağlık Komisyonu da birçok vitaminin toplumda yaygın ve gelişi güzel kullandığını raporluyor. Ancak beslenme araştırmalarından kanıta dayalı veriler bu vitaminler ile ilgili açıkçası masum görünecek sonuçlar vermiyor. Mesela A vitamini haplarını yüksek dozda kullanan bireylerde kanseri engellemediği hatta akciğer kanserine yatkınlığı arttırdığı bildiriliyor.
Hatta E vitamini haplarını düzenli kullanan bireylerde tüm sebeplere bağlı ölümlerin bile olabileceği yayınlanıyor. Amerikan Kanser Konseyi en son bildirgesinde kanserden korunmak için günde en az altı porsiyon taze çiğ olarak sebzelerin iyice yıkanarak yenmesi öneriliyor. Sebze olarak pırasa, tatlı patates, karnabahar, kuşkonmaz, kırmızı soğan, sarımsak, bezelye, yer elması, havuç ve lahana çeşitlerine öncelik vermenin etkin bir vücut savunması sağladığını da açıklıyor. Ayrıca meyveleri kabuklu ve günde en az iki porsiyon yemek gerektiğini de ekliyor.