Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik 12 Mart Muhtırası

        Bülent GÜNAL/ HT GAZETE

        12 Eylül askeri darbesinden sonra şimdi de 28 Şubat adalet önünde. Hem ulusal hem de yabancı basın, Türkiye’nin yakın siyasi tarihindeki darbelerle yüzleştiğini hatta bir adım öteye giderek hesaplaştığını yazıyor. Peki ya 12 Mart Muhtırası? 12 Mart 1971’deki askeri müdahalenin ardından Süleyman Demirel’in başbakanlığındaki AP hükümeti istifa etmiş, yerine Nihat Erim hükümeti kurulmuştu. 12 Mart’ı izleyen günlerde sıkıyönetim dönemi başlamıştı. Bu dönemde kurulan mahkemelerde birçok kalem kırılmış, devrimci gençlik liderleri idam edilmişti. Binlerce kişi acımasız işkencelere maruz kalmıştı. En başa dönülürse, bilançosu bu kadar ağır olan 12 Mart’la neden yüzleşilmiyor?

        ‘Sıra 12 Mart Muhtırası’na da gelecek’

        Zaman Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Mümtaz’er TÜRKÖNE:

        TÜRKİYE darbeler tarihini yargılıyor. 12 Mart’la da yüzleşilmeli. Hiçbir şiddet eylemine bulaşmamış gençler idam edildi. İşkenceler yapıldı. Deniz Gezmiş’lere Meclis, itibarlarını iade etmeli. Ergenekon davası başlıyor, neden 12 Eylül yargılanmıyor deniyor. 12 Eylül yargılanıyor, 28 Şubat soruluyor. Sıra 12 Mart’a da gelecek. 12 Mart’la ilgili de yargılama yapılması lazım. Bunun için de kamuoyu oluşturulmalı.

        Dibine kadar gidilmeli

        Sabah Gazetesi Yazarı Nazlı ILICAK:

        12 Eylül ve 28 Şubat’la ilgili kamuoyu baskısı ve yaygın suç duyuruları vardı. 28 Şubat’la ilgili belgeler de çıktı Gölcük’te. 12 Mart geride kaldı ama 12 Mart’ta da çok acılar çekildi. Hem 12 Mart hem de 27 Mayıs öç almak için değil, ders olması için kapsama alınmalı, yargılanmalı. Darbeleri yapanlar bugün hayatta olmasa bile teşhir edilmeli. 27 Mayıs’la ilgili dava açılırsa ben şikâyetçi olurum. Dibine kadar gidilmeli.

        O acının temizlenmesi lazım

        Yazar Prof. Dr. İskender PALA (1996 yılında YAŞ kararıyla ordudan atılmıştı):

        12 Mart’ta mağdur edilen insanlar adına o acının da temizlenmesi lazım. Toplum olarak üzerimizdeki bu yükü taşımaktan kurtulmalıyız.

        Meclis’e başvuracağız

        Askeri Darbelerin Askeri Muhalifleri Derneği Başkanı Rahmi YILDIRIM (12 Eylül sonrası üsteğmen rütbesiyle ordudan atıldı)

        TBMM’de Darbeleri Araştırma Komisyonu kuruldu ve bu komisyonda 12 Mart gündeme gelecek. Bizim derneğimiz çatısı altında bulunan arkadaşlarımız da 12 Mart sonrası telafi edilmeyen zararlarını talep etmek için başvuruda bulunacak.

        ‘12 Mart’la yüzleşileceğini sanmıyorum’

        Emekli MİT görevlisi-Star Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Mahir KAYNAK:

        12 Mart sürecini devlet takip etti. Sonunda, yapanlarla engelleyenler anlaştı, üstü örtüldü. 12 Mart’ın arkasındaki uluslararası güçler bugün hâlâ Türkiye’de etkili. Darbelerle hesaplaşılırken 12 Mart es geçildi hep. Yüzleşileceğini de sanmıyorum.

        Diğerlerine göre etkisi daha az oldu

        Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat TARHAN (28 Şubat sürecinde ordudan emekli oldu):

        12 Mart’ın travma etkisi, 12 Eylül ve 28 Şubat’a oranla daha az oldu diyebilirim. 12 Mart’ın mimarlarından Faruk Gürler’in muhtıradan 2 yıl sonra cumhurbaşkanı seçilememesi de kitlede duygusal bir rahatlama, bir bakıma öç alma duygusu sağladı. 12 Mart’la yüzleşilmiyorsa mağdurları hakkını aramıyor diye de düşünebiliriz

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ