Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Siyaset Hıfzı Topuz'dan 27 Mayıs itirafı

        Gazeteci-Yazar Hıfzı Topuz Söz Sende'de Balçiçek İlter'in sorularını yanıtladı. 27 Mayıs'ı büyük bir heyecanla karşıladıklarını anlatan usta yazar, Abidin Dino gibi isimlerle beraber kutlama yaptıklarını söyledi. Hıfzı Topuz, ünlü Fransız şair Jacques Prévert ile ilgili de ilginç bir iddia ortaya attı. Topuz, Prevert için, "İstanbul'a işgal askeri olarak gelmiş." dedi.

        İşte Hıfzı Topuz'un o açıklamaları...

        27 Mayıs'ta ben Paris'teydim, UNESCO'daydım. Müthişti, bayram ettik. Türkiye'de rejim değişiyor diye bir heyecanla kalktım arabayla İstanbul'a geldim. İstanbul'da her akşam kutladık onu. Ankara'ya gittim. Müşerref Hekimoğlu benim çok yakın arkadaşımdı. Müşerrefin kızkardeşinin kocası da Milli Birlik Komitesi Üyesiydi. Onlarla beraber kutladık. Böyleydi. Sonra benim dönme zamanım geldi. Çıkış vizesi almak için gittim. "Yarın gelin." dediler. Sonra beni beklettiler. "Neden?" dedim, "Galiba sizi sakıncalı görüyorlar." dedi. Telefon etti, Müşerref'e, kocasına, ama olmadı. Milli Birlik Komitesi üyeleri yanımda telefondan konuşuyorlardı, sonunda bana, "Maalesef olmuyor. Kalın burada beraber çalışalım." dediler.

        "ABİDİN DİNO İLE KUTLADIK"

        Sakıncalıymışım, sicilim bozukmuş. Solcuymuşum, komünistmişim. Sebebi de öğrenciyken "Gün" diye bir gazetede çıkan resim eleştirisi yazım... O heyecanla insan onaylıyordu 27 Mayıs'ı. Ama sonra yaşananlar, mahkemeler, Yassıada davası falan çirkin oldu. Paris'teki yabancı arkadaşlarımız da tiksinerek bakıyordu bu olaya. Üzülüyorduk. Çok aşırı gittiler ve antipati yarattı. "Peki kutladığınız isimler kimlerdi?" sorusuna Hıfzı Topuz şöyle cevap verdi: "Abidin Dino, Avni Arbaş vardı. Gelince doğru Abidin'e gittim. Orada ıslattık."

        "PREVER İŞGAL ASKERİYMİŞ"

        Jak Prever'e telefon ettim. "İstanbul'dan geliyorum, Abidin'in arkadaşıyım, sizinle görüşmek isterim." dedim. Görüştük. Kapıyı çaldım, bir kız açtı, sonra Prever atlet fanilası ve şarap kadehiyle. İstanbul'u çok seviyormuş. Meğer Prever 1919'da İstanbul'a gelmiş, işgal askeri olarak. "Ben işgal askeri olarak görev alacak insan değilim." diyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ