Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Siyaset "Onu yok sayanlar, Fatih ve Atatürk'ü de sorgular"

        Çanakkale Savaşları'nda, sırtladığı 276 kiloluk mermiyle Fransız zırhlısı Ocean'ın batmasını sağlayan zaferin sembol isimlerinden Seyit Onbaşı'nın rehberden kaldırılmasının yankıları sürüyor. Seyit Onbaşı'yı tartışmaya kalkanların Fatih Sultan Mehmet ve Atatürk'ü de sorgulayacağını savunan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Türk askerinin söz konusu vatan, bayrak milli birlik ve milletin istikbali olduğunda hangi imanla hangi yükü kaldıramayacağının farkında olmayanlar, ilk planda Seyid Onbaşı'nın varlığını tarih sahnesinden silmeye kalktılar. Bunlara asla fırsat vermeyeceğiz. Bugün Seyid Onbaşı'yı elimizden almaya kalkanlar, inanın bir gün 'Ulubatlı Hasan var mıydı, yok muydu?' bunu tartışmaya başlayacaklar. Bir başka gün 'Fatih Sultan Mehmet var mıydı, yok muydu?' Bir başka gün 'Yavuz Sultan Selim var mıydı, yok muydu?' Bir başka gün Gazi Mustafa Kemal var mıydı, yok muydu' diyecekler." şeklinde tepki gösterdi.

        Çanakkale Kara Savaşları'nın 98. yıldönümü etkinlikleri kapsamında 57'inci Alay Yürüyüşü'ne katılan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Conkbayır'ındaki Atatürk Anıtı'ndaki töreninde konuştu.

        Çanakkale Savaşları'nın sembol isimlerinden Seyit Onbaşı'nın gerçek olmadığı yönündeki tartışmalara da değinen Bakan Kılıç, "Bugünlerde canımızı sıkan bir tartışma var. Çanakkale savaşlarında böyle bir kahraman bulundu mu? Bulunmadı mı? Tartışmanın kaynağında bir insan bedeninin bir insan belinin iki yüz kusur kiloluk mermiyi kaldırıp, topun ucuna süremeyeceği gibi gereksiz bir tartışma var. Türk askerinin imanını bilmeyenler, Türk askerinin söz konusu vatan olduğunda, söz konusu bayrak olduğunda, söz konusu milli birlik olduğunda, söz konusu milletin istikbali olduğunda hangi imanla hangi yükü kaldıramayacağının farkında olmayanlar, ilk planda Seyit Onbaşı'nın varlığını tarih sahnesinden silmeye kalktılar. Bunlara asla fırsat vermeyeceğiz. Siz gençler özellikle, üniversiteli gençler bu tarihin eşsiz kahramanlarına her zaman sahip çıkmaya devam edeceksiniz. Bugün Seyit Onbaşı'yı elimizden almaya kalkanlar. İnanın bir gün Uluabatlı Hasan var mıydı, yok muydu? Tartışmaya başlayacaklar. Bir başka gün Fatih Sultan Mehmet var mıydı, yok muydu? Bir başka gün Yavuz Sultan Selim var mıydı, yok muydu? Bir başka gün Gazi Mustafa Kemal var mıydı, yok muydu? İstiklal harbi yaşandı mı, yaşanmadı mı? Samsun'a gerçekten çıkıldı mı çıkılmadı mı? Tartışmasını gündemimize sokmaya çalışacaklar." diye konuştu.

        "MALAZGİRT'TE DE YÜRÜYECEĞİZ"

        Avustralya ve Yeni Zelanda'nın milli tarihinin Çanakkale'de ortaya çıktığını belirten Bakan Kılıç, şunları kaydetti: "Oysaki biz Çanakkale'de kaybettiğimizden çok daha fazlasını kazandık. Biz bu yüzden Çanakkale'yi hiçbir şeye değiştiremeyiz. Cumhuriyetimizin kuruluş yılı 1923'tür. Ama şunu unutmayalım ki, Cumhuriyetimizin kurulduğu asıl yıl 1915, Çanakkale Deniz Zaferi'dir. Eğer Çanakkale Zaferi olmasaydı, bugün bu topraklarda var olan bir millet olamayacaktık. Çanakkale Zaferi olmasaydı ay yıldızlı al bayrağımız göklerde olmayacaktı. Çanakkale olmasaydı, 19 Mayıs 1919 yaşanmayacaktı. Çanakkale olmasaydı, 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi Ankara'da açılamayacaktı. Çanakkale olmasaydı, 26 Ağustos 1922'de büyük zafer olmayacaktı. Çanakkale olmasaydı, 29 Ekim 1923'te Türkiye cumhuriyeti kurulamayacaktı. Çanakkale olmasaydı, bugün biz burada olmayacaktık. Bu kadar açık bir tarihi yaşamaya geldik. Bizim büyük hedeflerimiz var. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde 1923 hedeflerimiz var. 2023 Cumhuriyetimizin 100. yılı 2023'te Türkiye'yi dünya'nın en büyük 10 ekonomisi ve parlak devleti arasında olmak için bu yola çıktık. 2071 yılında Sultan Alparslan Han'ın Malazgirt'ten Anadolu'ya girişinin bininci yıl dönümünü bu ülkenin çocuklarına unutturmadan kutlayacağız. Ağustos ayında on binlerce gençle Malazgirt Ovası'nda Sultan Alparslan Han'ın Anadolu'ya girişi kapısında olacağız. Yine Ağustos ayı sonunda Kocatepe'de Dumlupınar'da Gazi Mustafa Kemal'in eşsiz kurtuluş mücadelesini zaferle taçlandırdığı topraklarda olacağız. Bizi biz yapan değerleri yaşatacağız. Bizi biz yapan değerlerle yaşayacağız."

        Törende Dumlupınar üniversitesi öğrencisi Merve Gödeş, Atatürk'ün gençliğe hitabesini okudu. Albay Coşkun Kaya da Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir konuşma yaptı. Tören, öğrencilerin sancak teslimiyle sona erdi.

        "SEYİT ONBAŞI REHBERDEN ÇIKARILMIŞTI"

        Gelibolu Tarihi Milli Parkı Müdürlüğü'nün alan kılavuzları için düzenlediği seminerde konuşan M. Haluk Çağlar, Ocean'ın nereden geldiği belli olmayan bir mermiyle battığını öne sürmüştü. Turist rehberlerine dağıtılan kitaplardan ilgili konu çıkarılmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ