Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Pompeo'dan Kuzey Kore açıklaması: Herhangi bir gevşemeyi çok ciddiye alıyoruz!

        Singapur'da yapılan Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ASEAN’ın güvenlik formuna katılan Mike Pompeo, diplomatik ve ekonomik baskının önemli olduğunu belirterek BM’ninKuzeyKore’ye karşı uyguladığı yaptırımlardaki herhangi bir gevşemeyi ABD'nin çok ciddiye aldığını söyledi. Pompeo, düzenlenen basın konferansında yaptığı açıklamada kararlaştırılan bir takvim süresi içindeKore'nin nükleer silahlardan arındırılmasını gerçekleştireceklerine inandığını dile getirdi.

        Pompeo,KuzeyKore'yi nükleer silahlardan arındırma işinin başladığını, bu sürecinin zaman alacağını ve bunu herkesin bildiğini söyledi.

        REKLAM

        Pompeo, Rusya’nınKuzeyKoreli işçilere vize verdiği haberlerine inanmak için sebepler bulunduğunu, bunun BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarını ihlal olacağını kaydetti. BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarını desteklemenin ciddi bir mesele olduğunu belirten Pompeo, bunu bütün ülkelere hatırlattıklarını belirterek bu konuyu Moskova ile müzakere edeceklerini söyledi. Pompeo "Rusların ve bütün ülkelerin BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarına bağlı kalmalarını veKuzeyKore’ye yaptırım uygulamalarını umuyoruz" dedi.

        Rusya ise, Wall Street Journal gazetesinin, Rusya’nın binlerceKuzeyKoreli işçinin ülkeye girmesine müsaade ettikleri yönündeki haberini yalanladı. Rusya’nınKuzeyKoreBüyükelçisi, Rusya’nınKuzeyKore’ye petrol vererek BM’ninKuzeyKore’ye petrol ihracını kısıtlama kararını ihlal ettiği iddiasını reddetti.

        REKLAM

        BM RAPORUNA GÖRE KUZEY KORE NÜKLEER PROGRAMINI DURDURMADI

        Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine sunulan bir raporda,KuzeyKore'nin nükleer programını durdurmadığı bildirildi.

        KuzeyKore'yi hedef alan yaptırımları takip eden uzmanların hazırladığı raporda, "Pyongyang yönetiminin, nükleer ve füze programını durdurmadığı, 2018'de gemiden gemiye petrol ürünleri ve kömür naklinde büyük artışla BM yaptırımlarını ihlal etmeyi sürdürdüğü" bildirildi.

        Raporda, tüm ülkelere,KuzeyKore'ye "bu tür nakillere derhal son verilmesi" çağrısında bulunuldu.

        KuzeyKorerapor konusunda henüz açıklama yapmadı.

        BM Güvenlik Konseyi, nükleer programı ve füze denemeleri nedeniyle geçen yılKuzeyKore'ye yönelik yeni ekonomik yaptırımlar kararı almıştı. KuzeyKore'ye nükleer programı nedeniyle 2006'dan bu yana ekonomik ve askeri yaptırımlar uygulanıyor.

        REKLAM

        KUZEY KORE'DEN YAPTIRIMLARI HAFİFLETME ÇAĞRISI

        Kyodo ajansının diplomatik bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, 51. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı için Singapur'a gelen KuzeyKoreDışişleri Bakanı Ri Yong-ho, bir mevkidaşı ile yaptığı görüşmede,KuzeyKore'ye yönelik uluslararası yaptırımların gevşetilmesi çağrısı yapmıştı.

        Haberde, Ri'nin,KuzeyKore'nin nükleer meselesiyle ilgili kaydedilen "birçok ilerlemeye" rağmen, Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının neden hala kaldırılmadığını sorduğu aktarıldı.

        Konuyu, ASEAN Bölgesel Forumunda gündeme getireceğini söyleyen Ri'nin,KuzeyKore'nin, diğer ülkelerden, BM yaptırımlarının kaldırılmasına yardımcı olmalarını istediği kaydedildi.

        ABD Dışişleri Bakanı,KuzeyKorelideri Kim Jong-un'un nükleer silahsızlanma sözü verdiğini hatırlatarak, "Dünya bunu, BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde yapmasını talep etmişti. Şimdiye kadar bununla tutarlı olmayan bir tavır içindeler, BM Güvenlik Konseyi kararlarının birini ya da her ikisini ihlal ediyorlar." ifadesini kullanmıştı.

        ABD Başkanı Donald Trump, tarihi bir kararlaKuzeyKorelideri Kim Jong-un ile 12 Haziran'da Singapur'da görüşmüştü. İki lider,KoreYarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması için ABD ileKuzeyKorearasında diplomatik müzakerelerin devam etmesi konusunda mutabakat imzalamıştı.

        Pyongyang yönetiminin nükleer silahlarından nasıl ve ne zaman vazgeçeceği, sürecin ne şekilde doğrulanacağının ayrıntıları kamuoyuna açıklanmamıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ