Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, Ramazan'da sıvı tüketimi hakkında bilgi verdi
        1

        Anıl Ekin GÜMÜŞ / HABERTURK.COM

        Yaz mevsiminin sıcak günlerine denk gelen Ramazan Ayın'da oruç tutan kişiler, beslenmelerine özen gösterdiği kadar sıvı tüketimi konusunda da dikkatli davranmalı.

        2

        Sıcakların etkisiyle Ramazan'da vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucunda; enerji düşüklüğü, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi ve tansiyon düşmesi gibi problemler oluşabiliyor.

        3

        Dolayısıyla uzmanlar oruç tutarken öncelikle sıvı kaybının karşılanması gerektiği ve en az 2 litre su içilmesi konusunda vatandaşları uyarıyor.

        4

        Ramazan ayında özellikle iftar sofralarında kola, gazoz gibi asitli içecekler oldukça fazla tüketiliyor. Bu tarz asitli-gazlı içeceklerin tüketimini hem sağlık açısından hem de kilo kontrolü açısından sınırlamak gerekiyor.

        5

        Asitli içeceklerin sadece ramazan ayında değil sağlık açısından her zaman tercih edilmemesi gereken ve beslenme programınızda bulunmaması gereken bir içecek grubu olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Serkan Tutar,

        6

        "Yüksek asit ve şeker içeriği nedeni ile hem boş olan midenize problem yaratır hem de kan şekerinizi hızlı yükselttiği için kilo almanıza neden olur. Ayrıca iftarda içilmesi kan şekerinizi ani arttıracağı için halsizlik yapacaktır. Boş enerji kaynağı olan bu içecekler yerine protein içeriği yüksek olan ayran vb içecekler tercih edilebilir. " diyor.

        7

        Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, Ramazan ayında serinleten sağlıklı içecekleri Haberturk.com okuyucuları için şöyle sıralıyor...

        8

        SU: Ramazan ayında en fazla ihtiyaç duyulan içecek su’dur. Sıcak havalarda artan su ihtiyacının karşılanamaması nedeni ile vücudunuz hararet yapar. İftar sonrasında serinlemek için tercih edilmesi gereken ilk içecek sudur. Suyun yerini ramazan ayı boyunca hiçbir içeceğin almayacağı kesinlikle bilinmelidir.

        9

        SİYAH ÇAY: Vazgeçilmez içeceğimiz siyah çay çoğumuzun sofrasında hemen yemek sonrası hazır olur. Hepimizin bildiği gibi siyah çay harareti alır. Bu nedenle iftar sonrasında veya sahurda tercih edilebilir. Önemli olan kan seviyesinde düşmelere neden olabileceği için iftardan hemen sonra içmek yerine iftardan bir saat sonrasında içilmelidir.

        10

        MELİSA ÇAYI: Ramazan ayında serinleten içeceklerin bir diğeri de melisa çayıdır. Aynı zamanda melisa çayı düzensiz uyku problemi olan kişiler içinde önemli bir içecektir. Ramazan ayında sahura kalkmanız nedeni ile uyku düzensizlikleri yaşarsınız.

        11

        Bu nedenle sahurda uyku düzensizliği yaşamamak, iftarda da serinleyebilmek için melisa çayını tercih edebilirsiniz. Günde bir kupa yeterli düzeydedir. Ayrıca hazmı kolaylaştıran, mideyi rahatlatan ve gaz sıkıntısı çekmenizi engelleyen melisa çayı tüketerek iftarda tüketilen besinin rahatsızlık verme riskini azaltabilirsiniz.

        12

        ELMA SUYU: Ramazanda sizi hem serinletecek hem de sağlıklı bir meyve suyu içmek istiyorsanız elma suyunu tercih etmelisiniz. Günümüzde taze sıkılmış, yüzde yüz meyve suyu ve hazır meyve suyu olarak tercih edilen elma suyu potasyum içeriği yüksek olmasının yanı sıra kuvvetli antioksidan özelliği saptanan polifenoller bulunduğunu göstermiştir.

        13

        Taze sıkılmış elma suyu diğerlerinden kesinlikle daha sağlıklı olmakla birlikte meyve suyunu tercih etmeniz yerine meyvenin kendisini tüketmeniz veya püre halinde tüketmeniz daha doğru bir seçim olacaktır. Bu şekilde alınan posa ile daha uzun süre tokluk sağlanacak hem de kan şekeri daha dengeli artacaktır.

        14

        AYRAN: Vazgeçilmez en sağlıklı içeceklerimizdendir. Serinletici özelliği olan ayran aynı zamanda kan şekerinizin dengeli olmasını, daha uzun süre tokluk hissiyatı vermesi yanı sıra iftarda daha az besin tüketilmesini sağlar.

        15

        SOĞUK KAHVE: İçerisinde bulunan kafein hem iftarda daha dinç olmanızı sağlar, halsizliğinizi önler hem de metabolizma hızlandırıcıdır. Bu nedenle iftarda oruç açıldıktan 30 dakika sonrasında soğuk kahve içebilirsiniz. Aynı zamanda serinletici özelliği de bulunmaktadır.

        16

        MADEN SUYU VE SODALAR: Ramazan ayında sıklıkla tüketilen bir diğer içecek grubudur. Doğal maden suları birçok minerali bünyesinde bulundurmaktadır. Günlük kalsiyum ve magnezyum minerali ihtiyacının karşılanmasında yardımcıdırlar. Doğal maden sularının enerji içeriği yoktur. Bu nedenle enerji almadan susuzluğun dindirilmesinde önemlidirler.

        17

        Serkan Tutar'dan Ramazan'da tüketebileceiniz sağlıklı içecek tarifleri:

        18

        Buğdaylı Shake (2 kişilik): Serinlemek aynı zamanda tatlı ihtiyacınızı baskılamak istiyorsanız kendinize iftar sonrası için buğdaylı shake hazırlayabilirsiniz. Buğdaylı shake içerisinde bulunan bal, muz ve çilek ile gün içerisinde karbonhidrata olan eğiliminizi azaltır. Aynı zamanda içerisinde bulunan süt ile kan şekerinizin daha dengeli olması sağlanır. Bu da sizin kilo almanızı engeller.

        19

        Malzemeler
        ¼ mango, 1 muz, 1 adet armut, 10 adet çilek, 2 avuç yaban mersini
        250-300 ml süt (1,5 su bardağı)
        2 tatlı kaşığı buğday
        1 çorba kaşığı bal
        3 yemek kaşığı yoğurt
        1 çorba kaşığı malt tozu

        20

        Hazırlanışı: Tüm malzemeyi 30-60 saniye blender'da karıştırın.Önceden soğutulmuş bardaklarda bekletmeden servis edin. 3 saat içerisinde içilmediğinde besin değerini kaybettiği unutulmamalıdır. Dilenirse içerisinde buz eklenebilir.

        21

        Karışık Meyveli Smoothie (1 kişilik): Tok tutmasının yanı sıra içerisine buz eklenmesi nedeni ile serinletici etkisi de vardır. Ayrıca içerisindeki kefir, barsak sisteminizin daha düzgün çalışmasını sağlar. İçerisindeki yulaf ezmesi ve meyveleri posa alımınızı arttırması nedeni ile ramazanda yavaşlayan barsak sistemi hızınız artar.

        22

        Malzemeler ve Hazırlanışı
        3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi
        1 su bardağı kefir
        1 küçük muz
        2 adet mürdüm eriği

        23

        10 adet kiraz
        2-3 adet kayısı
        4-5 parça buz

        Tüm malzemeleri blenderden geçirdikten sonra servise hazırdır.

        24

        Ayran: Vazgeçilmez en sağlıklı içeceklerimizdendir. Serinletici özelliği olan ayran aynı zamanda kan şekerinizin dengeli olmasını, daha uzun süre tokluk hissiyatı vermesi yanı sıra iftarda daha az besin tüketilmesini sağlar.

        25

        Malzemeler:
        1 su bardağı yoğurt
        Yarım çay bardağı süt
        Yarım çay bardağı maden suyu
        1 bardak soğuk su
        Tuz

        26

        Hazırlanışı: Su dışındaki tüm malzemeler blenderda çırpılır. Az miktarda tuz eklenir. Yoğun kıvamlı bir karışım olacak, damak zevkinize göre soğuk su ekleyerek kıvamını ayarlayın. İsterseniz içerisinde nane veya az miktarda kekik ekleyebilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ