Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ramazan İftara ne kadar kaldı? 2017 İftar vakitleri İstanbul, Ankara, İzmir

        Oruç, insanları dünyada kötülüklerden sakındıran, ahirette de cehennem azabından koruyan ve günahların bağışlanmasına vesile olan bir ibadettir. Oruç, müslüman, akıllı ve ergenlik çağına gelmiş olan herkese farzdır. Peki İzmir, Ankara ve İstanbul'da iftara ne kadar kaldı? İşte tüm illerin iftar vakitleri...

        İFTARA NE KADAR KALDI? İFTAR VAKİTLERİ

        On bir ayın sultanı olan Ramazan-ı Şerif'in beşinci gün orucu tutuluyor. 31 Mayıs Çarşamba günü iftar vakti İstanbul'da 20.37 olurken, Ankara'da 20.18 ve İzmir'de 20.36 olacak. Diğer illerin iftar vakitleri için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

        İFTARA NE KADAR KALDI? - İŞTE İL İL İFTAR VAKİTLERİ
        REKLAM

        İslam'a göre oruç belli bir süre yememek, içmemek gibi basit bir olay değildir. Oruç daima müminlere Allah'ı hatırlatarak sorumluluk duygusunu geliştiren köklü bir irade terbiyesi, insanı kötülüklerden temizleyip çirkin davranışlardan uzaklaştıran, iyi huylar kazandıran bir ahlak eğitimidir.

        "Ey iman edenler, oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki takvaya erersiniz." Bu emrin muhatabı olan bizlerle Allah (c.c) arasında sevgi oluşur. Oruç kötülüklere kalkan olur. Oruç ibadeti iç dünyamızı tedavi eder. Anlayış ve kavrayış melekelerimizi geliştirerek zihin ve ümit dünyamızı zenginleştirir.

        İFTAR DUASI NASIL YAPILIR?

        İftardan önce,

        Euzü ve Besmele çekilip, (Allahümme yâ vâsi'al-mağfireh iğfirlî ve li-vâlideyye ve li-üstâziyye ve lil-müminîne vel müminât yevme yekûmülhisâb) denir.

        Mânâsı şöyledir: (Ey mağfireti çok geniş olan Allah'ım! Kıyamet günü hesaba çekilirken, beni, ana babamı, hocamı, erkek ve kadın bütün müminleri affet!)

        Birkaç lokma yiyip içtikten sonra, (Zehebezzama' vebtelletil urûk ve sebe-tel-ecr inşâallahü teâlâ) denir ve yemeğe başlanır.

        Mânâsı kısaca şöyle: (Açlık, susuzluk bitti. İnşallah sevabına da kavuştuk.) [İbni Mace]

        Peygamber efendimiz, şöyle de dua ederdi:

        (Allahümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, fe tekabbel minnâ. İnneke entes-semiül âlim.)

        REKLAM

        Mânâsı: “Yâ Rabbî, rızan için oruç tuttum. Sana iman ettim, sana güvenip dayandım. Rızkınla iftar ettim, ibadetimi kabul et! Elbette sen, her şeyi işiten ve bilensin.” (Ebu Davud)

        Peygamber efendimiz, bir toplulukta iftar edince de, şöyle dua ederdi:

        (Sofranızda oruçlular iftar etsin, yemeğinizi takva sahipleri yesin ve melekler sizin için istigfar etsin!) [İ. Ahmed]

        RAMAZAN'DA SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?

        Günlerin uzun olması ve yorucu iş hayatı nedeniyle Ramazan'da Oruç tutanlar "sahura kalkmadan" oruç tutulurmu sorusunu sormaya başladılar. Diyanet yaptığı açıklamada konuya açıklık getirdi; "Sahura kalkmamak 'günah' değil. Ama sahur'a kalkmak ve sahur yapmak çok büyük sevap" denildi. Sahur'da bir yudum su içmek için de olsa, sahura kalkmanın iyi olacağı söyleniyor. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

        'Sahur yemeği mübarektir. Sahurun tamamı berekettir. Bir yudum su için de olsa sahura kalkın! Allahü teâlâ ve melekleri, sahura kalkanlara salât ve selam ederler. Yani Allahü teâlâ, sahura kalkanları mağfiret eder, melekler de onlar için dua eder.'

        REKLAM

        HZ. MUHAMMED'İN (S.A.V) OKUDUĞU RAMAZAN DUASI

        Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık şu duayı okuyordu: “Allahümme bârik lena fî recebe ve şa'bân ve belliğna ramazan (Allah'ım Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır)."

        Kandiller geçidi olarak adlandırılan, Regâib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin de içindebulunduğu 3 aylar, kendimizi denetleme ve değerlendirmenin, taat, ibadet ve şükürlerimizi artırmanın, bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın bir vesilesidir. Regâib gecesi, müminlerin mağfiret mevsimi 3 aylara rağbet etmeleri ve onun taşıdığı manalardan, değerlerden istifade etmeleri gerektiğine dair mesaj yüklü bir gecedir. Sahabe efendilerimiz peygamber efendimizin 3 aylardaki ibadetini, orucunu şöyle anlatıyor:

        Said İbnu Cübeyr (ra)'e Receb ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbnu Abbas (ra)'ı dinledim, şöyle demişti: “Resulullah (sav) Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz, “(Galiba) hiç yemeyecek (ayın her gününde tutacak)" derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, (Galiba) hiç tutmayacak" derdik."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ