Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Canlıdan nakilde dünya ikincisiyiz, Türkiye, canlıdan canlıya organ naklinde dünya sıralamasında Kore'nin ardından ikinci sırada yer alıyor

        Prof. Dr. Koray Acarlı, yaptığı yazılı açıklamada, organ nakli konusunda başarılı sayılmak için kadavradan nakil sayısının fazla olması gerektiğine değinerek, insanlar yeteri kadar organ bağışına yönlendirilmediği için operasyonların canlıdan nakillerle gerçekleştirildiğini belirtti.

        İnsanların bir yakınını kaybetmeleri durumunda organ bağışı konusunda ne düşündüğünü önce kendi kendilerine sormasının önemine işaret eden Acarlı, "Bu konuda kişinin sadece organlarını bağışladığını beyan eden bağış kartı taşıması yeterli olmamaktadır. Organlarını bağışlamayı düşünen bireyler aynı zamanda ailelerine de bu konuda vasiyette bulunmalıdır" bilgisini verdi.

        Acarlı, Batılı ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'deki akraba bağlarının daha kuvvetli olduğunun görüldüğünü belirterek, şöyle devam etti:

        "Canlıdan organ naklinin ülkemizde daha fazla olmasının nedenleri arasında akraba ilişkilerindeki bu bağlılıktan söz etmek mümkündür. Bunun yanında Batılı ülkelerde kadavra sayısı fazla olduğu için canlıdan organ nakline ihtiyaç ülkemizdeki kadar fazla olmamaktadır. 90'lı yıllarda Türkiye'de yılda 3-4 karaciğer nakli yapılmaktaydı. Günümüze bakıldığında sayısal anlamda gelişmiş ülkeler seviyesine geldiğimizi görmekteyiz. Çok başarılı nakiller gerçekleştirilmesine rağmen bu durum bizi tatmin etmemekte, her yıl binlerce insan hayatını kaybetmektedir."

        "İSTANBUL 10 MİLYON NÜFUS KABUL EDİLSE BİLE YILDA 200 KADAVRA OLMALI"

        Acarlı, Türkiye'de organ bağışı oranında artıştan bahsedilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığının altını çizerek, şunları kaydetti:

        "Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde sadece 10 organ nakli merkezi bulunurken, günümüzde bu merkezlerin sayısı 38'e çıkmıştır. Ancak gerçekçi bir artıştan söz edebilmek için organ nakli yapan merkezlere düşen kadavra sayısının her geçen sene artması gerekir. Bir organ nakli merkezine düşen kadavra sayısı 20'den 5'e geriliyorsa burada artıştan bahsedilmesi mümkün değildir. Organ nakli konusunda belli değerler kullanılmaktadır. Gelişmiş ülkelerde organ bağışı milyon kişi bazında 20-30 olarak belirlenmektedir. Bu açıdan bakıldığında İstanbul 10 milyon nüfus kabul edilse bile yılda 200 kadavra olması gerekmektedir. Bu, neredeyse Türkiye genelinin sayısına yakın bir rakam olarak gözükmektedir."

        Organ nakli haftasının, Türkiye'deki algının değişmesinin başlangıcı olması gerektiğini vurgulayan Acarlı, "Yaşlılıkta rahat etmek için gençken para biriktirmek örneğinde olduğu gibi hasta olunca organ bulunacak bir ortamı şimdiden hazırlamamız gerekmektedir. Bu, birkaç doktorun ve ilgili birimlerin tek başına altından kalkabileceği bir durum değildir. Sokaktaki insandan medyaya kadar tüm toplumun destek vermesiyle oluşturulacak ortak bir duyarlılıktır" ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ