Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Sindirim sistemi tedavisi artık daha kolay, Uzm. Dr. Murat Öksüz, ÖGD (özefagogastroduodenoskopi), Kolonoskopi, ERCP tedavisi, kanser riski, Endoskopi

        Endoskopik cihazların gelişimi, uygulayan gastroenterogların deneyimlerinin artmış olması ve sedasyon (ayarlanabilen uyku hali) konusundaki yeniliklerin, işlemleri kolaylaştırdığı gibi eskiye oranla anestezi riskini de azalttığı belirtildi.

        HASTAYA ÖZEL DEZENFEKTE

        Günümüz teknolojisiyle geliştirilerek, hekimlerin kullanımına, hastaların hizmetine sunulan endoskopik cihazların insan hatasının en aza indirildiğini belirten Uzm. Dr. Murat Öksüz, "Uygulamada kullanılan cihazlar her hastadan sonra dezenfekte edilmekte ve sarf malzemeleri her hastaya özel olarak değiştirilmektedir. Artık bu işlemler sadece tanısal olarak kalmayıp tedavi yöntemleri olarak da kullanılmaktadır" dedi.

        TEDAVİ YÖNTEMLERİ

        Tanısal ve tedavi işlemlerinden yaygın olarak kullanılan ÖGD (özefagogastroduodenoskopi) hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Murat Öksüz, bu yöntemde tanı işlemlerin 1-1.5 dakika arasında sürdüğü fakat yapılan müdahale ve uygulanacak tedaviye göre işlem süresinin uzayabileceğini belirtti.

        Uzm. Dr. Murat Öksüz, bu uygulamayla yapılan tedaviler hakkında açıklamada bulunurken "Sentetik veya metal stentlerin üst sindirim sistemlerindeki darlıklara yerleştirilmesi, darlığın genişletilmesi, darlıkların balon yardımı ile açılması, diş, iğne, kalem, pil gibi yutulan yabancı cisimler endoskop içinden geçirilen özel aletlerin yardımıyla çıkartılması, çeşitli yöntem ve materyallerle yapılan kanama tedavisi, endoskopun içinden geçirilen özel aletlerle poliplerin ve erken kanser bölgesinin çıkarılmasında da kullanılabilir" dedi.

        KANSER RİSKİ İÇİN GEREKLİ

        Kolonoskopi yönteminden ve bu sırada yapılabilecek girişimsel işlevlerden de söz eden Uzm. Dr. Murat Öksüz, "İşlem 10-30 dakika arasında sürmektedir. Kabızlık, ishal, kan ve iltihap gelmesi, karında kitle-şişlik-ağrı gibi durumlar, dışkı kalınlığında incelme, ailede barsak kanseri veya polibi hikayesi olması veya kansızlık olması durumlarında uygulanır. Ayrıca artık 50 yaş sonrası kolon tarama testi olarak da öncelik taşımaktadır. Anal kanaldan başlanılan işleme, tüm kolon boyunca devam edilip, terminal ile umda sonlandırılır. En sık yapılan işlem, polip çıkartılmasıdır. Çünkü poliplerin kanser riski taşıyabilecekleri için mümkün olduğunca çıkartılmaları gerekir" dedi.

        ERPC'DE BAŞARI ŞANSI YÜZDE 95

        ERCP tedavisinin ise safra yolları ve pankretik kanalın değerlendirilmesine olanak tanıyan girişimsel işlem olduğuna ve ERCP'nin artık tanısal değil, tedavisel olarak uygulandığına değinen Uzm. Dr. Murat Öksüz, bu işlemdeki başarı şansının ise yüzde 95 oranında olduğunu söyledi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ