Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Göz Sağlığı Göz enfeksiyonlarında bunlara dikkat!, Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Kıyak Yılmaz, Göz enfeksiyonları, hijyen, göz sağlığı

        Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Kıyak Yılmaz, göz enfeksiyonlarının en sık görülen ve en sık salgınlara yol açan göz iltihabı türü olduğunu söyledi.

        Dr. Yılmaz, "Hastalığın kuluçka evresi yaklaşık 5 ila 14 gün arasında değişmektedir. Bu nedenle hastalar, hastalığı nereden kaptıklarını tahmin edemeyebilirler. Hastalık oldukça bulaşıcıdır. Genellikle önce tek gözle başlar ve kısa bir süre sonra diğer göze de yüzde 90 ihtimalle geçebilmektedir. Hastalığın bulaşığı elden ele, gözden göze, aletten göze, herhangi ortak kullanılan gözlük, makyaj malzemesi ya da havluyla ve günümüzde daha sıklıkla yüzme havuzlarından bulaşabilmektedir" dedi.

        "SENELERCE SÜREN LEKELER KALABİLİYOR"

        Hastalarda sıklıkla yanma, batma, sulanma ve bazen de küçük kanamalar olabileceğini söyleyen Dr. Ayşe Kıyak Yılmaz, "Bunların dışında hastalarda çapaklanma görülebilir, kapak şişliği olur. Bununla beraber üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları görülebilir. Çünkü kulak önünde ve boğaz altında lenf bezleri şişebilmektedir. Özellikle çocuklar bize üst solunum yolu enfeksiyonuyla gelebilmektedir. Bunun dışında ağır vakalarda gözde akıntı, zar oluşumu görülebilir. Bununla beraber yüzde 50 olguda 2 haftanın sonunda gözümüzün ön tarafı yani korneada lekeler oluşmaya başlar. Bu lekeler bazı kişilerde puslu görmeye neden olabilmektedir. Lekeler genellikle bir iki ay içinde kendiliğinden geçebilir. Ancak bazı vakalarda senelerce sürebilen lekeler kalabilmektedir" şeklinde konuştu.

        "ORTAK KULLANILAN EŞYALAR AYRILMALIDIR"

        Hastalığın tedavisinde amacın hastayı rahatlatmak olduğunu kaydeden Yılmaz, "Göz enfeksiyonlarına özgü bir tedavi şekli yoktur. Bunun için hastalara öncelikle hijyene dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Ortak kullanılan havlu, gözlük gibi eşyaları mutlaka ayırmalılar. Ellerini sık sık sabunlu suyla yıkamalılar, mümkünse kağıt havlu kullanmalılar. Hastalara soğuk pansuman önermekteyiz. Daha sonra oluşabilecek problemleri önlemek için sık suni gözyaşları, antibiyotikli damlalar verebiliriz. Eğer hastalık çok inatçıysa gözünün ön tarafında lekeler oluşmuşsa o zaman da topikalsteroid damlalar önerebilmekteyiz" diye konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ