Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Diyet Zayıflama isteği takıntıya dönüşmesin!, zayıflama isteği, zayıflık takıntısı, toplumsal baskı, obezite, kontrolsüz zayıflama
        1

        Zayıf olma isteği, takıntıya dönüştüğünde tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor. Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber zayıflık takıntısı ve bu durumun gidebileceği tehlikeli boyutlara karşı uyarılarda bulundu.

        2

        Şeber “Toplumun yarattığı zayıf olma baskısı sağlıklı kiloda bulunan kişilerde bile kilo takıntısına yol açabiliyor. Özellikle genç kızlarda ortaya çıkan bu durum, 10’lu yaşlarda başlayıp 35’li yaşlara kadar devam edebiliyor. Kişi gayet sağlıklı iken şok diyetlere, onaylanmamış zayıflama ilaçlarına, diüretiklere (idrar söktürücü ilaçlar), laksatiflere (ishal yaratan ilaçlar) yönelebiliyor. Bu durum da, gelecek yıllarda ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını kaçınılmaz hale getirebiliyor” dedi.

        3

        Gizem Şeber, kişinin ideal yani sağlıklı vücut ağırlığının, cinsiyetine, yaşına ve sağlık durumuna göre belirlenmesinin doğru olduğunu belirterek, kilo fazlası olan bireylerin doktor kontrolünden sonra, kendilerine özgü sağlıklı beslenme programını öğrenmek için bir diyetisyenden yardım alması gerektiğini belirtti.

        4

        Gizem Şeber Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu 17 ülkede yapılan araştırmaya atıfta bulunarak ülkemize 35-70 yaş arası kişilerin %52’sinin obez olduğunun altını çizdi. Ülkemizdeki oranlarla ilgili olarak ise şunları kaydetti: “Sağlıklı vücut ağırlığında olan kişilerin oranı ise %13,5. Ülkemizdeki kadınların %10’u, erkeklerin ise %20’si sağlıklı vücut ağırlığına sahip. Obezite oranı, kent ve kırsal kesim açısından fark gözetmiyor.

        5

        Yapılan bir başka çalışmanın sonuçlarına göre; yetişkin kadınlardaki obezite oranı %31, erkeklerde ise %24. Bu verilere göre, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri içerisinde en obez toplum olduğu söylenebilir. Bir kişinin aldığı günlük ortalama kalori ülkemizde 2000 kalori civarında olmakla birlikte, bunun büyük bir kısmı karbonhidratlardan geliyor. Çocuk ve gençler ile yapılan bazı araştırmalar sonucunda genç kızlarda obezite oranının %13’lerde olduğu biliniyor.”

        6

        Şişmanlığın ruhsal sağlığı da tehdit ettiğini belirten Şeber “Obezite sadece bir sağlık sorunu olmanın ötesinde artık sosyolojik ve psikolojik de bir sorun. Özellikle obez olan kişilerde, depresyon, içine kapanma, sosyal ortamlardan uzaklaşma ve kendine güvensizlik sorunları ortaya çıkabiliyor.

        7

        Unutulmamalı ki zayıflama özveri, sabır ve inanç gerektiren bir süreç… Aşırı kilolu kişileri, zayıflama sürecinde de birçok zorluk bekleyebiliyor. Örneğin ailesinin ve sosyal çevresinin destek göstermemesi ve birkaç olumsuz deneyimi oldu ise kişiye bu konuda güven duymamaları gibi sorunlar, kişileri gizli yeme, tıka basa yeme, yemekten hemen sonra pişmanlık duyma ve kendini suçlama gibi problemler yaşamasına da sebep olabiliyor” dedi.

        8

        Zayıflamanın mutlaka uzman kontrolünde ilerlemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Şeber, sağlıklı zayıflamayla başlayan sürecin ömür boyu ideal kilonun korumasıyla devam etmesi gereken bir süreç olduğunu belirterek “Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre; obezite tedavisi üç basamaklıdır: Sağlıklı Beslenme, Egzersiz ve Davranış Değişikliği. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizi yaşam tarzı haline getirmeniz kilo vermenizi kolaylaştırmakla kalmaz, kilo yönetiminde her zaman başarılı olmanızı sağlar” şeklinde açıklamalarına devam etti.

        9

        Beslenme kadar egzersizin önemine de vurgu yapan Şeber “Doktorunuz, egzersiz yapmanızda mani görmemiş ise bir egzersiz uzmanından destek alabilirsiniz. Eğer böyle bir imkanınız ya da vaktiniz yoksa Dünya Sağlık Otoritelerinin önerdiği gibi günde 10.000 adım atmaya çalışmalısınız” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ