Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması Sağlık Bakanlığı’nın yabancı doktor projesini gündeme getirdi

        Lütfi ERDOĞAN / HT GAZETE

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kübalı doktorların Türkiye'de çalışmaya davet edileceği yönündeki açıklaması, Sağlık Bakanlığı'nın "devlet ve üniversite hastanelerinde yabancı doktor" projesini gündeme getirdi. Projeye göre yabancı doktorlar, şehir hastanelerinde çalışabilecek. Doktora, 1 yıl tercüman verilecek. Diplomasının denkliğini YÖK onaylayacak. Yabancı doktorlara, ilk başvuruda en çok 3 yıla kadar çalışma izni verilecek. 8 yıl kanuni çalışma izni olan yabancı doktorlar, süresiz çalışma izni için başvurabilecek.

        ÖZELDE TÜRKÇE ŞART

        Türkiye'de halen sadece özel hastanelerde çalışabilen yabancı uyruklu doktorların devlet hastanelerinde de çalışabilmesi için harekete geçildi. Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarından gerekli izni alan, diploma denkliğini YÖK'ten onaylatan yabancı uyruklu hekimlere Türkçe bilme şartı ile özel sektörde çalışma izni veriliyor.

        443 YABANCI VAR

        Bu kapsamda özel hastanelerde 443 yabancı doktor ve sağlıkçı görev yapıyor. Yabancılar arasında 211 pratisyen hekim, 136 uzman hekim, 79 hemşire, 4 sağlık memuru, 6 fizyoterapist, 2 anestezi teknikeri, 1 laboratuvar teknisyeni, 3 radyoloji teknikeri ve 1 acil tıp teknikeri bulunuyor. En çok Azerbaycan ve İran'dan sağlık çalışanı, özel hastanelerde hizmet veriyor. Devlet ve üniversite hastanelerinde yabancı sağlık çalışanı bulunmuyor.

        ARANAN KOŞULLAR

        Sağlık Bakanlığı, "kamuda yabancı doktor" projesiyle birlikte özellikle onkoloji, çocuk ve beyin cerrahisi, ortopedi gibi stratejik alanlarda devlet hastanelerinde de yabancı uyruklu doktorları çalıştırabilecek. Hekimliği iyi, YÖK tarafından diploma denkliği kabul edilen doktorların, bir yıl içinde Türkçe öğrenmeleri şartıyla Türkiye'de çalışmalarına izin verilecek. Yabancı doktorlar, izinsiz çalışamayacak.

        BİR YIL TERCÜMANLA ÇALIŞACAKLAR

        Yabancılara, olumlu bulunması durumunda ilk başvuruda, en çok 3 yıla kadar çalışma izni verilecek. 8 yıl kanuni çalışma izni olan yabancılar, süresiz çalışma izni için başvurabilecek. Yabancı sağlık personelinin yerleştirme, atama ve nakillerine ilişkin usul ve esasları Sağlık Bakanlığı belirleyecek. Yabancı doktorlar, 1 yıl boyunca tercümanla çalışacak. Şehir hastaneleri iki yıl sonra devreye girecek. Bu doktorlar, şehir hastanelerinde, sağlık turizmi kapsamında da kullanılabilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ