Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuk Hastalıkları Bebeklerde ani ölümlere hava sıcaklığının yol açabileceği belirlendi

        Bebeklerde ani ölümlere hava sıcaklığının yol açabileceği belirlendi.

        Sonuçları "Environmental Health Perspectives" dergisinde yayımlanan araştırma, sıcaklığın 30 derecenin üzerinde olmasının ani ölüm riskini 5 kat artırdığını ortaya koydu.

        Kanada'daki Montreal Üniversitesi'nden bilim adamları 30 yılı kapsayan ani bebek ölümlerine ilişkin verileri inceleyerek ölümler ve sıcaklık arasında bağlantı olup olmadığını araştırdı.

        Hava sıcaklığının 30 derecenin üzerinde olması halinde 1 yaşın altındaki bebeklerde ani ölüm riskinin 5 kat arttığı saptandı.

        Araştırmaya imza atanlardan Nathalie Auger, ideal sıcaklığın 20 derece olduğunu belirterek 24 derecede riskin 1,4, 27 derecede 2,1 ve 28 derecede 2,8 arttığına dikkati çekti.

        Auger, araştırma sonuçlarının iklim değişikliğine bağlı hava sıcaklarının yükselmesinin ilerde ani bebek ölümlerinin artmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

        Bilim adamı, ebeveynlerin yeni doğan bebekleri sıcak havalarda daha iyi gözlemlemesi ve mümkün olduğunca güneşten ya da sıcak havadan uzak tutması önerisinde bulundu.

        Ani bebek ölümü sendromu, hiçbir sağlık sorunu olmayan bebeğin nedeni açıklanamayan ölümü olarak tanımlanıyor. Vakaların yüzde 95'inin ilk 6 ayda (2-4. aylarda en sık) görüldüğü belirtiliyor.

        Daha önce, ani ölümlere, ebeveynlerin bebekle uyuması, bebeğin yüzüstü yatması ya da yataktaki bazı nesnelerin soluk alıp verişi engellemesinin neden olduğu öne sürülüyordu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ