Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Anne sütü ile hem bebeğiniz sağlıklı büyüsün hem de siz kilo verin

        Neşet Karadağ / HABERTÜRK

        Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, doğum sonrası sağlıklı kilo vermeyi sağlayacak ilk faktörün bebeği sık sık emzirmek olduğu uyarısında bulunup, "Hem bebeğinizin sağlıklı büyümesini hem de zayıflamak istiyorsanız bebeğinizi emzirin" dedi.

        Annelerin doğum sonrası hızlı kilo verme isteğiyle düşük kalorili diyetlere yönelmesinin kilo vermeyi zorlaştırdığını söyledi. Sağlıksız beslenmenin ayrıca anne sütünün miktarını ve kalitesini de azatlığına dikkat çeken Akgül, annelere şu uyarılarda bulundu:

        "Dünyanın en değerli besini şüphesiz anne sütü. Yapılan tüm araştırmalar anne sütünün bebeğe, emzirmenin de anneye mucizevi faydalarını ortaya koyuyor. Günde ortalama 500-800 kalori enerji harcamayı sağlayan anne sütü daha kolay kilo verilmesine yardımcı oluyor. Bebeğinizi sık sık emzirerek bir yandan minik yavrunuzun büyüme ve gelişimine katkı sağlarken diğer taraftan da sağlıklı kilo verebilirsiniz."

        Hamilelik döneminde sağlıklı ve dengeli beslenme ile 9-12 kilo alınması durumunda, doğumun ardından bol bol emzirerek fazla kilolardan kurtulmanın mümkün olduğunu vurgulayan Akgül, "Hamilelik sonrasında vücudun süt yapımını artıracağı düşünülen şerbetler, tatlılar, aşırı karbonhidrat ve yağ içeren besinler ise sadece kilo almaya yarıyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme ve bebeği sık sık emzirme hem fazla kilolardan kurtulmayı hem de vücudun süt yapımını artırmayı sağlıyor" dedi.

        İLK 6-8 HAFTA KİLO VERMEYE ÇALIŞMAYIN

        Doğum sonrası fazla kiloları sağlıklı ve dengeli beslenmeyi ihmal etmeden vermenin son derece önem taşıdığını, yeni doğum yapan annelerin hızlı kilo vermeyi hedeflememeleri gerektiğini belirten Akgül, doğumdan sonra ilk 6-8 haftada vücudun kendisini toparlamaya ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu süreçte kilo vermeye çalışmanın kişiyi daha çok strese sokacağını ve bunun da vücudun süt yapımında azalmaya yol açacağını belirten Akgül, "Emziren bir anne için aylık 1-2 kilo kaybı hedeflenmelidir. Hekimin izni ile annenin hafif yürüyüşler ve egzersizler yapması kilo kaybını hızlandıracaktır" diye konuştu.

        SÜTÜ ARTTIRIP, KİLOLARDAN KURTULMA TÜYOLARI

        Diyetisyen Akgül, emzirme döneminde hem vücudun süt yapımını artırmak hem de sağlıklı kilo vermek için önemli tüyolar da verdi. Güne kahvaltı ile başlamak gerektiğini ve her sabah mutlaka bir yumurta yenmesini öneren Akgül, "Günde üç ana üç de ara öğün tüketilmeli. Protein ve kalsiyum açısından her öğünde süt ve süt ürünleri ihmal edilmemeli. Her gün bir öğün de et, tavuk veya balık gibi protein kaynaklı besinlerden birisi bulunurken et yemeklerinin yanında bir miktar yeşil yapraklı taze sebze, salataya yer verilmeli. Günde 3 litre su tüketimi çok önemli. Kompostoya şeker eklenmemeli, çay-kahve tüketimi sınırlandırılmalı. Gazlı içeceklerden kaçınılmalı" dedi. Diyetisyen Akgül, haftada iki üç kere kurubaklagil tüketilmesi gerektiğini belirtirken, tatlılar, şekerli besinler ve beyaz un ile hazırlanmış hamur işlerinden kaçınılması gerektiğine dikkat çekti. Bunların vücudun süt yapımını artırmayacağını sadece kilo alımına neden olacağını, karbonhidrat kaynağı olarak tam buğday unu ile hazırlanmış ekmek, makarna ve tam tahıl ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ