Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Erzurum'da yapılan karaciğer nakli, bilim insanlarınca konferans salonunda canlı izlendi

        Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi, Amerika'daki Yale Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı tarafından doğu illerindeki organ bağışını artırmak için ortaklaşa düzenlenen 2'nci Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri'nde bir ilk yaşandı.

        Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde siroz hastası olan Hamdi Satılmış'a (46), ablası Ayşe Satılmış'tan(49) alınan karaciğer parçasının naklini dün canlı izleyen yerli ve yabancı bilim insanları, ameliyatı değerlendirdi. Ameliyathaneden ameliyat hakkında bilgileri Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat verirken, konferans salonunda Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Transplantasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Emre bilim insanlarının sorularını aktardı. Doç. Dr. Gürkan Öztürk donörden karaciğeri 4 saatte aldı, Prof. Dr. Bülent Aydınlı ve ekibi de yaklaşık 8 saatte alıcıya karaciğeri nakletti.

        YABANCI BİLİM İNSANI ETKİLENDİ

        The Transplantation Society (TTS) Başkanı Prof. Dr. Nancy Ascher, canlı vericili karaciğer nakli ameliyatını çok başarılı bulduğunu belirterek şunları söyledi:

        "Erzurum'da bu kadar başarılı bir ameliyat beklemiyordum. Ameliyat ekibine bu kadar güzel bir iş çıkardıkları için teşekkür etmemiz gerekiyor. Ameliyatı izlerken salonda da kaliteli tartışmalar yaptık. Burada çok deneyimli doktorlar var. Son derece akıllı ve becerikli cerrahlar olduğunu gördüm. Doğrusu bundan çok etkilendim. Nakiller çeşitli şekillerde yapılabilir ama, doğru gerçekleştirildikten sonra herhangi bir sorun olmaz. Türkiye içinde başka bölgelerden gelen cerrahlar arasındaki iletişim, son derece yararlı ve pozitif. Hepsini kutluyorum."

        EKİBİN HOCASI: GRUR DUYDUM

        Amerika'nın en iyi doktorları listesine giren ve yaptığı karaciğer ameliyatlarıyla dünyada ün salan Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Transplantasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Emre, canlı nakille ilgili şunları söyledi:

        "Türk cerrahları son derece yetenekli. Yapılan ameliyatı gayet iyi buldum. Erzurum'da canlı nakli operasyonlarını ben başlattım. Buradaki hocalarımız benim yanımda yetişti. Onlarla iftihar ediyorum gayet başarılı bir ameliyat gerçekleştirdiler. Tabi daha gelişmeleri gereken konular var. Bunun başında araştırmalar geliyor. Ben istiyorum ki bundan sonra yapacakları çalışmalarda hastalarını araştırmaya yönelik incelemeleri. Bunu da yaparlarsa daha iyi olacaklar. Bugünkü canlı vericili karaciğer nakli ameliyatında eksiklik görmedim. gayet güzel bir çalışma oldu. Gurur duydum. Her şeyi çok güzel yaptılar."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ